'Çocuklarımızı sentetik uyuşturucuya teslim ediyoruz '

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarımızı sentetik uyuşturucuya teslim ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2014 13:12

CHP İzmir’de Roman dernekleri başkanlarının sorunlarını dinledi. Romanlar, işsizliğe vurgu yaparak, hırsızlık ve uyuşturucu satışının arttığını söyledi. Dünya Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Eşref Kalkan, "Özellikle çocuklarımızı zehirliyorlar. Örnekköy’de uyuşturucu satışları arttı. Önünü alamıyoruz" dedi. İzmir Roman Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, "Çocuklarımızı sentetik uyuşturucuya teslim ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Romanlar’ın belediye meclis üyesi düzeyinde temsili olmadığını belirterek, özür diledi. Engin, "Sizi ihmal ettik. Hoşgörü, empati kültürü ne kadar derinleşirse bu farklılıklar azalıyor. Bunu Batı başardı. Zencilerle beyazlar aynı otobüse binmezken şimdi zenci bir başkan var. Eşitlik, adalet, özgürlük, emek gibi kavramları öne çıkarmamız lazım. Yerel seçimi yaptık. Temsilde eksikliğimiz var. Muğla batı bir il. Bodrum, Köyceğiz Marmaris’in bağlı olduğu bir il ama Büyükşehir Belediye Meclisi’nde hiç kadın meclis üyesi yok. Tüzüğe rağmen yok. Siyasetin kendi doğasından kaynaklanan eksiklikler var. Roman vatandaşların mecliste olması iyi olurdu. İl Başkanı olarak hepinizden özür dilerim. Bu bilgiyle sahip olmam gerekirdi. Garanti altına almam gerekirdi" dedi.

"SİZİ MASADA TOPLADILAR DA NE OLDU?"

CHP İl Başkanı Engin, Romanlar’dan CHP ile daha çok birarada olmalarını isteyerek "Ne oldu? Sizi de beş yıl önce bir masa etrafında topladılar. Alevi, Roman açılımı açılımı yaptılar. İktidar eliyle bölücülüğe prim veriliyor. Bir inanç ön plana çıkarılıyor. Yargı, eğitim sistemi ona göre şekilleniyor. Ne oldu açılımlara? Demokrasi özgürlükler yok edildi, kanun üzerindeki eşitsizlikler ortadan kaldırıldı. ’Türkiye çaresiz değildir. Türkiye AKP’ye mahkum değildir. Türkiye, Tayyip Erdoğan’dan büyüktür’ diyerek, bunu herkese göstereceğiz. Yeni bir program hazırlıyoruz. 11 milyondan fazla oy aldık. Küçümsememek lazım. AKP kendisine oy vermeyen herkesi düşman görüyor, onları boğazlayan bir siyasi anlayış yürütüyor. Bunlara prim vermemek lazım" dedi.

"YARALI KUŞ GİBİYİZ"

İzmir’de Romanların örgütlü olduğu 17 dernek başkanının katıldığı toplantıda en önemli sorun olarak kentsel dönüşüm gösterildi. Egeli Roman Derneği Başkanı Yılmaz Kızılbağ, "İnsanlar yaralı kuş gibi oldu, yıkım bekliyorlar. Evlerine ne olacağı belli değil. Etrafımızda yüksek katlı binalar yükseliyor ama biz sağlıksız yerlerde yaşıyoruz. Ayrımcılığa maruz kalıyoruz" dedi.

UYUŞTURUCU SATIŞI ARTTI

Dünya Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Eşref Kalkan, işsizliğe dikkat çekerek, "Gençlerimiz kahvehanelerde boş oturuyor. Eğitim düzeyi düşük. Belediyelere işe koyamıyorsak özel sektöre yerleştirelim. Hırsızlık ve uyuşturucu ticareti arttı. Özellikle çocuklarımızı zehirliyorlar. Örnekköy’de uyuşturucu satışları arttı. Önünü alamıyoruz" dedi.

"SENTETİK UYUŞTURUCUYA TESLİM EDİYORUZ"

İzmir Roman Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, "Toplu nikah törenleriyle sorunlarımızı çözemezsiniz. Yerel yönetimlerde sosyal politikalarla ilgili birim kurulmalı. Çocukların okullaşma süreci çok zorlu. Belediye işsiz gençlere, operatörlük kursu verebilir. Sokak toplayıcılarına belediye ayda 800 lira vererek, sigorta yapabilir. Vicdana ve akla uygun. Aksi taktirde çocuklarımızı sentetik uyuşturucuya teslim ediyoruz" dedi.

UYUŞTURUCUNUN PANZEHİRİ SPOR

Roman Gençleri Eğitim Derneği Emre Tabanlar, gençlerin uyuşturucudan kurtarılabilmeleri için spora özendirilmeleri gerektiğini belirterek, "Bu gençler ücretsiz olarak spor yaptırılmalı. Sporda başarılı isimler mahallemize getirilip, örnek gösterilmeli. Müzisyen gençler için belediye grup kurabilir" dedi.

LOSTRA KURDUK


Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "Romanlarla yakın temas içindeyiz. Roman yurttaşlarımızın kentte daha rahat yaşayabilmeleri daha sağlıklı konutlarda oturmaları için var gücümüzle çalışıyoruz. Eksiklikler var ama biz kenti yasalarla yönetiyoruz. Karşıyaka’da yıllardan bu yana dededen toruna geçen meslekler var. Ayakkabı boyayan, hamallık yapan yurttaşlarımız var. İstasyon çevresinde ayakkabı bakımı için lostra yaptık. Olmaması gereken yerdeler diye müdahale etmedik, rahat imkanlar sunduk" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!