İlker Başbuğ: Yalman’ın iddiaları akıl dışı

Güncelleme Tarihi:

İlker Başbuğ: Yalman’ın iddiaları akıl dışı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2014 01:52

ESKİ Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, yayımladığı kitabında kendisini görevini yapmamakla suçlayan eski Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Aytaç Yalman’a Twitter’dan verdiği yanıtta “Bizim çizgimiz ve duruşumuz bellidir. Çizgimiz düz duruşumuz ise diktir. Kamuoyu da her şeyi ve herkesi çok iyi bilir ve tanır” dedi.

Haberin Devamı

Yalman, 2003 yılında düzenlenen bir plan seminerinin hazırlıkları sırasında o tarihte Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı olan Başbuğ’un ‘yetkisini aşarak’, ‘usul hatası yaptığını’, ‘disiplin suçu işlediğini’ iddia etmiş, “Siz görevinizi yapsaydınız Balyoz olarak isimlendirilen dava olmayacak, yüzlerce suçsuz insan cezaevinde olmayacaktı” demişti.

Başbuğ, Yalman’ın bu sözlerine dün Twitter’dan cevap verdi ve mesajlarında şunları yazdı:
1) Türk Ordusu’na ve işgal etmiş olduğum makama saygımdan dolayı, mahkemede “iftiralara” karşı savunma yapmayı reddettim.
2) Bugün de kimse benden, aynı nedenlerle, bir gazetede çıkan röportajda hakkımda ortaya atılan “akıl dışı” iddia ve iftiralara karşı cevap vermemi beklemesin.
3) Yine de bu konuya ilişkin düşünce ve görüşlerimi öğrenmek isteyenler, 02.03.12’de Balyoz mahkemesinde tanık olarak yaptığım konuşmaya ve “Suçlamalara Karşı Gerçekler” kitabımın 56 ve 57. sayfalarına bakabilirler
4) Son Söz: Bizim çizgimiz ve duruşumuz bellidir. Çizgimiz DÜZ, duruşumuz ise DİKTİR. Kamuoyu da herşeyi ve herkesi çok iyi bilir ve tanır.

Haberin Devamı

Komutanlık vasıflarına sahip değil

Orgeneral Başbuğ, atıf yaptığı kitabının ilgili bölümünde dolaylı ifadelerle Orgeneral Yalman’ı suçluyor. Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın (KKK) 3 Ocak 2003 tarihinde Birinci Ordu’ya gönderdiği plan semineriyle ilgili “senaryonun daha sonra görüşülmesi” mesajı üzerine, Birinci Ordu’nun 31 Ocak tarihinde bir uygulama emri yayımladığını, bu yazının KKK’ya geldiğini, ancak gelen bu yazı üzerine KKK tarafından aksi bir emir verilmediğini belirtiyor. Başbuğ, bu hatırlatmadan sonra kitapta şöyle diyor:
“ 31 Ocak tarihli teklife bir cevap verilmemiştir. Bu durumda üst komutanlıkların alt komutanlıkları suçlamaya kalkması etik değildir. Ortada bir hata varsa, o hatayı da üst komutanlık üstlenmek durumundadır. Hele komutanların karargahlarını suçlamaya kalkması, onların komutanlık vasıflarına sahip olmadıklarının açık bir göstergesidir.”
Orgeneral Yalman, piyasaya çıkan kitabında Birinci Ordu’dan gelen 31 Ocak 2003 tarihli yazının Kurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ tarafından kendisine gösterilmediğini yazmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!