Görme engellilerin oy kullanması Anayasa Mahkemesi’ne taşındı

Güncelleme Tarihi:

Görme engellilerin oy kullanması Anayasa Mahkemesi’ne taşındı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 12:31

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı, eski milletvekili Lokman Ayva, görme engellilerin tek başına oy kullanmasını engelleyen kanun maddesinin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Haberin Devamı

Kendisi görme engelli olan Ayva, Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri hakkında Kanun’da düzenlenen ''Körler, felçliler veya bu gibi bedeni sakatlıkları açıkça belli olanlar, bu seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler'' hükmünün iptal edilmesini istedi.

“25 YILDIR TEK BAŞIMA OY KULLANAMIYORUM”

Kısa bir açıklama yapan Ayva, 25 yıldır oy kullandığını belirterek şunları söyledi:
''Şimdiye kadar tek başıma oy kullanamadım. Binlerce yüz binlerce görme engelli arkadaşım da kendi başına oy kullanamıyor. Bu demokratik anlamda demokrasi içerisinde irademizin yansımasında çok ciddi bir eksikliğe yol açıyor. Nasıl yol açıyor diyelim ki ben x partiye oy vermek istiyorum ama bana yardım eden kişinin o partiye oy verdiğinden asla emin olamıyorum. Bu çok önemli bir dezavantaj. Benim memnun olduğum yönetimleri devam ettirebilmek için veya memnun olmadığım yönetimleri değiştirebilmek için demokratik hakkımı kullanmak istiyorum.

Haberin Devamı

ANAYASA, “GİZLİ, SERBEST VE BİREYSEL” DİYOR

Anayasa da olmasına rağmen seçim kanununda çok ciddi bir dezavantaj var. Anayasa’da ‘gizli, serbest ve bireysel demesine rağmen’ kanun diyor ki ‘görme engelliler için gizli olmaz yanında birisi ile mutlaka girmek zorunda.’ Böyle bir demokrasi olabilir mi böyle bir insan hakları olabilir mi? Bu kanun olduğu sürece ne yüksek seçim kurulu ne de başka bir müesese yeni bir yöntem ortaya koyamıyor. Kanun başka bir çözüme izin vermiyor. Bu da benim insan hakları itibari ile hakkımı kullanmama engel oluyor. Anayasa’nın da ilgili maddesine bu hüküm aykırı Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak diyorum ki ‘gizli bireysel ve serbest bir şekilde irademi yönetime yansıtmak istiyorum. Demokrasiyi sonuna kadar kullanmak istiyorum.’ İstiyorum ki Türkiye’deki bütün görme engelliler oylarını gizli serbest bireysel olarak kullanmak istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!