Yeni HSYK’dan ilk kararname

Güncelleme Tarihi:

Yeni HSYK’dan ilk kararname
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 11:36

12 EKİM’deki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinden sonra göreve başlayan yeni HSYK Birinci Dairesi dün 80 kişilik adli ve idari yargı kararnamesi yayınladı. Yargı kulislerinde, bu kararname “HSYK’daki paralel yapıyı tasfiye kararnamesi” olarak nitelendirildi.

Haberin Devamı

İKİ HSYK ADAYI GİTTİ

Yeni HSYK’dan ilk kararname
HSYK’nın 74 kişilik adli yargı kararnamesinde 12 Ekim’deki seçime bağımsız giren iki kritik ismin alınması dikkat çekti. Kararnameyle, son HSYK seçimlerinde “cemaatin” desteklediği iddia edilen bağımsız adaylar arasında bulunduğu öne sürülen Ankara hakimi Ayşe Neşe Gül ile HSYK Başmüfettişi olan kocası Cevat Gül, Edirne’ye atandı. Ayşe Neşe Gül Edirne’ye hakim olarak atanırken, kocası da aynı ile düz savcı olarak gönderildi.

İDRİS BERBER TAPU KAYITLARINI YAYINLAMIŞTI

Seçime bağımsız aday olarak giren diğer isim İdris Berber ise HSYK Tetkik Hâkimliği’nden Elazığ Hâkimliği’ne atandı. Berber, propaganda çalışmaları sırasında yaptığı harcamalar için evini sattığını iddia edip adalet.org’ta tapu kayıtlarını yayınlamıştı.

Haberin Devamı

DENİZ FENERİ MÜFETTİŞİ ARTIK DÜZ SAVCI

Adli yargı kararnamesiyle, Deniz Feneri soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarının resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanmak suçundan Yargıtay’da yargılanıp beraat ettikleri davadaki HSYK soruşturmasına ilişkin raporu hazırlayan HSYK Başmüfettişi Arif Kavasoğlu da Gaziantep’e düz savcı olarak atandı. Kavasoğlu’nun yanı sıra 23 HSYK Başmüfettişi ve Müfettişi de çeşitli illerde düz savcı olarak görevlendirildi. Kararname ile Adalet Bakanlığı ve HSYK’da görevli 46 tetkik hakiminin görev yerleri de değiştirildi.

KANUNLAR GENEL MÜDÜRÜ DE KARARNAMEDE

Kararnamede Adalet Bakanlığı’nda bir süre Kanunlar Genel Müdürü olarak görev yapan ve daha sonra bakanlık Yüksek Müşavirliği’ne çekilen Yüksel Hız da ilk sırada Antalya Hâkimi olarak atandı. HSYK’nın 80 kişilik kararnamesinde 12 Ekim’deki seçime cemaat adına katıldıkları iddia edilen iki kritik ismin alınması dikkat çekti. Kurul Başmüfettişleri Mustafa Yılmaz, Abdulvahap Yılmaz, Hasan Hendek, Mustafa Duran ve Eşref Köse Samsun, Kütahya, Afyonkarahisar ve Sivas gibi illere savcı olarak gönderildi. Kurul Başmüfettişleri Mustafa Yılmaz, Abdulvahap Yılmaz, Hasan Hendek, Mustafa Duran ve Eşref Köse Samsun, Kütahya, Afyonkarahisar ve Sivas gibi illere savcı olarak gönderildi.

Haberin Devamı

KENDİ KADROSUNU OLUŞTURUYOR

Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ Hürriyet Dünyası’na, “HSYK’nın ilk kararnamesinin tasfiye kararnamesi olduğunu belirterek, “Yeni HSYK kendi kadrosunu oluşturuyor. Beraber çalışmayı istemediği ve güvenmediği müfettişleri ve tetkik hakimlerini tasfiye edildi. Bu nedenle bu kararname kritik önem taşıyor” dedi.

56 KİŞİLİK EŞ BİRLEŞTİRME KARARNAMESİ

HSYK 1. Dairesi, adli yargıda 50, idari yargıda 6 kişiden oluşan 56 kişilik eş birleştirme kararnamesi de yayımlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!