Hamdi Topçu: Atatürk'ün Savarona yatına ne diyeceğiz?

Güncelleme Tarihi:

Hamdi Topçu: Atatürkün Savarona yatına ne diyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2014 13:30

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Cumhurbaşkanı'na alınan uçaktan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na THY'nin yatırımlarından Üçüncü Havalimanı'na kadar bir çok konuda Posta Gazetesi Ankara temsilcisi Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. 12 yıldır Türk Hava Yolları'nı yöneten Hamdi Topçu, yeni Cumhurbaşkanlığı uçağıyla ilgili bir soru üzerine ''Atatürk'ün Savarona yatına ne diyeceğiz?'' dedi.

Haberin Devamı

Hamdi Topçu'nun sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

* Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için 185 milyon dolara alınan uçağın pahalı ve gereksiz olduğu eleştirilerine ne diyorsunuz?
Bu konuda bana bir laf düşmez. Ancak bugün ülkelerin temsil edilmesi açısından bakınca gerçekten birçok ülkenin devlet başkanları artık zamandan tasarruf için özel uçaklarla
seyahat ediyor. Biz gerçekten büyük bir ülkeyiz, bu ülkenin yöneticilerinin böyle bir uçağı kullanması sıradan bir konudur, tartışmalar anlamsız. Yarın başkası cumhurbaşkanı olunca yine o kullanacak. Bunlar şahıs malı değil neticede, ülkeye ait uçaklar. Geçmişe baktığınız zaman, tarihi eleştiriler yapılabilir. Atatürk’ün Savarona yatına ne diyeceğiz? Devletin himayesinde alınmış bir yattı ki o dönemin bütçesinin çok büyük bölümüne karşılık geliyordu. Bir Türk vatandaşı olarak Türkiye’ye yakışır hava ve kara araçlarını kullanmalarını normal görüyorum.

Haberin Devamı

Hamdi Topçu: Atatürkün Savarona yatına ne diyeceğiz

* THY güvenlik alanında dünya sıralamasında nerede?
Güvenlikte sıfır hatayla gidiyoruz. Bütün pilotlara kefilim. Bilgim dahilinde bir risk olursa maliyeti ne olursa olsun o uçağı kaldırtmam. Havacılıkta milyonda bir hata bile vahimdir.

* THY’de kaç yabancı pilot var? En çok hangi ülkenin pilotları?
THY bünyesinde çalışan 609 yabancı pilotumuz var. İlk üç sıralamayı ise Alman, Yunan ve İtalyan pilotlarımızdan oluşuyor. 114 Alman, 71 Yunan pilotumuz görev yapıyor.

Hamdi Topçu: Atatürkün Savarona yatına ne diyeceğiz

* THY’de bir Boeing 777’nin kaptan pilotu ne kadar maaş alıyor?
Deneyimi ve tecrübesine göre değişir ama 30 bin TL’nin üzerinde alır. 35- 37 alan var.

* 3. havalimanı ne zaman devreye girecek?
Zamanında bitirme iradesi olduğunu görüyorum. Gecikme Türk havacılığına darbe olur. Son atılan adımlar Atatürk Havalimanı’nı bir miktar rahatlatacak ancak 2017 sonrası tamamen tıkanır. Şu anda bile fiziksel limitler dolu.

Haberin Devamı

* Ebola salgınına karşı hangi önlemi alıyorsunuz?
Ebola ile Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün birtakım uyulması gereken kuralları var. Hastalık şüphesi olan yolcu tespit edilirse kokpit ekibimizin uyması gereken kurallar var. Hastalık şüphesi olan yolcu en arka sıraya alınacak. Görevli kabin
memuru maske, tek kullanımlık eldiven, önlük ve gözlüğü kullanacaktır. Sağlık ekipleri onay verinceye yolcunun uçaktan inmesine izin verilmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!