Çürüğe de bedelli

Güncelleme Tarihi:

Çürüğe de bedelli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 00:59

BEDELLİ askerlik düzenlemesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Haberin Devamı

1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doğanlar, 18 bin TL karşılığında düzenlemeden faydalanabilecek. Düzenlemeye göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doğanlar, 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu’na tabi yükümlüler, istekleri halinde bu uygulamadan yararlanabilecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde askerlik şubelerine veya yurtdışı temsilciliklerine başvurulması gerekiyor. 18 bin Türk Lirası para veya Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertible yabancı ülke parasının bir kerede ödenmesi şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmeti yerine getirilmiş sayılacak. Firariler bu düzenlemeden yararlanamayacak.

İSTERSE YATIRIR

Gece gelen son dakika önergesiyle de kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, sağlık sebebiyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklarına dair kararlardan dolayı askerlik hizmetinden muaf tutulanlara, istekleri halinde yaş şartı aranmaksızın bedelli askerlikten faydalanabilme imkânı da tanındı.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bu uygulama ile ilgili şunları söyledi: “Düzenlemeden önce çürük raporu alanlar da böylece bedelliden yararlanacak. Bu niye yapıldı? Ana amaç şu, etrafındakiler soruyor ‘askerlik yaptın mı?’ Onlara ‘engelliyim, özürlüyüm, çürük raporu aldığımdan dolayı askere gidemiyorum’ demek istemiyor. Bir haktır, isterse yatırır istemezse yararlanmaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!