Greenpeace, Yırca Köyü'nün hava kirliliğini ölçtü

Güncelleme Tarihi:

Greenpeace, Yırca Köyünün hava kirliliğini ölçtü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2014 20:34

Greenpeace, Soma’ya bağlı Yırca Köyü’nde yaptığı 24 saatlik hava kirliliği ölçümünün sonuçlarını açıkladı. Termik Santral Projesi nedeni ile 6 bin zeytin ağacın kesildiği Yırca Köyü’ndeki hava kirliliğinin, ölçüm sonucunda, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün güvenilir olarak belirtilen günlük limitlerinin iki katından fazla olduğunu kaydetti. Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın, "Son 15 gün içinde iki kişi akciğer kanserinden öldü. Bunun nedenleri hem santralden çıkan gaz, hem de santralin kül barajı. Nefes alamıyor, çamaşır asamıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

"BU SANTRAL AVRUPA’NIN EN ÇOK CAN ALAN İKİNCİ KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALİ"

Greenpeace tarafından yapılan açıklamada ölçümlerde ince partikül madde değerlerinin bazı anlarda, günlük sağlık sınırının beş katına kadar yükseldiğinin görüldüğü belirtildi. Greenpeace Araştırmacısı Buket Atlı, ölçüm sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamada "Buradaki kirliliğin en büyük nedenlerinden biri, Yırca köyünün yanı başında olan Soma kömürlü termik santrali. Bu santral, Avrupa’nın en çok can alan ikinci kömürlü termik santrali. Kömürlü santrallerin yaydığı gözle görülemeyen partikül maddeler sessiz bir katil gibi başta akciğer kanseri ve KOAH olmak üzere akciğer hastalıklarına, astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıkları gibi hastalıklara neden oluyor. Bu bölgede var olan kirlilik ve sağlık sorunlarının katlanarak artmaması için, planlanan Kolin Termik Santrali’nin tamamen iptal edilmesi gerektiği çok açık. Türkiye’nin enerji ihtiyacı için, öncelikle enerji verimliliği çözümleri uygulanmalı ve güneş, rüzgar gibi temiz enerji çözümlerine gidilmelidir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERDEN ÇIKAN MADDELER İÇİNDE EN TEHLİKELİ OLANI"

Greenpeace, açıklamasında ölçümünü yaptığı Partikül Maddelerini (PM 2,5), kömürlü termik santrallerin yaydığı, kum tanesinden bile daha küçük, gözle görünemeyen ama akciğerlere nüfus ederek akciğer ve solunum yolu rahatsızlıkları, kalp ve damar hastalıkları ve kanser gibi pek çok sağlık sorununa neden olan tehlikeli bir madde olarak tanımladı. Açıklamada ayrıca Avrupa Çevre ve Sağlık Örgütü (HEAL)’nün 2013 tarihli raporuna göre bu maddelerin, kömürlü termik santrallerden çıkan kirletici maddeler içinde ozonla birlikte en tehlikeli olanı olduğu kaydedildi.

"SON 15 GÜN İÇİNDE 2 KİŞİ AKCİĞER KANSERİNDEN ÖLDÜ"

Köyde KOAH ve akciğer kanserinin çok yaygın olduğunu ifade ettiği belirtilen Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın’ın, Greenpeace’in konu ile ilgili yaptığı açıklamada yer alan ifadeleri şu şekilde: "Son 15 gün içinde iki kişi akciğer kanserinden öldü. Bunun nedenleri hem santralden çıkan gaz, hem de santralin kül barajı. Nefes alamıyor, çamaşır asamıyoruz. Çocuklar da etkileniyor. Küçük çocuklarda astım ve bronşit çok var"

Haberin Devamı

Greenpeace’in ayrıca bu yıl mayıs ayında yayımladığı Sessiz Katil raporuna göre ise 2010 yılında Soma Termik Santrali’nden kaynaklı hava kirliliğinin bin 340 erken ölüme yol açtığı ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!