2 yıl önce, 2 yıl sonra...

Güncelleme Tarihi:

2 yıl önce, 2 yıl sonra...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2014 12:41

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün TÜBİTAK bilim ödülleri töreninde "Türkçe'nin mevcut kelime hazinesiyle felsefe yapamazsınız" sözleri sosyal medyaya damgasını vurdu. Sosyal medya da Erdoğan'ın iki yıl önce yine bilim dili konusunda söylediği sözler de paylaşıldı. Erdoğan, iki yıl önce Başbakanlık görevindeyken yine aynı konuda bir konuşma yapmış ve ''Türkçe ile felsefe yapılmaz deniyor. Türkçe ile bilim yapılmaz, bilim dili kurulmaz deniyor. Bunların tamamı ırkçılık kokan açıklamalardır aslında'' demişti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen TÜBİTAK bilim ödülleri töreninde "Türkçe'nin mevcut kelime hazinesiyle felsefe yapamazsınız" dedi.

Erdoğan'ın dünkü törende yaptığı konuşma şöyle;
"Sıkıntılardan birini de dilde yaşadık. Bizim son derece zengin, bilim yapmaya, bilim üretmeye son derece müsait bir dilimiz varken, bir gece yattık sabah kalktık, baktık o dil yok. İşte şu anda, yabancı dillerle, yabancı kelime ve kavramlarla bilim öğrenen ve öğreten bir ülke derecesine geldik. Binlerce kelime ve kavram unutturuldu, sözlüklerden çıkarıldı. Kelime ve kavram üretmeye son derece elverişli olan dil yapısı, adeta törpülendi. İşte şu anda Türkçe'nin mevcut kelime hazinesiyle felsefe yapamazsınız. Ya Osmanlıca kelime ve kavramlara başvuracaksınız, ya da İngilizce Almanca, Fransızca kelime ve kavramlara başvuracaksınız."

Erdoğan'ın bu sözleri sosyal medyada çok paylaşıldı.

Haberin Devamı

Sosyal medyada paylaşılanlar arasında Erdoğan'ın yine "bilim dili" konusunda iki yıl önce yaptığı konuşmanın görüntüleri de yer aldı.

İKİ YIL ÖNCE ANAYASA'NIN DİLİ SEMPOZYUMUNDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, iki yıl önce Başbakanlık görevindeyken de aynı konuda bir konuşma yaptığı ortaya çıktı. Başbakanlık döneminde, 24 Nisan 2012 tarihinde Ankara Sheraton otelinde gerçekleştirilen "Anayasa'nın dili" başlıklı sempozyumda konuşan Erdoğan, şöyle demişti;
"Dünyadaki her dil aslında zengindir. Dünyadaki her dil, edebi eser üretmeye, bilim dili kurmaya, kanun dili oluşturmaya müsaittir ve bunu yapacak güce zenginliğe sahiptir. Diller arasında bir ayrıma gitmek, çok açık bir şekilde söylüyorum, bir ırkçılıktır. Zaman zaman söyleniyor. 'Türkçe ile felsefe yapılmaz' deniyor. 'Türkçe ile bilim yapılmaz, bilim dili kurulmaz' deniyor. Bunların tamamı ırkçılık kokan açıklamalardır aslında. Irkçılık ihtiva eden bir düşünüş biçimidir.Dünyadaki tüm Diller gibi, Türkçe de zengin bir kelime hazinesiyle, bu dili konuşan herkese sonsuz, sınırsız, engin bir muhayyile sunabilecek güce sahiptir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!