Papa Francesco Sultanahmet Camii'nde dua etti

Güncelleme Tarihi:

Papa Francesco Sultanahmet Camiinde dua etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2014 12:49

Vatikan sözcüsü Peder Federico Lombardi, 17 Kasım'da Katolik Hristiyanların ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco'nun Sultanahmet ve Ayasofya'da dua edip etmeyeceğine ilişkin sorulara "Bir Hristiyan'ın, bir camide dua etmesinden bahsedilemez" diye cevap verdi. Ancak Papa Francesco, bahsi söz konusu olmayanı gerçekleştirdi ve bugünkü Sultanahmet Camii gezesi sırasında dua etti.

Haberin Devamı

Papa Francesco, İstanbul'da ilk olarak Sultanahmet Camii'ni ziyaret etti. Atatürk Havalimanı'ndan Sultanahmet Camii'ne saat 11.15'te gelen Papa Francesco ve beraberindeki heyet, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve cami imamlarından oluşan heyet tarafından karşılandı.

Yaran, Papa Francesco'ya avluda cami mimarisine, cami içinde de İslam dinine ilişkin bilgi verdi. Camideki ziyaret bittiği sırada Papa, tercümana birşeyler söyledi. Tercüman da, Yaran'a Papa'nın dua etmek istediğini belirtti. Bunun üzerine Papa Francesco ve İstanbul Müftüsü Yaran mihrabın önünde yanyana durdu. Yaran, dua edenin önünde durulmaz diyerek basın mensupları ile görevlileri uyardı.

Papa Francesco Sultanahmet Camiinde dua etti
İstediği otomobili görünce şok olacaksınız

Haberin Devamı

Rahmi Yaran ellerini açarak dua ederken papa ise ellerini birleştirdi. Papa Francesco, Sultanahmet Camii ziyareti yaklaşık 25 dakika sürdü.

"Bir Hristiyan'ın, bir camide dua etmesinden bahsedilemez"

1 milyar 200 milyon Katoliğin ruhani lideri Papa'nın, seyahatinin ikinci gününde gideceği Sultanahmet Camii'nde dua edip etmeyeceği sorusu yöneltilen Vatikan sözcüsü Peder Federico Lombardi "Bir Hristiyan'ın, bir camide dua etmesinden bahsedilemez. Elbette orası da birçok insanın dua ettiği dini bir mekan. Bazıları kendi dininin gereklerini dışa vurmadan, başka dinin mabetlerinde Tanrı'ya sessizce yakarabilir. Sultanahmet'te planlanan bir ayin söz konusu değil ve bu ziyareti, manevi bir boyutu olan dinler arası ilişki çerçevesinde düşünmek lazım" diye konuştu.

Bir Müslüman din adamının da bir kiliseyi ziyaret ettiğinde, o dinin mabedine saygı göstererek, kendi dininin gösterisini yapmayacağını anlatan Lombardi, "Ben camide içimden, 'Tanrım, etrafımdaki insanları koru' diye dua edebilirim. Ancak kendi dinimin gösterisini yapmadan, karşı dine saygıyla bunu yaparım. Yani dua, birçok anlama gelir. Tanrı'nın önünde sessizce meditasyon da yapılabilir ve bunu da dua olarak tanımlayabilirsiniz. Daha önce de papalar, sinagog ve cami gibi diğer dinlerin kutsal mekanlarını ziyaret etti" diye sözlerini sürdürdü. Lombardi bu nedenle, Papa'nın camide sessizce içinden dua etmesinin büyük bir problem olmayacağını da ifade etti.

AYASOYFA'DA DUA SORUSU
Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiren ilk Papa olan 6. Paolo'nun, Ayasofya'da diz çökerek bir dakikaya yakın dua etmesine atıfta bulunularak, Papa Francesco'nun da burada dua edip etmeyeceği sorulan Lombardi, "Göreceğiz ne olacak, ama programda öngörülen bir dua yok. Göreceğiz Papa kişisel olarak bir meditasyon anı yaşar mı diye. Ancak kamuya açık bir dua olmayacakö diye cevap verdi.

Papa Francesco Sultanahmet Camiinde dua etti

İstanbul'da aşırı güvenlik önlemleri beklendiğinin hatırlatılması üzerine ise Lombardi, "Buna şaşırmam. Sonuçta Papa önemli bir misafir ve gereken önlemler alınacaktırö dedi. Katolik cemaatinin az olmasından ötürü Papa'nın İstanbul'da papalık cipi 'Papamobile' ile tur atmayacağını da ekleyen Lombardi, "Papa ile bir araya gelmek isteyen Katolik cemaati, Cumartesi öğleden sonra İstanbul'daki Papalık Temsilciliği'nin bahçesinde onunla görüşebilecek. Zaten onlar da o bahçeye sığacak sayıda ve ekstra güvenlik önlemlerine gerek olamayacaktır" dedi. Lombardi, "Papa, Irak Kürdistan'ından gelen mültecileri ziyaret edecek miö sorusunu ise, "İstanbul'da herhangi bir göçmen merkezini ziyaret söz konusu değil" diye cevapladı.

BAKMADAN GEÇME!