6 bin zeytin ağacı kesildi, Danıştay yürütmeyi durdurdu

Güncelleme Tarihi:

6 bin zeytin ağacı kesildi, Danıştay yürütmeyi durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2014 08:54

Manisa'nın Soma ilçesi, Yırca Mahallesi'nde, Kolin Grubu tarafından termik santral yapılacak bölgedeki zeytin ağaçlarının kesilmemesi için nöbet tutan köylülere şirketin güvenlik görevlileri saldırdı, bir köylü başından yaralandı. Şirketin dozerleri alana girdi, 6 bin zeytin ağacı kesildi. Dört kişi özel güvenlik görevlileri tarafından kelepçelendiği ve 4 kilometre uzaklıktaki bir barakaya kapatıldığı iddia edildi. Yırca Mahallesi’nde yaşayanlar, güvenliği sağlamak için bölgeye gelen askerlerin önünde diz çökerek adeta yalvardı. CHP milletvekili Özgür Özel ise 'Sabah 06.00'da teyzelerin feryatlarıyla uyandım. 5 bin ağaç kalmıştı, hepsini kesmişler. Güvenlik görevlileri yakın yörelerden toplanmış. Köylü çocuğuna köylüyü üç kuruş için dövdürene lanet olsun' dedi. Danıştay akşam saatlerinde yürütmeyi durdurma karar verdi.

Haberin Devamı



"KÖYLÜLER BARAKAYA KAPATILDI"


Yaşanan arbede mahalle sakinlerinden Mehmet Öksüz, Kamile Çiftçi, Kerem Özkılınç ile Yırca'da zeytinliği bulunan avukat Hasan Namak, özel güvenlik görevlileri tarafından kelepçeledi. Karga tulumba bir kamyonete bindirilen dört kişi, iddiaya göra, inşaat sahasına yaklaşık dört kilometre mesafedeki Kül Barajı olarak kullanılan mevkideki bir barakaya kapatıldı. Özel güvenlik görevlilerinin arbede sırasında kullandığı ileri sürülen gaz fişeğinin kapsülünün isabet etmesi sonucu mahallelilerden Emin Özkılınç, başından yaralandı. Özkılınç, Beşyol Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi edildi. Arbede sırasında bekçi kulübesi ile alanda bulunan bir aracın camları da kırıldı. Mahalle sakinlerinin alana girmelerine izin verilmezken, olay yerine jandarma ekipleri sevk edildi. Olaylar saat 03.00'e kadar sürdü.

6 bin zeytin ağacı kesildi, Danıştay yürütmeyi durdurdu


DEHŞETİ ANLATTI

Haberin Devamı

Kamile Çiftçi, "Gece önce darp ettiler. Ardından ters kelepçeyle arabaya bindirip uzak bir yere götürdüler. Yanımda bir arkadaşım daha vardı. Arabayı kilitlediler. Kim olduklarını o an bilmiyorduk. Orada bizi bıraktılar. Kelepçeli bıraktılar sonra başka bir yerin güvenlikçilerine sığındı. Arkadaşım 155 polisi aradılar. Ben yürümeye devam ettim yolda geri dönen o güvenlikçiler beni durdurup 3 - 4 kişi yerde beni tekrar alıp götürmeye çalışırken polisi görüp fırladım" sözleriyle yaşadıklarını anlattı.

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK İNFİAL

MUHTAR AKIN, "6 BİN ZEYTİN AĞACI KESİLDİ"

3 saat sonra da dozerlerle termik santralin yapılacağı alana girilip, aralarında hasat edilmemiş asırlık olanların da bulunduğu zeytin ağaçları kökünden söküldü. Takviye olarak jiletli tellerle çevrilen alanda termik santrali inşa edecek şirketin özel güvenlik görevlileri etten duvar örerek nöbet tutan mahalle sakinlerinin alana girişini engelledi. Ağaçlar kesildikten sonra olay yerine giden jandarma ekiplerine, köylüler tepki gösterdi. Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın "Kesilecek ağaç kalmadı, 6 bin zeytin ağacı kesildi gitti" dedi.

Haberin Devamı



6 bin zeytin ağacı kesildi, Danıştay yürütmeyi durdurdu


CHP'Lİ ÖZGÜR ÖZEL: SABAH TEYZELERİN FERYATLARIYLA UYANDIM

6 bin zeytin ağacı kesildi, Danıştay yürütmeyi durdurdu
Yırca'da dün gece yaşananları anlatan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, hurriyet.com.tr'ye "Ben de günlerdir köylülere nöbet tutuyordum. Aylar önceden belli olan program için Malatya'da olduğum geceyi fırsat bilmişler. Sabah 06.00'da teyzelerin feryatlarıyla uyandım" dedi.

Özel, Yırva'da dün gece yaşananları ise şöyle anlattı:

"5 bin ağaç kalmıştı. hepsini kesmişler. Gitti... Hiçbir şey bırakmamışlar. Ben dün kamu görevlileriyle tek tek konuştum. Kaymakam, jandarma. Tavşana kaç tazıya tut misali kandırdılar herkesi. Ters kelepçe, biber gazı sıkılmış. Özel adamlar gençleri alıp üç mahalle öteye arabayla bırakmışlar. Bir daha gelirseniz kafanızı kırarız diye tehdit etmişler. Danıştay kamulaştırma dursun derse bu kesilen ağaçları Vali mi geri verecek? Kamu görevlilerinden bugün olmazsa yarın ama mutlaka bunun hesabını soracağız. Güvenlik görevlilerinin Soma'ya yakın yörelerden toplanıp getirildiğini de ekleyen Özel, "Onlar da gariban hatta köylü çocukları. Köylü çocuğuna köylüyü üç kuruş için dövdürenlere lanet olsun. Kendisi de köylü olan güvenliklere köylüye bunları yaptıran zihniyete yazıklar olsun" diye konuştu.

Haberin Devamı

DANIŞTAY'DAN FLAŞ KARAR

Bu arada köylülerinin avukatı Deniz Bayram, termik santrale yaptıkları itirazı değerlendiren Danıştay 6. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!