Babasının kahramanı

Güncelleme Tarihi:

Babasının kahramanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2014 01:04

18 kiloluk Muhammet Çamlıbel, lösemi hastası babası Adem Çamlıbel’e ilaç oldu. Baba, oğlundan iki defada toplanan kök hücrelerle şifa buldu. Mesude ERŞAN

Haberin Devamı

2013 Haziran’ında zayıflama, öksürük, kusma şikâyetleriyle gittiği hastanede lösemi tanısı konan Adem Çamlıbel’e (45) önce kemoterapi uygulandı. Hastalığının ileride tekrarlama riski vardı, bu yüzden kök hücre nakli olması gerekiyordu. Ancak 4 kardeşinin de dokusu uymuyordu.

KİLO BAŞINA 2 MİLYON KÖK

Eşi Nuray aynı zamanda kuzeniydi. Bu akrabalık, 5 çocuğundan biriyle doku grubunun uyması demekti. Bakıldı ki oğlu Muhammet (7) ile doku grubu tam uyumluydu. Medipol Mega Hastanesi’nde yapılan kan testleriyle nakle engel bir durum olup olmadığına bakıldı. Sorun yoktu ama anne ve baba, çocuklarının zarar görebileceği endişesiyle tereddüt etti. Doktorların güvence vermesiyle ikna oldular. Verici Muhammet 18 yaşından küçük olduğu için kanından kök hücre toplanmasına olanak yoktu.

10’DA 10 UYUM SAĞLADI

Haberin Devamı

Ameliyathanede, genel anestezi altında kalça kemik iliğinden toplandı ve donduruldu. Baba 84, Muhammet ise sadece 18 kiloydu. Babanın kilosu başına 2 milyon kök hücre verilmesi gerekiyordu. Bir defa toplanan kök hücre yetmeyecekti. Bir ay aradan sonra aynı işlem tekrar edildi. Bu arada baba yüksek doz kemoterapiyle kök hücre nakline hazırlandı. Çocuktan alınan kök hücreler babaya bir defada nakledildi. Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Deniz Sargın, “Çocuğun kök hücreleri tamamen yerleşti. Baba iyi durumda” dedi ve şöyle devam etti: “Nakilleri genellikle kardeşlerden yapıyoruz. Kardeşler arasında 6’da 6 uyum ararız. Ama bizim baba-oğulda uyum daha fazla, 10’da 10. Ne kadar uyum varsa sonuç ve yan etkiler açısından o kadar rahatlıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!