Üç Bakan'dan Ermenek açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Üç Bakandan Ermenek açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2014 12:30

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Emenek'teki maden kazasıyla ilgili son gelişmelere ilişkin basın mensuplarına açıklama yaptı.

Haberin Devamı

AFAD Koordinasyon Merkezi’ndeki çalışmaları yürüten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Karamanlı olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, son durum ile ilgili bilgi verdi. Bakan Taner Yıldız, şu ana kadar maden ocağında mahsur kalan işçilerden henüz hiç birine ulaşılamadığını, çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bakan arkadaşlarımızla beraber bu sefer desandreden değil nefeslikten aşağı kadar hep beraber indik ve orada suyun çekilen son noktasında en dip taban kodu değil ama yaklaşık onun 25 metre kadar üzerindeki şu an ki hedeflediğimiz su miktarını tamamlamış bulunuyoruz. Çok az bir su geliri var. Onu da aralarla beraber pompayla dışarı atıyoruz. Şu anda suyun yine öncelikli bir problem olmaktan çıktığını ama yerine ara ara 1 metrelik balçık ve çamurun kapladığını gördük. Nefeslik kısmında tahkimatın daha az bozulduğunu ama desandrede tahkimatın daha fazla olduğunu gördük. Bizzat kendimiz de müşade ettik. Değerlendirmelerimizi de maden ocağının altında mühendis arkadaşlarla beraber yaptık. Orada değişken bir durum var. Oksijen miktarının azıldığını görüyoruz. Çalışma Bakanımızın da bu konuda talimatı oldu. Bundan sonraki çalışmalarda oksijen maskesi olmayan kişilerin bundan sonraki çalışmalarda bulunmamaları gerektiğini, oraya gireceklerin mutlaka oksijen maskesiyle beraber girmeleri gerektiğini bir kez daha talimatlandırdı. Şimdi orada 300 metreyi aşan yürüme yolu var. Tabanda yürüme yolunda arkadaşlarımız orada girdi. O karşılaşılanın, çamurun çekilmesi. Bunun çekilmesinden kastımız vagonlarla mı dışarı çıkılması yoksa oradaki bir kısım ceplere boşaltılması bununla alakalı talimatlarımızı verdik.”

Haberin Devamı

BAKANDAN, BASINA UYARI

Bakan Yıldız, basın mensuplarının da daha hassas davranması gerektiğini belirterek, "Buradaki vatandaşlarımızın beklentisini gerçekte olduğu gibi yansıtmamız lazım. Dün bir televizyon kanalında alt yazıda 3 kardeşimize ulaşıldığı haberlerinin doğru olmadığını sizlere söylemiştik. Eğer öyle bir şeye ulaşacaksak sizlerle paylaşacağımız bilmenizi isteriz" dedi.

Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜ GİRİŞTE 150 METREYE KADAR GELDİK

Üçüncü giriş noktası için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan Taner Yıldız, şöyle konuştu:

"MTA’nın yaptığı çalışmada üçüncü bir giriş noktasını tespit etmek için 172 metre inmeleri gerekiyordu. Sabaha kadar kesintisiz çalıştılar ve şu anda 150 metreye kadar geldiler. Oradan da en dik taban koduna 752 koduna inmemiz gerekiyor üçüncü bir yerden daha müdahale etmiş olalım. Ne kadar bu çalışmalar isabetli olacak, ne kadar karşılığını bulacağız dediğimiz gibi her aşamasında bunu sizlerle paylaşacağız. Bir sonraki adımlarla alakalı ne süre konusunda ne iş konusunda her hangi bir taahhütte bulunmak istemiyoruz çünkü gerçekçi olmayan noktalar çıkabilir."

Haberin Devamı

İKİNCİ BİR SIKINTI YAŞAMAK İSTEMİYORUZ

Gazetecilerin oksijenin azalmasıyla ilgili sorusu üzerine Bakan Yıldız, şöyle dedi:

"Oksijen dediğimiz anda tabi ki havalandırmayla alakalı konular için fan tüpleriyle o mesafeyi uzatıyoruz. Gerek kurtarma alakalı ekiplerin gideceği yeri, gerek çamuru çekecek ekiplerin havalandırılmış bölgelerde çalışması gerekiyor. Biz arama kurtarma ekiplerini güvenliği sağlayarak, gerek oksijen maskeleriyle gerekse tahlise ekiplerinin yapacağı çalışmalarla yürütmemiz gerekiyor. Bu son derece önemli. İkinci bir sıkıntı yaşamak istemiyoruz. Arkadaşlarımızı bu konuda uyardık ve iş güvenliğini ön plana almaları gerektiğini söyledik."

Haberin Devamı

BAKANDAN TEPKİ

Bir gazetecinin ’Kurtarma ekiplerinden biri, mahsur kalan işçilerin bazılarının gözle görülebildiği ancak ulaşılamadığını söyledi’ şeklindeki sorusu üzeri Bakan Yıldız, açıklama yapan işçiye tepki gösterdi. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O zaman, o işçi kardeşimizle beraber süreci yönetmek lazım. Bu doğru değil. Buradan bu açıklamaları o yüzden yapıyoruz. Sabah 04.00’te biz oradan çıktık. Verdiğimiz talimatın ne kadar uygulanabilir olduğunu alakalıda konuştuk. O işçi kardeşimiz bunu neye dayandırarak söyledi, bunu bize söylesin bu konuda arkadaşlarımızla beraber acilen müdahale ederiz. Hem basını hem bizlerin bu noktadan sonra daha da sorumlu almaya davet etmemiz gerekir."

Haberin Devamı

2 BİN 500 TON SU KALDI

12 bin ton suyun 4’te 3’ünün çıkarıldığını hatırlatan Bakan Yıldız, ”12 bin ton suyun 4’te 3’ü alında. 2 bin 500 ton civarında su kaldı. Suyun 4’te 3’ü alındıktan sonra bize 300 metrelik çalışma alanı açıldı. Olası bir işçi kardeşimiz varsa, ona ulaşmak acısında. Orada adım adım, metre metre çalışmalar devam ettiriliyor.”dedi.

SAVCILARIN ÇALIŞMA YAPMASI

Gazetecilerin Cumhuriyet Savcılarının gece gelip inceleme yaptığının hatırlatması üzerine Bakan Yıldız, "Tabii onları risk etmeyecek şekilde girmeleri gereken noktalara kadar, teknik açıdan girdiler, baktılar. Bir kısım tespitleri oldu. Bu adli konu olduğu için biz de paylaşmıyoruz. Kendileri o süreci yürütüyor" diye konuştu.

İŞÇİLERİN ÇIKARTILAMA İHTİMALİ

Gazetecilerin, mahsur kalan madencilerin çıkarılmama ihtimalinin konuşulduğunu söylemesi üzerine Bakan Yıldız, "Yaptıklarımızı anlatmakta güçlük çektiğimiz bir ortamda, yapmadıklarımızı savunma ihtiyacı bize lütfen hissettirmeyin. Bakın şu an önemli bir iş üzerindeyiz. 18 kardeşimize ulaşmakla alakalı. Bizim niyetimizde de gayretimizde de böyle bir dediğiniz durum söz konusu olamaz. Biz orada adım adım, metre metre, tek tek o noktaları aşmak zorundayız" dedi. Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En dip taban koduna göre şu an ulaştığımız miktar 25 metre kadar daha üzerindeyiz. Bizim altımızda ulaştığımız yerin 25 metre kadar daha su var. Bu 25 metre suyun tamamı 2 bin 500 tekamül ediyor. Bunun ne kadarı çamur olduğunu bilmediğimiz için bizim oradan çekeceğimiz suyun miktarı budur demek doğru değil. Orada 300 metre 350 metre civarında alan bir alan çıktı. Orada bir kısım bacalarımız var onların dahil ederek 350 metre. Onların tek tek kontrol edilecek."

GÜVENLİK ÖNMELİNİN ARTIRILMASI AİLELERİN TALEBİ

Bakan Yıldız, bugün güvenlik önleminin niçin artırıldığı sorusuna ise talebin ailelerden geldiğini söyledi. Yıldız, "Dün dediler ki, ’biz iyi niyetli gelenler olmuş olabilir. Bize dileklerini iletmek isteyenler olur. Biz buraya yoğunlaşmak istiyoruz. Lütfen bunu kısıtlayın’ dediler. Biz de bunu doğru bulduk. Hem araç girişleriyle ilgili, hem arama kurtarma ekiplerini rahat iş yapabilmeleri hem de ailelerin isteği üzerine böyle bir karar aldık ve valiliğimiz de uyguluyor” dedi.

TABUT CEVABI: NE YAZIK Kİ BÖYLE GÜÇLÜ BİR İHTİMAL VAR

Ermenek Devlet Hastanesi’ne tabut ve adli tıp uzmanlarının geldiği iddiasının sorulması üzerine Bakan Yıldız, şöyle dedi:

"Arkadaşlar biz her türlü ihtimali göz önünde bulundurmamız lazım. Bununla alaka adli tıp kurumuyla, sağlık bakanlığımızla, Ermenek devlet hastanesiyle her türlü ihtimalleri göz önünde bulundurmamız lazım. Ne yazık ki böyle bir güçlü ihtimal var. Bunu görmezlikten gelemeyiz. Ben o tabut resimlerinin yayınlamasını doğru bulmadım. Ailelerde bıraktığı teshiri siz düşünün."

PATRONUN TUTUKLU YARGILANMASI

Ailelerin Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşüp, işyeri sahibi Saffet Uyar’ın, tutuklu olarak yargılanması konusunda talepleri olduğu iddiasının sorulması üzerine Bakan Yıldız, ailelerin Başsavcı ile görüşmelerin normal olduğunu söyledi.

Bakan Yıldız, "3 metrelik yer tabakasında damar çıktı 7 saatte aşamadık bundan sonra öyle bir tabaka ile karşılaşıp, karşılaşmayacağın bilemiyoruz. O yüzden olanı paylaşıyoruz" diyerek çalışmaların ne zaman tamamlanacağı konusunda süre vermedi.-

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!