Gönderelim mi göndermeyelim mi

Güncelleme Tarihi:

Gönderelim mi göndermeyelim mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2014 01:51

AK Partili eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki soruşturma dosyasında karar verme aşaması yaklaştıkça, siyasilerin pozisyonu da merakla beklenmeye başladı.

Haberin Devamı

Kulisler, 4 eski bakanın Yüce Divan’a sevki konusunda TBMM’de yapılacak gizli oylamaya yoğunlaştı. AK Parti milletvekillerinin desteği olmadan Yüce Divan’a sevk olanağı bulunmadığı için tüm hesaplar bu grup üzerine yapılıyor. Siyasilerin önünde, Yüce Divan’a sevk veya dosyaları kapatmanın dışında üçüncü bir seçenek bulunmuyor. AK Parti kulislerinde, bu süreci etkileyecek en önemli girişimin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın alacağı pozisyon olduğu iddia ediliyor. Bir iddiaya göre, Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, oylamada vekillerini etkilemek için kulis yapmayacak ve vekiller kişisel kanaatlerine göre oy kullanacak. Konuşulan ikinci olasılığa göre ise parti yönetimi ve Erdoğan, “17 Aralık darbedir. Seçim öncesi Yüce Divan oluşturulursa parti açısından sıkıntı olur” tezini işleyerek, vekillerin tavrını oluşturmaya çalışacak. Ancak henüz her iki yönde bir telkinin yapılmadığı biliniyor.

Haberin Devamı

AK PARTİ’SİZ OLMAZ

TBMM İçtüzüğü’ne göre, soruşturma komisyonlarının raporlarının oylanması aşamasında, partilerin bu konuda “Açıktan karar alma” olanağı bulunmuyor. Oylamanın gizli yapılması da müdahale imkanını ortadan kaldırıyor. Komisyonun raporu, bakanların bir kısmı veya tümü için Yüce Divan’a sevk yönünde olmasa bile Genel Kurul’da yapılan oylama bunun yönünü değiştirebilecek. Muhalefet partileri ve bağımsızların hiç fire vermemesi durumunda, bakanların Yüce Divan’a gönderilmesini isteyenlerin sayısı 224’te kalıyor. Yüce Divan’a sevk için ise en az 276 oy gerekiyor. Bu da AK Parti içerisinde en az 52 kişinin bakanların aleyhine oy kullanması anlamına geliyor.

VEKİLLERİ NE ETKİLER?

Kulislerde, “Yolsuzluk yaptıklarına dair tereddütüm vardı, komisyonda konuştular tereddütlerim geçti” değerlendirmeleri yapılırken, AK Parti’den gerekli olan 50-60 oyun çıkmasını farklı unsurların etkileyeceği yorumları yapılıyor. İlk müdahalenin komisyon aşamasında yapılacağı ve raporun “Yüce Divan’a sevk” yönünde çıkmasının AK Parti oylarıyla engelleneceği öne sürülüyor. Komisyon Başkanı dışında AK Parti üyelerinin genç ve yeniden seçilme olasılığı olan milletvekillerinden oluşturulmasının da ‘partinin tavrına göre hareket etme’ olasılığını arttırdığı dile getiriliyor. Ancak raporun ‘aklanma’ yönünde çıkmasına rağmen muhalefetin önergesiyle Genel Kurul’da gizli yapılacak Yüce Divan’a sevk oylaması, vekillere ‘kişisel kanaatlarına’ göre hareket etme imkanı veriyor. Kulislere göre, Yüce Divan kararı çıkarsa, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gönderilen bu dosyaları derhal gündemine alarak, haziran ayında yapılacak seçimlerden önce AK Parti’yi zor durumda bırakacağı yorumları yapılıyor. Dosyaların AYM’de açılması ve gönderme nedeni sadece ‘görevi ihmal’ bile olsa, yargılama konularının genişlemesi olanağının bulunması da kafaları karıştırıyor. AYM’nin bugünkü yapısı ve iktidardan bağımsız hareket etme olasılığı da tartışılan konuların başında geliyor. Bu nedenle Erdoğan’ın devreye girerek, milletvekilleri üzerinde etki kurabileceği de savunuluyor.

Haberin Devamı

MUHALEFET BLOK MU?

CHP, MHP ve HDP’nin yanı sıra bağımsızları da içine alan ve sayıları 224’ü bulan muhalefetin ‘blok olarak’ hareket edip edemeyeceği de tartışılan başka bir konu. Kulislerde bu senaryolar dillendirilirken, komisyon çalışmalarını 26 Aralık’ta tamamlayacak. Türkiye, ocak ayının sonunda 4 bakanla ilgili Yüce Divan oylamasına şahitlik edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!