Balyoz kanıtındaki elyazısı, makine işi

Güncelleme Tarihi:

Balyoz kanıtındaki elyazısı, makine işi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2014 04:11

BALYOZ davasında yargılamanın yenilenmesi kararından sonra Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin istediği bilirkişi raporunda, “CD’lerin üzerindeki yazıların el yazısı olmadığı, bir makine vasıtası ile yazıldığı” tespiti yapıldı.

Haberin Devamı

Bilirkişi Prof. Dr. Salih Cengiz, Balyoz davasının görüldüğü Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği raporda, davaya konu olan 11 ve 17 No’lu CD’lerin üzerine el yazılarıyla yazılmış görünen “Or.K.na” ve “K.özel” ibarelerinin bir makine vasıtası ile yazıldığı, elyazısı olmadığı yönünde kanaat belirtti. Raporda, “C-11 üzerindeki ‘Or.K.na’ yazısının ve C-17 üzerindeki ‘K.özel’ yazısının ise bir alet, yukarıda izah edilen muhtemel yazma aygıtı ve yöntem yardımıyla oluşturulduğu kanaatini oluşturmuştur” ifadeleri kullanıldı.
Mahkeme bu yazılara konu olan harflerin Süha Tanyeri’nin not defterindeki yazılar ile mukayese edilmediği için bilirkişiden ek rapor istedi. Bu raporla birlikte, Tanyeri’nin elinden çıktığı iddia edilen ve “delil” kabul edilen yazının CD’lere makine aracılığıyla yazıldığı belgelenmiş oldu.

DAHA ÖNCE REDDEDİLMİŞTİ


Mehmet Baransu tarafından savcılığa teslim edilen ve Balyoz davasına dayanak oluşturan 11-17 numaralı CD’ler hakkında daha önce de iki elyazısı incelemesi, sanıklar tarafından yaptırılmıştı. Yrd. Doç. Dr. Jale Bafra ve ABD’li Grant Sperry tarafından CD’ler üzerindeki elyazılarının makine ile sanık Süha Tanyeri’nin yine Mehmet Baransu tarafından savcılığa teslim edilen elyazısı notlarından kopyalandığı tespiti yapılmıştı.
Sanıklar, yargılama sırasında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nden birçok kez 11 ve 17 numaralı CD’ler üzerindeki elyazıları ile ilgili bilirkişi incelemesi yaptırılmasını talep etmiş ancak bu talep reddedilmişti.
Yargılamanın yenilenmesi kararı sonrasında Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların talebi üzerine 11 ve 17 numaralı CD’ler üzerindeki elyazılarını, elyazısı ve imza inceleme uzmanı Prof. Dr. Salih Cengiz’e inceletti. Bilirkişi Cengiz, yazıların makine ile CD’ler üzerine yazılmış olduğunu tespit etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!