Dahi piyanisti bekleyen tehlike

Güncelleme Tarihi:

Dahi piyanisti bekleyen tehlike
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2014 14:44

Suriye'den ailesiyle yaklaşık iki yıl önce Türkiye'ye gelip, geçen sene Bursa'ya yerleşen ve müzik otoritelerince "geleceğin dehası" olarak gösterilen Çerkez asıllı 16 yaşındaki piyanist Tambi Asaad'ın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olamadığı, pasaportu bulunmadığı gerekçesiyle Rusya'da düzenlenecek yarışmaya katılamama riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Asaad'ın piyano eğitimi aldığı güzel sanatlar akademisinin sahibi Rüstem Avcı, yaptığı açıklamada, genç yeteneğin, "bürokratik engeller ve yetkili makamların henüz konuyla yeterince ilgilenememesi" nedeniyle 10-14 Aralık'ta Rusya'nın Saint Petersburg kentinde gerçekleştirilecek "Samaria İliça Savşinski 6. Uluslararası Müzik Yarışması"na katılamama tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Avrupa, Amerika, Asya'daki çeşitli ülkeler ile Rusya'dan 450 müzisyenin katılacağı yarışmaya adına düzenlenen özel bir davetiyeyle çağrılan Asaad'ın, Saint Petersburg ile diğer uluslararası organizasyonlara katılması için gerekli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ile pasaportunun yetkili makamların ilgilenmesi durumunda 3 günde edinebileceğini öğrendiklerini aktaran Avcı, "Müzik yarışması düzenleme kurulundan gelen davetiyede, Türkiye'deki Rusya konsolosluğunun Tambi Asaad'ın vizesinin en hızlı biçimde çıkartılması ve işlemlerinden ücret alınmaması gibi ayrıntılara dahi dikkat edilmiş. Rus makamların gösterdiği özeni Türk makamlarının da gösterebilmesi durumunda sorun kökten çözülmüş olacaktır" ifadesini kullandı.

Avcı, Asaad'ın iyi bir müzik ve lise eğitimi alması konusunda Bursalılar olarak ellerinden gelenin fazlasını yapma gayretinde olduklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Üç yıl sonra New York Konservatuvarı'na girdiği günü görene kadar bu çabalarımız artarak devam edecek. Ancak uluslararası derecelere ihtiyacımız var. Bu nedenle yurt dışı çıkışlarına dair yasal gereklilikler için ilgili makamların acil yardımına ihtiyacımız bulunuyor. Her gün bir dahi çıkartamıyoruz, çıkarttığımıza da sahip çıkmamız ve bu zorlukları ona hissettirmememiz gerek. Çünkü o bir sanatçı ve sanatçılar kırılgan yapıya sahiptir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!