Vicdanlarıyla ertelediler

Güncelleme Tarihi:

Vicdanlarıyla ertelediler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2014 02:05

TBMM’de 4 eski bakanla ilgili kurulan Soruşturma Komisyonu’nun 22 Aralık günü yaptığı toplantıdan karar yerine erteleme çıkmasına ilişkin tartışma sürüyor.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın 21 Aralık’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu, 22 Aralık’ta da Soruşturma Komisyonu’nun AK Partili üyeleriyle görüşmesi “müdahale” gibi yorumlanırken, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “O görüşmelerde özel olarak bu konu görüşülmüşse, doğru değil” yorumunu yaptı. Bir AK Parti yöneticisi, Elitaş’ın Başbakan ve üyelerle görüşmesinde komisyon çalışmalarıyla ilgili en ufak bir telkin olmadığını savundu.

Soruşturma Komisyonu’nun geçen pazartesi yaptığı kritik toplantı öncesinde AK Parti-Hükümet-Komisyon-Cumuhurbaşkanlığı Sarayı arasında yoğun bir trafik yaşandığı ileri sürülmüş, bu da ‘komisyona müdahale’ tartışmalarına neden olmuştu. Hürriyet, trafiğin nasıl gerçekleştiğini ve nelerin konuşulduğunu araştırınca şu sonuçlar ortaya çıktı:

Haberin Devamı

4 SAATLİK TOPLANTI

- 21 Aralık Pazar: Başbakan Davutoğlu, Başbakanlık Resmi Konutu’nda çalıştı. Davutoğlu, akşam saatlerinde Komisyon’da haklarında soruşturma yürütülen eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’ın yanı sıra AK Parti Grup Başkanvekilleri Mahir Ünal ile Mustafa Elitaş’ı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’i ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı konuta çağırdı. Ziyaretçileri yaklaşık 4 saat, gece 22.30’a kadar orada kaldı. O süreyi Başbakan’ın daveti ile Konut’ta geçiren bir yetkili şu bilgiyi verdi: “4 bakan, 3 saat sıra gelmesini bekledi. Bütçe ve Başbakan’ın Makedonya ziyareti nedeniyle sunumlar ve konuşma hazırlıkları yapıldı. Başbakan 4 eski bakanla görüşmesinde sadece dinledi. Eski bakanlar kendilerine haksızlık yapıldığından şikâyet edip, bilirkişi raporlarına yaptıkları itirazların dikkate alınmasını istediler. Erdoğan Bayraktar erken ayrıldı.” Aynı saatlerde Konut’ta bulunan bir başka yetkili de “Mustafa Elitaş, Mahir Ünal, Ömer Çelik ve Ali Babacan’ın bulunma nedeni 22 Aralık’taki bütçe görüşmeleriydi. Soruşturma konuşulmadı” dedi.

- 22 Aralık Pazartesi: Sabah saatlerinde AK Parti Grup Başkanı Mahir Ünal ile Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü görüştü. Köylü, görüşme sırasında bakanlardan bilirkişi raporuna itiraz geldiğini, toplantının ertelenebileceğini söyledi. Bir kaynak, Ünal’ın Köylü’ye “Sizin bileceğiniz iş, vicdanınızla karar verin” yanıtını verdiğini söyledi. Aynı gün, Komisyon üyeleri ve Başkan Köylü’nün Elitaş ile de görüştüğü iddiası TBMM kulislerinde dalgalandı. İşin aslı kısa sürede ortaya çıktı. Köylü ve diğer AK Partili üyeler, Elitaş’ı odasında ziyaret etmişti. Köylü, ziyaretin, ölen ağabeyi nedeniyle Elitaş’a başsağlığı dilemek için olduğunu duyurdu. Aynı gün 15.00’te toplanması gereken Soruşturma Komisyonu 15.45’te toplandı, yarım saat sonra da itirazlar gerekçe gösterilerek toplantıya ara verildi. Komisyon yeniden toplandıktan bir süre sonra da muhalif üyelerin itirazına rağmen toplantı 5 Ocak’a ertelendi. Ünal, Hürriyet’in sorusuna, “En ufak bir telkinimiz olmamıştır. Vicdanınızla karar verin dedik, vicdanlarıyla ertelediler” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

ERTELEME ALEYHTE

AK Parti kulislerinde ertelemenin siyasi açıdan aleyhte bir durum yarattığı konuşuluyor. Parti yöneticilerine göre, erteleme ile konu çok önemli bir hale geldi ve ertelemenin ardından gelecek bir ‘hayır’ kararı da ertelemeyle ilişkilendirilecek. TBMM’deki AK Parti grubu, henüz eski bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi konusunda ortak bir irade belirlememiş. Komisyon’un AK Partili üyeleri ve AK Parti milletvekilleri arasında görüş ayrılıkları mevcut. Ancak parti yöneticileri, geçmişte, koalisyon hükümetleri dönemleri de dahil, İsmail Özdağlar dışında hiç kimsenin kendi partisi tarafından Yüce Divan’a gönderilmediğine dikkat çekerek, AK Parti’nin de göndermeme yönünde tavır alması gerektiğini savunuyor. Bir AK Parti yetkilisine göre, Yüce Divan, karar lehte olsa bile hiçbir siyasetçiyi aklamamış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!