Cizre'de çatışma

Güncelleme Tarihi:

Cizrede çatışma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2014 14:39

ŞIRNAK'ın Cizre İlçesi'nde PKK'nın Gençlik yapılanması olarak bilinen 'Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi' (YDGH) ile Hür- Dava Partisi (Hüda-Par) üyeleri arasında silahlı çatışma çıktı. Polis panzerleri sokaklara kazılan hendekler nedeniyle çatışmaya müdahale etmekte zorlandı. Şırnak Valiliği Cizre'de çıkan olaylarda 2 kişinin öldüğünü, 3 kişinin de yaralandığını açıkladı. 6-7 Ekim olaylarında iki grubun karşı karşıya gelmesi sonucu onlarca kişi yaşamını yitirmişti.

Haberin Devamı

Cizre'nin Nur Mahallesi'nde sabaha karşı saat 03.00 sıralarında karşılaşan iki grup arasında çıkan tartışma, kısa sürede uzun namlulu silahların kullanıldığı çatışmaya dönüştü. İki grup sokak aralarında uzun namlulu silahlarla birbirine ateş etti. Her iki grubun taraftarlarının da olaya katılması üzerine çatışmalar büyüdü.

CİZRE SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ / Foto Galeri

OLAYLARDA 2 KİŞİ ÖLDÜ

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde, PKK’nın gençlik yapılanması YDG- H mensuplarıyla Hüda- Par’lılar arasında sabaha karşı başlayıp bugün de yer yer devam eden çatışmalarda, oğlu Hüda- Par yöneticilerinden olan 65 yaşındaki Abdullah Deniz ile YDG- H’li gruptan 19 yaşındaki Yasin Özer öldü. Yaralanan çok sayıda kişiden durumları ağır olan Nedim Kültür, Hakim Budak ve Hekim Kasırga hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.

Haberin Devamı

Şırnak Valiliği bugün öğle saatlerinde Cizre’deki çatışmalarda ölen ve yaralananlarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"27.12 2014 günü saat 03.00 sıralarında ilimiz Cizre İlçesi Nur Mahallesi’nde silah seslerinin gelmesi üzerine bölgeye ekipler sevk edilmiştir. Çıkan olaylarda Yasin Özer ve Abdullah Deniz isimli şahısların öldüğü, Nedim Kültür, Hakim Budak ve Hekim Kasırga isimli şahısların ise yaralandıkları tespit edilmiştir. Bölgede güvenlik güçlerimizce zırhlı araçlar ve helikopterler vasıtasıyla gerekli çalışmalar yürütülmektedir."

YDHG'lilerin uzun namlulu silahlarla Hüda-Par üyesi olan kişilerin evlerini kuşattığı ve çatışmaların devam ettiği öne sürüldü. Çatışmalar özellikle Nur Mahallesi'ndeki bazı sokaklarda yoğunlaştı. Çatışmaya müdahale etmeleri için polis ekipleri sevk edildi. Çok sayıda polis panzeri YDGH üyeleri tafından daha önceden kazılan hendekler nedeniyle çatışmaların olduğu sokaklara ulaşmakta zorlandı.

Cizre'deki işyerleri bugün açılmazken, evlerinden çıkanlar Nur Mahallesi'ndeki çatışmaları uzaktan izlemeye çalıştı.

6-7 Ekim'de Kobani protestolarında yurt genelinde onlarca kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

Haberin Devamı

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Cizre’nin Nur mahallesinde hendekler kazıldıktan sonra bu mahallede bulunan HÜDA-PAR üyelerinin evlerine yönelik PKK-YDGH’liler tarafından uzun namlulu silahlarla saldırı başlatıldığını söyledi. Yılmaz, “Bunun sonucunda bir parti üyemiz hayatını kaybetmiş birden fazla ev de yakılmıştır. Hükümetin kamu düzeninden anladığı kamu kurumlarının ve kamu görevlerinin güvenliğidir. Halkın can ve mal güvenliğinin sağlanmadığı bir ortamda kamu düzeninden söz edilemez.” dedi.
Hem hükümet hem de HDP çevrelerinin, bütün suçu 'paralel'in üzerine atıp işin içinden sıyralamayacağını vurgulayan Yılmaz, hükümetin valisine, polisine söz geçirmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Partisinin Diyarbakır il başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, iki kişinin öldüğü 3 kişinin de yaralandığı Şırnak’ın Cizre ilçesindeki olaylara değindi. Yılmaz, “Son saldırıda ilk andan itibaren güvenlik güçlerine haber verilmesine rağmen saat 10.00 sonrası yani 7 saat sonra müdahale edilmiştir. Saat 09.00 sonrası Şırnak Valisi durumu yeni öğrendiğini basına söylemiştir. Bu durum yaşananların ne kadar vahim olduğunu göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

'İÇLERİNDEKİ AJANLARI İLAN ETSİNLER'

Hem hükümet hem de PKK çevrelerinin bütün suçu paralelin üstüne yıkıp işin içinden sıyrılamayacağını vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümet valisine, polisine söz geçirmelidir. Sahip çıkamıyorsa o zaman serzeniş yapmaya hakkı yoktur. PKK çevreleri 'biz değildik, provokatördür, tasvip etmiyoruz' açıklaması yapıyorlar. 'Bizimle ilgisi yoktu' demekle bu işin içinden çıkamaz. Bu insanlar provokatör ise Diyarbakır'da Yasin Börü’nün katillerine niye avukat gönderdiler. Baronun göndermiş olduğu avukatlar dosyadan çektiriliyor. DBP’nin özel gönderdiği avukatlar duruşmalarını takip ediyor, bu sahiplenme değil midir? Bu nedenle kimse karşısındakilerini çocuk yerine koymasın, neyin ne olduğunu görüyoruz ve iyi niyetli olmadıklarını biliyoruz. İçlerindeki ajanları, provokatörleri ilan etsinler ve tasfiye etsinler. O zaman Kürtler barış içinde birlikte yaşayabilir.“ ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!