33 yıl sonra savcılık kararı: İşkence olabilir ama zamanaşımı

Güncelleme Tarihi:

33 yıl sonra savcılık kararı: İşkence olabilir ama zamanaşımı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2014 23:44

12 Eylül’den bir yıl sonra polis tarafından işkencede öldürülerek bir binadan atıldığı ve kimliği bilindiği halde kimsesizler mezarlığına gömüldüğü ileri sürülen öğretmen Süleyman Cihan hakkındaki dosya, zamanaşımından düştü.

Haberin Devamı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığı, “Adli Tıp raporları sonucu intihardan ziyade o dönemin emniyetçileri tarafından işkenceye tabi tutulup öldürüldüğü yolunda dosyanın ivme kazandığı”nı karara yazdırdı. Dosyanın ‘1981 tarihinden bu zamana kadar ilgili ilgisiz birçok savcılık arasında gidip geldiğini’ vurgulayan Memur Suçları Savcısı Hayrettin Akkaya, kararında eski Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre zamanaşımı süresinin çoktan dolduğu ve artık bir dava açılamayacağı savundu. Cihan’ın ailesi, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanıp mahkûm edildiği 12 Eylül davasında müdahil olarak kabul edilmiş, tazminat davası açma hakkı kazanmıştı. Cihan’ın kardeşi olan Avukat Ahmet Cihan ise kararın ardından şöyle dedi: “Bu cinayetin arkasında devlet vardır. Devlet aradan 34 yıl geçmesine rağmen, arkasında olduğu cinayetin ortaya çıkmasını ve faillerin yargılanmasını istemiyor. İğneyle kuyu kazar gibi faillerini çıkardığımız , somut suç delilleri olan bir dosyayı kapatmaya çalışmak, vicdanları yaralıyor. Zamanaşımı, devletin arkasında olduğu cinayetlerde failleri yargılamaktan kurtarmanın gerekçesidir. Hem ulusal hem de uluslararası hukuk mantığının geldiği nokta, devlet görevlilerinin işlediği işkence gibi insanlık suçlarında zamanaşımının uygulanamayacağı yönündedir.”

Haberin Devamı

KİMSESİZLER MEZARLIĞINA...

Süleyman Cihan, 29 Temmuz 1981’de gözaltına alınmıştı. Başında Mehmet Ağar’ın olduğu 2’nci Şube’de sorgulanan Cihan, iddiaya göre yoğun işkence görmüştü. Son görenler, ‘koridorda banka bağlandığını, et yığını halinde olduğunu, iniltiler dışında ses gelmediğini’ söylüyordu. Polise göre Cihan, 30 Temmuz 1981 gecesi örgüt evi olduğu iddia edilen Kadıköy’deki İpek Apartmanı’na getirilmişti. Tutanağa bakılırsa, “Kelepçeli sanık, ani hareketle pencereden kendisini atmış” ve düştüğü yerde ölmüştü. Cihan’a ait olduğu bilindiği halde ceset, ‘kimliği belirsiz kişi’ olarak kayda geçirilmiş ve Kasımpaşa Kimsesizler Mezarlığı’na gömülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!