Hamzaçebi: Seçim barajı teklifimiz yüzde 3

Güncelleme Tarihi:

Hamzaçebi: Seçim barajı teklifimiz yüzde 3
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 15:29

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, seçim barajıyla ilgili olarak, "AYM kendisine yapılan başvuru sonrasında nasıl bir karar verir bilmiyorum, AYM hak ihlali kararı verirse kimse bu kararı görmezden gelemez. AYM hak ihlal kararı verirse, bu karanın verilmesinden sonra TBMM’ye düşen görev, yüzde 10’luk seçim barajını makul seviyeye indirmektir. CHP olarak teklifimiz yüzde 3’lük barajdır" dedi.

Haberin Devamı


Hamzaçebi, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Bedelli askerlik konusunda atılan adımın eksik kaldığını belirten Hamzaçebi, bedel ve yaş konusunda düşüş olmasına rağmen yine de bu kapsamın tüm beklentileri karşılamayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Anaokulundan başlayarak çocuklarımıza bir hayat tarzı sunacağız" ifadelerini kullandığını belirten ve eleştirilerde bulunan Hamzaçebi, "Sayın Erdoğan ve Davutoğlu ikilisinin gözünde demokrasi istenilen durağa gelindiğinde inilecek olan bir tramvaydır. Çok açık bir şekilde kendisini ele vermiştir. ’Toplumu dönüştüreceğim’ diyor. Toplum mühendisliğine soyunmuş durumdadır. Erdoğan ve Davutoğlu ikilisinin demokrasi ile insan hak ve özgürlükleri ile problemi vardır. AK Parti Genel Başkanı iken yaptığı açıklama ile Cumhurbaşkanı iken yaptığı açıklama birbirini tamamlıyor. ’Çocuklarımıza anaokulundan başlayarak hayat tarzı sunacağız’, ’hayat tarzı dayatacağız’ yani. Bu siyasal İslamcı bir ideolojidir. 11 yaşındaki bir kız çocuğunu çocuk olarak değil de cinselliğini yaşayacak bir kadın olarak gören bir anlayış Türkiye’ye yakışmıyor. Bunlar demokrat ve özgürlükçü değildir" diye konuştu.

AİHM’in Cem Evleri ile ilgili verdiği kararı değerlendiren Hamzaçebi, "Yıllardır Alevi açılımı yaptığını söylüyor Erdoğan ve Davutoğlu ikilisi. ’Sizden destur almaya geldim’ demekle olmuyor, uygulamasını yap bunun. Bir tane Alevi müdür, vali, bakan var mı? Alevi açılımı yapıyorsan gel onların ibadethanelerine karışma" dedi.

Seçim barajıyla ilgili bir soruya Hamzaçebi, "AYM kendisine yapılan başvuru sonrasında nasıl bir karar verir bilmiyorum, AYM hak ihlali kararı verirse kimse bu kararı görmezden gelemez. AYM hak ihlal kararı verirse, bu karanın verilmesinden sonra TBMM’ye düşen görev, yüzde 10’luk seçim barajını makul seviyeye indirmektir. CHP olarak teklifimiz yüzde 3’lük barajdır. Anayasamız ’temsilde adalet’ derken, öte yandan ’yönetimde istikrar’ demiştir. Yönetimde istikrar makul bir barajı gerektirir. Sıfır baraj çok parçalı bir parlamento yapası demektir, bunu ben uygun bulmam. Biz AYM’nin ne karar vereceğini bilemiyoruz, belki ’hak ihlali yoktur’ da diyebilir" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!