Kılıçdaroğlu: Darbeye karşı birleşmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu: Darbeye karşı birleşmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2014 04:11

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 14 Aralık Operasyonu’na atıfla, “12 Eylül askeri darbesinde yaşanan bütün hukuk gariplikleri bugün de yaşanıyor. AKP’nin yaptığı demokrasiye darbedir. Darbeye karşı hep beraber, sağ-sol demeden, özgürlükler temelinde birleşmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

Cemaat medyasına yönelik operasyonun ‘merkez’ medyaya doğru genişleyeceği iddiasında da bulunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

CEMAAT ÖZELEŞTİRİ VERMELİ

“Bu ülkede özgürlük isteyenler, ödünsüz demokrasi ortak paydasında buluşmak zorunda. Demokrasi hepimizin ortak paydası olmalı. Eğer demokrasi ortak paydasını güçlendirir, özgürlükler temelinde bir araya gelirsek sorunları aşmak çok kolaylaşacak. Üstelik biz çağdaş dünyanın aydınlarını da yanımıza almalıyız.
Ergenekon, Balyoz, Ayışığı, Sarıkız vb davalarda Cemaat medyası taraf tuttu. Pek çok insanın dramını görmezlikten geldi. Geldiğimiz noktada Cemaat’in ve onların yayın organlarının yazarlarının özeleştiri yapması gerekiyor. Bu bağlamda Ahmet Şık’ın gösterdiği tavır ve bu tavra Cemaat temsilcileri tarafından verilen yanıt demokrasimiz için şanstır.
Operasyonun yapılacağını da Cumhurbaşkanı açıklıyor. Başbakan ise sadece ‘Hık’ deyici. Bir operasyon yapılacak, haberi yok. Olması lazım, değil mi? Böyle bir ihtiyaç varsa, bunun kendisi tarafından dillendirilmesi gerekmez mi? Bazı bakanlar, bürokratlar Başbakan’ı atlıyor, doğrudan Cumhurbaşkanı’na bilgi veriyor. Talimatlar da Cumhurbaşkanı’ndan alınıyor.

AKP’Lİ VEKİLLER OYUNA GELMEMELİ


AKP’nin demokrasiye darbe yaptığını, darbe sürecini giderek pekiştirmek istediğini ifade ediyordum. Ortadaki tablo da bu görüşümü yüzde yüz doğruluyor. Birincisi AKP, parlamentodaki gücünü darbe sürecini pekiştirmek için kullanıyor. Örneğin, ‘makul şüpheyi’ somut delille değiştirdiler, 17 Aralık Operasyonu’nu zorlaştırmak için. 17 Aralık Operasyonu’nu atlattıktan sonra yasa tekrar makul şüpheye döndü. 17 Aralık’tan intikam almak için. Günlük ihtiyaçlarına göre yasa çıkartıyorlar. Bazen bu bir ihale için oluyor, bazen yargıyla düzenlemeler için. Tümü de darbeyi pekiştirmek için. Vicdanı olan AKP’li milletvekillerine seslenmek istiyorum: Bu oyuna gelmeyin. Demokrasi herkes için geçerli, ‘Bugün böyle, yarın şöyle’ olmaz demokrasilerde. Demokrasi herkes için aynı kriterlerle geçerli olmalı.

BAŞSAVCI ATLANMIŞ

Düşünce özgürlüğü üzerinde büyük baskılar var. Son operasyon öncesi Ekrem Dumanlı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nı ziyaret etti. Operasyon iddiaları hakkında bilgi almak için. Savcı, böyle bir operasyon olmadığını ifade etti. Oysa ‘Operasyon yapılacaksa savcının, hatta valinin haberi olmalı’ demiyor muydu AKP’liler. Bu doğrultuda yönetmeliklerde değişiklikler bile yaptılar. Görüyoruz ki şimdi İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı atlanarak operasyon yapılıyor. Bu kadar çifte standardı hukuk kaldırmaz. Ayrıcalıklıların ya da üstünlerin hukuku olmaz. Kişiye özel hukuk düzenlemesi olmaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!