Yedikleri mantardan zehirlendiler

Güncelleme Tarihi:

Yedikleri mantardan zehirlendiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2014 16:21

Yurdun farklı yerlerinden art arda mantardan zehirlenme haberleri geliyor.

Haberin Devamı

KAYSERİ’nin Kocasinan ve Bünyan ilçelerinde, yedikleri mantardan 2 kişi zehirlendi.

Kocasinan ilçesine bağlı Çevril mahallesinde K.D, araziden topladığı mantarları yemesi sonucunda rahatsızlandı. K.D, Kendi imkanları ile gittiği hastanede yapılan muayenesinde mantardan zehirlendiği tespit edildi. Hayati tehlikesinin bulunmayan K.D, kontrol amaçlı hastanede bir süre tutuldu.

Öte yandan, Bünyan ilçesi Girveli Mahallesinde S.E, evinin bahçesinden topladığı mantarları yedikten sonra rahatsızlandı. S.E, sevk edildiği Bünyan Devlet Hastanesindeki tedavisinin ardından taburcu edildi.

ORMANDAN TOPLAYIP YEDİĞİ MANTAR YAŞAMINDAN EDİYORDU

BOLU’nun Mengen İlçesi’nde ormandan topladığı mantarları yemesi sonucu zehirlenen 19 yaşındaki Emircan Yaman, yoğun bakımda gördüğü 4 günlük tedavi ile sağlığına kavuştu.

Haberin Devamı

Mengen’de ormandan topladığı mantarı yedikten sonra zehirlenen Emircan Yaman, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Mengen’de yapılan ilk müdahalenin ardından sağlık durumu kritik noktaya gelen Emircan Yaman, ambulansla Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Karaciğeri ve böbrekleri etkilenen Emircan Yaman, yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. 4 gündür tedavi gören Emircan Yaman bugün yoğun bakım ünitesinden çıkarken, tedavisi devam ediyor.

Son günlerde mantar zehirlenmelerinde artış yaşandığına dikkat çeken İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Uzmanı Kaan Çelik, ormanlık alanlardan toplanan mantarların insan sağlığı açısından büyük tehlike yarattığını açıklayarak, "Mantar zehirlenmesinin belirtileri göz yaşarması, tükürük, terleme, kusma, karın ağrısı, kramp, ishal, baş dönmesi, kas seğirmesi ve göz bebeklerinin küçülmesi şeklindedir. Ayrıca mantar zehirlenmesinde belirtiler 15-30 dakikada ortaya çıkabileceği gibi 12-24 saati de bulabilir. Son günlerde 23 kişi mantar zehirlenmesi şikayetiyle hastanemize başvurdu. Zehirlenen hastaların arasında durumu ciddi olanlar da vardı. Mantar zehirlenmeleri vakaları çok tehlikeli olduğu gibi karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gibi ciddi sonuçlar doğurabiliyor" dedi.

Haberin Devamı

Dr. Çelik kültür mantarlarının her türlü denetimi yapıldığından risk içermediğini belirterek, "Ancak kırlardan toplanan mantarlar insan sağlığı açısından büyük tehlike arz ediyor. Zehirli ve zehirsiz mantar yan yana olabilir, aynı görüntüye sahip olabilirler. Haşlanarak, pişirilerek yada limonlu suda bekletilerek zehrinden arındırılamazlar. Yıllardır bu mantarı yiyoruz, biliyoruz diyen kişiler dahi hiç fark etmeden aynı görünüşe sahip zehirli mantarı zehirsiz mantar olarak toplayıp tüketebilirler" diyerek uyarıda bulundu. Mutlu YUCA-Taner BAYAR/ BOLU, (DHA)

MANTARDAN ZEHİRLENEN ÇOCUĞA KARACİĞER NAKLİ YAPILDI

Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde, yolda gördüğü mantarı yiyerek zehirlenen ve karaciğer nakli olmayı bekleyen 7 yaşındaki Davut Ünal’a nakil yapıldı.

Haberin Devamı

Geçen hafta Kozpınar köyü yakınlarında yol kenarında bulduğu bir mantarı yiyen Ünal, eve gittikten sonra kusmaya başladı. Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi'ndeki müdahaleden sonra Bursa Nilüfer Çocuk Hastanesi'ne sevk edilen Ünal, son olarak Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'ne gönderildi. Tetkikler sonucuna, karaciğer nakli olması gerektiği söylendi.

DONÖR KONYA’DAN BULUNDU

Konya’da yaşamını yitiren 23 yaşındaki bir gençten alınan karaciğer, İzmir'e götürülerek Davut'a nakledildi. Başarılı geçen ameliyattan sonra yoğun bakıma alınan Davut Ünal'ın sağlık durumunun iyiye gittiği öğrenildi. Yaşama tutunan oğluna nakil yapılmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen baba Kemal Ünal, organ bağışı konusunda herkesi duyarlı olmaya davet etti. - Cihan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!