Soma’yı raporla Meclis’ten sansürlüyorlar

Güncelleme Tarihi:

Soma’yı raporla Meclis’ten sansürlüyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2014 01:38

Aylardır merakla beklenen ve Soma faciasıyla ilgili en kapsamlı bilgilerin yer aldığı Meclis Soma Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı rapora ‘sansür’ tepkisi geldi.

Haberin Devamı

Komisyonun 17 üyesinden biri olan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Tutanaklarda bulunan bu bölümler de, raporda sansüre uğramış. Böyle kritik konuyu Meclis gündeminden sansürlemeye çalışıyorlar” dedi. Raporda işçi ifadelerine yer verilmediğini belirten Özel, bugün (Salı) yapılacak toplantıda tespit ettikleri konularda değişiklik yapılmazsa muhalefet şerhi koyacaklarını söyledi. Özel, şöyle konuştu:

ZORLA MİTİNGE

“İncelendiğinde çok sayıda işçi ifadelerinden rapora esas teşkil edebilecek olanların yer almadığı görülüyor. 9-10 Haziran tutanaklarındaki ifadelerde; iktidar mitinglerine işçilerin zorla götürüldüğü, bu işçiler için ücret tarifesi dahi belirlendiği, mitinge giden işçinin hem madenden bir yevmiye hem de mitinge katıldığı için bir yevmiye aldığı, aracıyla 4 kişi taşıyanların benzinliyse 150 TL, LPG’liyse 100 TL yakıt ücreti aldığı, yakıt parasının firma tarafından karşılandığı, bunun sırf iktidar mitingleri için geçerli olduğu, ayrıca farklı görüşe sahip işçilerin de işten çıkarılma korkusuyla bu mitinglere gitmek zorunda kaldığı açıkça ifade edildi.

Haberin Devamı

DENETİM ÖNCESİ HABER

Denetimlerden önce firmanın haberdar edilmesiyle ilgili tespit ve ifadelerdeki iddialar düşünüldüğünde siyaset sermaye ilişkisinin sakıncası ortadadır. MİGEM’in firmayla ilişkileri, rödovans anlaşmasının ihalesiz uzatılması gibi iddialar da siyaset sermaye ilişkisini Soma-AKP ilişkisi olarak değerlendirilmelidir.

MADENDE ADAY AFİŞİ

Ayrıca bu firmanın yöneticisi Ramazan Doğru’nun eşinin Soma ve Büyükşehir Meclisi AKP üyeliğine seçildiği, iktidar partisi bakan ve milletvekillerinin sürekli ocakları ziyaret ettiği, başkan adayının poster ve afişlerinin madene asıldığı gibi ifadeler bu firmanın siyasi iktidarla organik bir bağı olduğunu ortaya koymakta.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!