"Allahsız Atatürk" sözüne ceza çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Allahsız Atatürk sözüne ceza çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2014 17:19

KANAL A’da 22 Eylül’de yayınlanan “Resmi Tarihten Gerçek Tarihe” isimli programın daimi konuğu Sait Alpsoy’un, Atatürk ve CHP ile ilgili sözleri RTÜK’ü karıştırdı.

Haberin Devamı

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Ali Öztunç, Cumhuriyet bayramından bir gün sonra kurulda görüşülen raporun Atatürk ve CHP’ye ciddi hakaretler içermesine rağmen AK Parti kontenjanından seçilen üyelerin durumu en hafif ceza ile geçiştirmek istediklerini söyledi. Öztunç, “Atatürk’e, CHP’ye ‘Allahsız’ diyeceksin ama ceza vermeyeceksin. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ya da AKP’lilerden birine en ufak eleştiriye en ağır cezayı vereceksin. Bu tamamen hukuksuz bir davranış” dedi.

ALLAH’A DÜŞMAN İLAN EDİYOR

Öztunç ve Süleyman Demirkan RTÜK’te dün konuyla ilgili olarak basın toplantısı düzenledi. Kanal A’da Atatürk’e hakaret edildiğini ancak, Üst Kurul’un ceza vermekten çekindiğini belirten Öztunç şöyle devam etti:

“Cumhuriyet’in kuruluşunun 91. yılını kutladıktan bir gün sonra Üst Kurula, Atatürk’e ve CHP’ye ağır hakaretlerin olduğu bir yayının raporu geldi. Yayında Atatürk ve CHP için bunlar Allahsız din düşmanı diyor. Hatta bununla da kalmıyor ‘Tek parti döneminde CHP milletvekilleri TBMM’de meclisin ortasında Allah’a küfrederler miydi... Yani milletvekilliğini sürdürmek için, TBMM’nin ortasında Allah’a küfrediyor CHP Milletvekili Rasih Kaplan. O CHP’yi yöneten işte Atatürk, İsmet İnönü demek ki Allah’a küfretmeyi siyasi ikbalini yürütmek için, sağlamlaştırmak için bir şey olarak görüyorlar. Bunlar halkalı, boyunları tasmalı şu Allah düşmanı Allahsız partinin kapı kulları, köleleri olarak dinlerinin haysiyetini, şahsi şerefini, ırz namus adına bildikleri ne değer varsa, çünkü Allah’ına küfredilmesi karşısında hissiz, etkisiz, tepkisiz kalan bir insanın bundan sonra ırzdan, haysiyetten, şereften, namustan bahsetmeye hakkı olamaz. Oylarınızı hırsıza vermeyin diyecekler, CHP’ye verilsin. Mübarek olsun gidin verin oyunuzu’ deniyor. Atatürk’ü ve CHP’yi Allah’a düşman ilan ediyor.

BU AYIPTIR

Burada eleştiri sınırlarını ötesine geçilmiş. Hakaret var. RTÜK uzmanı da ihlal olduğunu raporunda belirtmiş ve ‘İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez’ maddesinden ceza verilmesini istemiş. Ama Üst Kurul’un AKP kontenjanından seçilen üyeleri, bu madde kanala para cezası getireceğinden istemediler. Biz ise muhalefet üyeleri olarak ‘Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” maddesinden ceza istedik (not: bu madde kanal kapatmaya kadar götürüyor). Bunu da kabul etmediler. Kanala sadece uyarı cezası verebilecekleri, ‘Irk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasî ve felsefî düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez’ maddesini önerdiler. Bunu da biz kabul etmedik. Burası hala Türkiye Cumhuriyeti. Şuanda konuyla ilgili karar çıkmadı. Bu ayıptır.

CUMHURBAŞKANINA ELEŞTİRİ YASAK AMA...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ya da AK Partililerden birine en ufak eleştiriye en ağır cezayı, alfabenin her harfinden ceza veriyorlar. Bu tamamen hukuksuz bir davranış. Bir ara Cumhurbaşkanı için eli uzun adam söylemi nedeniyle kanalın birine ciddi ceza verildi. Biz de hakaret içerdiği için oy kullandık. Tarafsız davrandık ama konu Atatürk ya da CHP olunca durum değişiyor.”

AK PARTİNİN ÇİFTLİĞİ GİBİ

Üye Süleyman Demirkan ise, RTÜK’ün sözde Anayasal bir kurum olduğunu belirterek, “Kalkacak 5 el her türlü kararı alabiliyor. Burası AKP’den seçilen üyelerin babasının çiftliğiymiş gibi hareket ediliyor. Bütün kanaat önderlerini uyarıyoruz. Böyle devam ederse devlet devlet olmaktan, millet millet olmaktan çıkar” dedi.

RTÜK TOPU TACA ATIYOR

Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Üye Esat Çıplak ise “Yayın yoluyla hakareti bir tarafa bırakın bu sözler sokakta birinin yüzüne söylense cinayet işlenir. Bunun RTÜK’ü ilgilendiren yanı bu konuyla ilgili olarak derhal, Kanal A’ya en ağır yaptırımı uygulamaktır. Fakat Üst Kurul ne yapıyor adı geçen yayın kuruluşunun yaptığı bu hukuksuz ve ahlaksız yayın için topu taca atıp sorumluluklarını yerine getirmiyor” açıklamasını yaptı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!