Peşmerge koridorunun hikâyesi

Güncelleme Tarihi:

Peşmerge koridorunun hikâyesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2014 01:23

Hürriyet, 21 Ekim günü “Peşmerge’ye kapı açtık” başlıklı bir haber yayınladı. ‘Peşmerge’ye kapı açıldı’ başta olmak üzere, haberdeki bilgilerin çoğu doğru olmasına karşın, ‘bir grup silahlı peşmerge geçti’ iddiası, Başbakan ve Dışişleri Bakanı tarafından yalanlandı.

Haberin Devamı

Nitekim aynı gün ve bir sonraki gün de peşmergelerin Kobani’ye geçtiğine dair herhangi bir emare olmadı. Baştan söylemek gerekirse, ‘peşmerge geçti’ iddiası bize değil, kaynaklarımıza aitti. Dışişleri Bakanlığı’ndan, hükümet çevrelerinden ayrı ayrı peşmergelerin geçtiklerine, hatta rotalarına dair somut bilgiler almıştım. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, “Biz de peşmerge güçlerinin Kobani’ye geçişine destek için yardımcı oluyoruz” demişti. Genelkurmay yetkilileri, “Bizim bilgimiz yok (Dışişleri Bakanı’nı kastederek) açıklayanlara sorun” deyince de geçişlerin Genelkurmay’a rağmen olduğu yorumları yapılmıştı. Aradan 4 gün geçti. Yazdığım haberdeki bilgilerin arasında okuyucuyu yanıltan bir bilgi de paylaşmıştım. O nedenle bilginin peşine düştüm. Şu sonuçları çıkardım:

Haberin Devamı

100’ERDEN 2 GRUP

- 19 Ekim günü 01:30’da ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan telefonla görüşmüştü. Erdoğan, koridor açacaklarını söylemişti, Obama da koridorun gecikme ihtimali nedeniyle PYD’ye havadan silah ve mühimmat atacaklarını anlatmıştı. Erdoğan da, ‘Biz hızlıca hareket ederiz, koridoru hemen açarız’ demişti.

- 19 Ekim sabahından itibaren ilgili kurumlar çalışma başlattı. Kuzey Irak Kürt yönetimi ile temas kuruldu. Erbil’de Türk diplomat ve subaylarının da katıldığı toplantılar yapıldı. Aynı akşam devletin zirvesi karar aldı, peşmerge geçişi için gümrüklere talimat verildi. 100’er kişilik iki grup halinde ‘silahlı’ peşmergenin geçişi için operasyon başlatıldı.

- 20 Ekim günü Ankara’ya peşmerge ile PYD’nin anlaştığı ve geçiş operasyonunun sorunsuz ilerlediği bilgisi iletildi. Bu bilgi Bakan Çavuşoğlu’na da aktarıldı. Bazı kurumlar, peşmergenin MİT tarafından gizlice geçirildiği bilgisini paylaştı.

- Türkiye’nin önerdiği, Afrin’den PYD’lilerle Özgür Suriye Ordusu’ndan militanların koridordan geçişi, anlaşmazlık nedeniyle gerçekleşmedi. Peşmerge ile PYD’nin anlaşması da bir gün gecikti.

‘HABER DOĞRU’ DENSE DE

Özetle, 20 Ekim günü, Türkiye topraklarından ‘resmi’ ve ‘meşru’ peşmerge konvoyu geçmedi. Sınırdan yapılan diğer geçişler ise hiçbir zaman teyid edilmeyecek nitelikteydi. Üst düzey bir yetkili dün “Haberiniz doğruydu. Kapı 21 Ekim sabahından beri açık” dese de resmi açıklamalar aksini gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!