Geriye o sözler kaldı: Tak emrediyor şak yapıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Geriye o sözler kaldı: Tak emrediyor şak yapıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2014 01:22

PKK ile mücadelenin en sert döneminde görev yapan ve bir dönemin en çok tartışılan isimleri arasında bulunan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Doğan Güreş (88), dün tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Güreş’in yaşlılığa bağlı solunum ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi. Güreş’in cenaze töreni yarın yapılacak. GATA’dan alınacak olan Güreş’in cenazesi, önce Genelkurmay Başkanlığı’na getirilecek. Daha sonra Meclis’te de tören düzenlenecek. Cenaze öğle vakti Kocatepe Camisi’nde kılınacak namazın ardından Cebeci Askeri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

DOĞAN GÜREŞ KİMDİR?

1926 yılında Adana'da doğdu. 1945 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nden, 1947 yılında Nakliye (Ulaştırma) Asteğmen rütbesi ile Harp Okulu'ndan mezun oldu. 1949 yılında Ulaştırma Sınıf Okulu'nu bitirdi. Muhtelif karargah ve birliklerde Kısım Amirliği, Bakım Subaylığı, Takım ve Bölük Komutanlığı yaptı. 1963 yılında girdiği Harp Akademisi'ni 1965 yılında bitirerek Kurmay oldu. 1973 yılına kadar çeşitli karargah ve birliklerde, Atina'da görev yaptı.

Haberin Devamı

DYP’DEN 2 DÖNEM

1926 yılında Adana’da dünyaya gelen Güreş, 1963 yılında girdiği Harp Akademisi’ni 1965 yılında bitirerek kurmay subay oldu. 1973 yılına kadar çeşitli karargâh ve birliklerde, Atina’da görev yaptı. 1973 yılında Tuğgeneral, 1977’de Tümgeneral, 1981’de Korgeneral olan Güreş, 1985 yılında Orgeneralliğe yükseldi. 23 Ağustos 1989 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilen Güreş, 6 Aralık 1990’da Necip Torumtay’ın istifası üzerine Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı. Görev süresi 1 yıl uzatılan Güreş, 30 Ağustos 1994’te emekliye ayrıldı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan emekliye ayrıldıktan sonra Doğru Yol Partisi’nden politikaya giren Güreş, 20 ve 21’inci dönemde Kilis milletvekili olarak TBMM’de görev yaptı.

UYUMLU ÇALIŞMA

Güreş 4 yıllık Genelkurmay Başkanlığı görevinde sarfettiği bir sözle akıllara kazındı. Tansu Çiller, Başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra, 1994’te terör örgütü PKK’yı ileri düzeyde zayıflatacak bir politika izlemeyi tercih etti. Operasyonun ardındaki kilit isim ise dönemin Genelkurmay Başkanı Güreş oldu. Güreş, terörle mücadelede Çiller ile uyumlu çalışmalarıyla tanındı. O zamanlar bir gazeteye yansıyan ve Doğan Güreş’e atfedilen, “Tak emrediyor, şak yapıyorum” demecinde Genelkurmay Başkanı’nın, Başbakan Çiller’le ilişkilerinin düzeyi anlatılıyordu. Habere göre, İngiltere Genelkurmay Başkanı’nın, “Kadın Başbakanınız emir veriyor mu?” sorusuna cevap veren Güreş, “Ne demek rahat emir verebiliyor mu? Tak diye emir veriyor ben de şak diye selamı çakıp emri uyguluyorum” demişti. Güreş, milletvekili seçildikten sonra da odasına yarısı Çiller, yarısı Atatürk olan bir portreyi asmıştı.

Haberin Devamı

ETEK DAVASI

Haberin Devamı

TÜRK siyasi hayatına ‘Etek davası’ olarak giren bir olay da yine Güreş’in açıklamasından kaynaklanmıştı. Muhalefet, Refahyol döneminde hükümeti devirmek için 13 kez gensoru önergesi vermiş, her gensoru oylamasında koalisyonda fireler olmuştu. Yine Refahyol döneminde verilen bir gensoru oylaması öncesi oyunun rengini soran gazetecilere Güreş, “Oyumu beğenmezseniz bana etek giydirirsiniz. Başka bir açıklama yapmak istemiyorum” diyerek oyunun rengini üstü kapalı olarak açıklamıştı. Kamuoyunda Güreş’in gensoruyu destekleyeceği yönünde değerlendirmeler yapılmıştı. Güreş kamuoyundaki beklentilerin aksine gensoru oylamasına katılmayınca, ANAP Milletvekili İmren Aykut, “Yazıklar olsun. Bu tavrından sonra ona etek giymek yakışır” demişti. Güreş bunun üzerine, Aykut’u mahkemeye vermiş ancak davayı kaybetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!