Tahşiyeciler kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Tahşiyeciler kimdir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2014 12:20

14 Aralık operasyonunun nedeni Anadolu Ajansı kaynaklarına göre 'Tahşiyeciler Operasyonu'. 4 yıl önce 122 kişiye yönelik yapılan operasyonda Tahşiyecile grubunun, El Kaide'ye yakın olduğu iddia edilmişti. Peki Tahşiye nedir? Tahşiyeciler kimdir? İşte cevabı.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan aralarında emniyet görevlileri ve medya çalışanlarının da yer aldığı 32 kişinin, 2009 yılında 'Tahşiyeciler' olarak bilinen gruba yönelik düzenlenen operasyonda 'suç ve delil uydurdukları' 'kumpas kurdukları' iddia edildi.

Tahşiyeciler kimdir
14 ARALIK’LA İLGİLİ TÜM HABERLER İÇİN TIKLAYIN

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından “Tahşiyeciler” olarak bilinen kişilere yönelik düzenlenen operasyonda, grubun önde gelen ismi Mehmet Doğan'ın arasında bulunduğu 11 kişi yakalanmış, tutuklanan Doğan 17 ay cezaevinde yattıktan sonra tahliye edilmişti. “Molla Muhammet” adıyla bilinen emekli imam Mehmet Doğan'ın, Fethullah Gülen'in bazı fikirlerine karşı çıktığı iddia edilmişti.

TAHŞİYE NEDİR?

Haberin Devamı

TDK'ya göre tahşiye, dipnot ekleme, çıkıntı yapma anlamlarına geliyor.

TAHŞİYECİLER KİMDİR?

Sabah saatlerinde başlayan 14 Aralık Operasyonu'nun gerekçesinde, "2009 yılında gerçekleşen Tahşiyeciler Operasyonu'nda suç ve delil uydurdukları iddia edilen şüpheliler için gözaltı kararı" olduğu belirtiliyordu. Twitter fenomeni FuatAvni'nin
14 Aralık Operasyonu'nu haber veren mesajlarında ise "Tahşiyeciler grubundan ele geçirilen bombaları polislerin yerleştirdiği algısı oluşturulacak" iddiası vardı. Peki ama karşılıklı iddiaların havada uçuştuğu, kamuoyunun hakkında bilgisi olmadığı Tahşiyeciler kim ve bu gruba yapılan operasyon neydi?

Tarih 22 Ocak 2010'u gösterirken El Kaide örgütüne yönelik Türkiye çapında yapılan operasyonlarda 122 kişi gözaltına alınmıştı. Operasyon sonrasında yapılan ilk mahkemede tüm sanıklar serbest kalırken örgüt evlerinde 2 adet el bombası, fişekler ve krokilerin bulunduğu belirtiliyordu.

İşte tüm tartışmada bu noktada başladı. İddialara göre yapılan operasyon El Kaide operasyonu değil Taşhiyeciler olarak bilinen cemaate yapılan bir operasyondu. Bu cemaat de aynı Gülen cemaati gibi temeli Nurculuk olan bir cemaatti. Ancak Gülen cemaati ile ters düştükleri noktalar vardı; dinler arası diyalog gibi...

'HAKSIZ DELİL ÜRETİLDİ' İDDİASI

Haberin Devamı

İşte bu karşıtlıktan dolayı, cemaatin haksız deliller uydurularak, 'senaryolar' yazılarak terör örgütü gibi gösterildiği iddia ediliyor. Hatta bazı iddialar öyle ilginç ki, önce Gülen Cemaatine yakın kanallardaki dizilerde Tahşiyeciler grubunun isminin geçirildiği daha sonra polis operasyonunun geldiği söyleniyor.

Tahşiyeciler operasyonundan önemli bir not ise şu; mahkeme sonunda operasyonda ele geçirilen el bombalarında sanıkların parmak izine rastlanmazken, polislerin parmak izlerine rastlanıyor. Polisler ise bu durumu 'eldivensiz' olmalarına bağlıyor. Karşıt iddialarda ise Tahşiyecilerin, silahlı mücadeleyi savunan ve El Kaide yapısı içinde olduğunu belirten eski emniyet müdürleri ve gazeteciler var. Örneğin eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, Samanyolu Haber'de çıktığı bir programda şunları söylüyor: "El Kaide grubu bunlar ve silahlı mücadeleyi savunan bir grup. Ve ilk kez bir Nurcu grubunu selefileştirerek El Kaideleştirdiler, eskiden temelde Nurculuk'ta olan bir grup."



Fuatavni de yazmıştı

Tahşiyeciler kimdir

Haberin Devamı

“OPERASYONUN ADI 2 GÜNDE DEĞİŞTİ” İDDİASI

İddiaya göre 2010 yılındaki bu operasyon "Tahşiyeciler" grubuna yönelik başlatıldı. Mahkemeden dinleme kararı alındıktan 2 gün sonra resmi evraklarda operasyonun adı "El-Kaide yanlısı Mehmet Doğan grubu" olarak değişti. İşte bu çelişkinin "14 Aralık Operasyonu"nda gözaltına alınan şüphelilere yöneltilecek sorulardan biri olduğu öğrenildi.

"FARKLI" OPERASYONLARDA "AYNI" BOMBA

Günlerdir konuşulan ancak ve bugün operasyonlara dönüşen soruşturmanın delillerden birinin "aynı" sis bombalarının "farklı" operasyonlarda ele geçirildiğinin belirlenmesinin olduğu belirtiliyor. .

AYNI BOMBA İDDİASI

2010 yılında gruba yapılan baskınlarda ele geçirilen sis bombasıyla "Zir Vadisi"nde yapılan kazılarda bulunan sis bombasının seri numaralarının aynı olduğu belirtiliyor. Biri "Ergenekon" diğeri "El - kaide", birbirinden çok farklı gruplara yönelik operasyonlarda tek bir bombanın 2 kez bulunmasının "14 aralık soruşturması" nin dikkat çekici delilleri arasında olduğu belirtiliyor. Zir Vadisi'nde bulunan sis bombasının gruba yönelik Bahçelievler'de bir evde yapılan aramada yine bulunduğu iddia ediliyor.

Haberin Devamı

İKİ KERE BULUNAN BOMBA İDDİASI

Yine Kartal'da 2009 yılında bir operasyonda ele geçirilen bir başka el bombasının seri numarasının, bu gruba yönelik düzenlenen operasyonda bulunan bir el bombası ile aynı olduğu belirtiliyor.

57 GÖZALTI, EL BOMBASI, TABANCA

Ankara, Erzurum, Kayseri, Kırıkkale, Muş, Niğde ve Samsun İl emniyet müdürlükleriyle birlikte ortaklaşa düzenlenen operasyonda 57 kişi gözaltına alındı.. Operasyonda, 3 adet el bombası, 1 adet sis bombası, 7 tabanca ile fişek, hançer, kılıç ve örgütsel döküman ele geçirildiği açıklandı.Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan şüpheliler arasında Emekli imam Mehmet Doğan da bulunuyordu. Gözaltına alınan Doğan'ın, grubun lideri olduğu ileri sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!