Mukaddes Gezmiş son yolculuğuna uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Mukaddes Gezmiş son yolculuğuna uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 13:03

6 Mayıs 1972'de arkadaşları Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte idam edilen 68 Kuşağı’nın öğrenci hareketi liderlerinden Deniz Gezmiş’in annesi Mukaddes Gezmiş son yolculuğuna uğurlandı. Gezmiş için Üsküdar Selimiye Camii'sinde düzenlenen cenaze törenine katılan yüzlerce kişi cami avlusuna sığmadı. Cenaze namazını CHP İstanbul Milletvekili ve Üsküdar eski Müftüsü İhsan Özkes kıldırdı.

Haberin Devamı

Mukaddes Gezmiş son yolculuğuna uğurlandı
Önceki gün evinde hayatını kaybeden Mukaddes Gezmiş için Üsküdar Selimiye Camii'nde cenaze töreni düzenlendi.

CENAZE TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

Törende taziyeleri, Mukaddes Gezmiş'in oğulları Bora Gezmiş ile Hamdi Gezmiş kabul etti. Törene CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ile Şafak Pavey, CHP İstanbul Milletvekilleri Mustafa Balbay, Aykut Erdoğdu, Kadir Gökmen Öğüt, İhsan Özkes, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile Gezmiş ailesinin yakınları ve başta 68'liler kuşağı mensupları olmak üzere çok sayıda vatandaş katıldı. Katılımın yüksek olması nedeniyle cami avlusu doldu, dışarıya taştı.

Haberin Devamı

Mukaddes Gezmiş son yolculuğuna uğurlandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da çelenk gönderdi

BORA GEZMİŞ: "BU KALABALIK İLE ANNEMİ UĞURLAMAK BİZİ MUTLU EDİYOR"

Taziyeleri kabul ettiği esnada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bora Gezmiş, cenazeye olan yoğun ilgi nedeniyle söyleyecek bir söz bulamadığını belirterek, herkese teşekkür etti.

Bora Gezmiş, "Annemi uğurluyorum ancak bu kalabalık ile uğurlamak başka bir şey. Oğlu Deniz'ine kavuştu diye kendimizi teselli ediyoruz. Bu kalabalık ile annemi uğurlamak gerçekten bizi mutlu ediyor" dedi.

Deniz Gezmiş'in kardeşi Hamdi Gezmiş ise annesinin vefatıyla ilgili olarak, "Hani şairin dediği gibi her ölüm erken bir ölümdür, bu hele bir anneyse" diye konuştu.

Mukaddes Gezmiş son yolculuğuna uğurlandı

MUSTAFA BALBAY: "ANNEYİ TOPRAĞA DEĞİL, DENİZ'E VERİYORUZ"

Törene katılan CHP Milletvekili Mustafa Balbay da, basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Bugün anneyi toprağa değil Deniz'e veriyoruz" dedi.

Cezaevinde bulunduğu sırada Deniz Gezmiş'lerin davası ile ilgili olarak yazdığı bir kitabı hatırlatan Balbay, "Ben üniversitedeyken Deniz'lerin davasını yakından takip etmiştik. Bu kitabı yazarken Deniz Gezmiş'i yakından tanıma fırsatı bulmuştum. Deniz Gezmiş, bugün yaşasaydı halen daha aynı davayı sürdürürdü diye düşünüyorum. Hepimizin başı sağolsun" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Mukaddes Gezmiş son yolculuğuna uğurlandı

Mukaddes Gezmiş, torunuyla birlikte

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Bütün Türkiye'nin, devrimcilerin, yurtseverlerin başı sağ olsun" diyerek, Türkiye'nin, 42 yıldır büyük acı çeken annesini yitirdiğini söyledi.

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, "40 sene evlat acısıyla yaşadı, hepimizin annesiydi, Bugün yoldaşımızın yanına uğurluyoruz. Çok üzgünüz. Keşke bu acıyı ona hiç yaşatmasaydık, keşke 40 sene o kahraman evladıyla yaşasaydı" diye konuştu.

Gazeteci Can Dündar, Mukaddes Gezmiş'in, çok acılı bir hayat hikayesinin olduğunu belirterek, onun, oğlu Deniz'e kavuştuğunu söyledi.

Dündar, "Gencecik yaşta bir evlat kaybetmenin acısıyla yaşamış bir annenin öyküsü. Onun acısı hepimizin acısıydı, topluma mal oldu. Bugün onu asanların cenazeleri nasıl kalktı çok hatırlamıyoruz ama Mukaddes hanımın cenazesinin böyle büyük kalabalıkla uğurlanıyor olması bize birçok şey söylüyor. Umarım devlet de gereken dersi alıyordur" dedi.

Haberin Devamı

"DENİZ'E SELAM SÖYLE..."

Mukaddes Gezmiş için helallik alınmasının ardından öğle namazına müteakip cenaze namazı kılındı. Namazı, CHP İstanbul Milletvekili ve Üsküdar eski Müftüsü İhsan Özkes kıldırdı.

Milletvekili İhsan Özkes, Mukaddes Gezmiş'in, duruş sergilemiş, ülkenin bağımsızlığı, özgürlüğü için önemli görevi ifade etmiş çok ciddi bir gençlik liderinin annesi olduğunu dile getirerek, "Tabi akan sular duruyor bu noktada. Bu hasret bitti. Mukaddes anne Denizi'ne kavuşuyor. Allah her ikisinin de ruhunu şad etsin" ifadelerini kullandı.

Mukaddes Gezmiş son yolculuğuna uğurlandı

Yapılan duaların ardından Mukaddes Gezmiş'in naaşı musalla taşından alınarak, cenaze aracına taşındı. Bu sırada omuzlarda taşınan tabuta cami avlusundaki vatandaşlar karanfiller attılar.

Haberin Devamı

Alkışlar eşliğinde cenaze aracına taşınan naaşın arkasından bazı vatandaşların 'Deniz'e selam söyle' şeklinde seslendiği duyuldu.

Mukaddes Gezmiş'in cenazesi daha sonra Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.

PAVEY'DEN DUYGU DOLU TWEET: MUKADDES HALAYI 'SARI GELİN'LE UĞURLADIK

Deniz Gezmiş, CHP Milletvekili Şafak Pavey'in de anne tarafından kuzeni...

Mukaddes Gezmiş'in cenaze töreninin ardından Pavey, Twitter'da üzüntüsünü şu sözlerle ifade etti: ''Mukaddes Hala'yı Deniz Abi'nin yanına Cem Adrian'dan “Sarı Gelin’le uğurladık. Tıpkı bütün hüzünlerde olduğu gibi...''

Mukaddes Gezmiş son yolculuğuna uğurlandı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!