Haberler zorladı

Güncelleme Tarihi:

Haberler zorladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2014 01:34

YAYIN yasağı kararı alınması için mahkemeye başvuran 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarını soruşturan Meclis Komisyonu’nun AK Partili Başkanı Hakkı Köylü, “Bu konuda yapılan haberler bizi zorladı” sözleriyle başvurusunu savundu.

Haberin Devamı

Yayın yasağı kararı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, önceki gün, 2 operasyonun yıldönümü olan 17-25 Aralık arasını ‘Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Haftası’ ilan edeceklerini açıklayıp “Bu 9 günde Türkiye’nin 9 ayrı bölgesinde hırsızlığı, soygunu ve rüşveti cesaretle anlatacağız” dediği saatlerde çıktı. Soruşturma Komisyonu’nun görev süresi 27 Aralık’ta sona erecek. Komisyon raporunun Meclis Başkanlığı’na sunulmasının ardından 27 Aralık mesai bitiminde de yasak kalkacak. Başvurusuyla yasak kararını aldıran AK Partili Başkan Hakkı Köylü, tepkilere karşı Hürriyet’e şunları söyledi: “Komisyon Başkanlığı olarak başvuruyu biz yaptık. Geçen hafta bu konu konuşulurken henüz başvuru yapmamıştık, o yüzden ‘Yok’ dedim, ancak ondan sonra başvuruyu yaptık. Nedeni de bu konuda yapılan haberler bizi zorladı. Geçmişte soruşturma komisyonlarında niye böyle bir karar alınmadığını ben bilmem, ben kendi işime bakarım. Mahkemenin verdiği karar çok net; Anayasa, Basın Kanunu ve Meclis İçtüzüğü’ne atıf yapılmış. Soruşturulan bakanların bizden bir talebi olmadı. Bu tamamen kendi kararımız. Nedeni de çok açık; soruşturma yapılan konunun içeriği tamamen ifşa edildi, masumiyet karinesi ilkesinin ihlali ve soruşturmanın selameti açısından mahkeme bu kararı aldığını bize tebliğ etti. Başvuru gerekçelerimiz de zaten bunlardı. Anayasa’ya bakarsanız basının kısıtlanacağı haller orada çok açık yazıyor.”

KOMİSYON KARAR ALDIRIR

Haberler zorladı

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yayın yasağına tepkilere ilişkin, şöyle konuştu: “Soruşturma komisyonu savcılık makamı gibi görev yürütüyor. Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki hükümlere göre hareket ediyor. O yasanın herhangi bir savcıya verdiği haklar bu komisyonu da bağlar. Komisyon Başkanlığı, soruşturmanın selameti açısından soruşturma sürecinde yayın yasağı ve gizlilik kararı aldırabilir. Haklarında iddialar ortaya atılan bakanların da talebi olabilir. Yasa bu hakkı onlara vermiş. Yapılan haberlerin soruşturulan kişilerin masumiyet karinesi ilkesini ihlal etmesi bunun önemli nedenlerinden biri olabilir. Geçmişteki soruşturma komisyonları da ihtiyaç duysaydı aynı yöntemle bu kararı aldırabilirdi.”

KILIÇDAROĞLU’NUN İFADESİ YALAN


Çiçek, ayrıca eleştiriler üzerine yaptığı yazılı açıklamada da şöyle dedi: “Yayın yasağı için mahkemeye yaptığım herhangi bir başvuru yoktur. Sayın Kılıçdaroğlu’nun ifadesi son derece yakışıksız ve yalandır. CHP’de çok değerli hukukçular var. TBMM Başkanı’nı zan altında bırakmadan önce gerekli inceleme ve bilgilendirmeyi yapabilirdi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!