Ayakta karşılama

Güncelleme Tarihi:

Ayakta karşılama
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 01:00

Özel oturumla toplanan Genel Kurul’la Meclis’in yeni yasama yılı dün açıldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelirken ayakta alkışlandı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da ayağa kalkınca, Melda Onur dışındaki tüm CHP’liler Erdoğan’ı ayakta karşıladı. Erdoğan, muhalefetin “62. hükümetin sözcüsü gibiydi” diye eleştirdiği konuşmasında, “Gerilime, kutuplaşmaya sarf edecek tek bir saniyemiz bile yoktur. Korkutarak, kamplaştırarak değil, kucaklaştıran bir siyaset Türkiye’yi hedefleriyle ve hayalleriyle buluşturacaktır” dedi.

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Çankaya’ya seçildikten sonra ilk kez katıldığı TBMM’nin yeni yasama yılı açılış töreninde, AK Parti milletvekillerinin yanı sıra muhalefet tarafından da ayakta karşılandı. CHP’liler, genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’nun ayağa kalkmasını bekledikten sonra eşlik ettiler. CHP’den sadece Melda Onur ayağa kalkmadı. Erdoğan konuşmasından sonra elini göğsüne koyarak, Genel Kurul’u selamladı. Uğurlama ise sadece AK Parti milletvekileri tarafından yapıldı; CHP, MHP ve HDP milletvekilleri, Erdoğan ayrılırken ayağa kalkmadı. Muhalefet, Erdoğan’ın konuşmasını ‘62. hükümetin sözcüsü gibiydi” diye eleştirdi.

HDP ANITTA YOK

Yasama yılının açılış töreni, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in TBMM yerleşkesinde Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı. Aynı saatlerde 2 heyeti İmralı ve Başbakanlık’ta olan HDP yönetiminden hiçbir temsilci, anıttaki törende bulunmadı. HDP milletvekilleri daha sonra Genel Kurul’a katıldılar. Çiçek, Genel Kurul’u açış konuşmasında yasama döneminin son yılına girildiğini vurgulayarak şunları söyledi: “TBMM demokratik meşruiyetin merkezidir. Ülke ve millet olarak bugün nelere sahip isek bunda TBMM’nin her türlü takdirin üzerinde çabası, üstün gayreti ve çalışması vardır. TBMM demokrasimizin kalbidir, milli mücadelemizi yöneten en temel, en vazgeçilmez kurumdur. Bu kutsal çatı altında çalışmak çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli mirastır. Eksiklerimiz, yanlışlarımız olmuştur. Üzüldüğümüz, ‘Keşke yapmasaydık’ dediğimiz anlarımız da olmuştur. Şunu hepimiz biliyor ve inanıyoruz ki tüm sorunların tartışılmasında ve çözüme kavuşturulmasında TBMM en meşru platformdur ve en önemli teminattır. Yanıbaşımızda insanlık suçu işleniyor. Milyonlarca insan yerinden yurdundan edilmiş, bir insanlık dramı yaşıyor. Hepsini hiçbir ayrım yapmadan lanetliyor, nefretle kınıyoruz. Fitne, fesat ateşi bir an evvel söndürülmeli. Bu fenalığı işleyenler ne insandır ne de Müslümandır. Bir taşla duvar olmayacağını en iyi biz biliriz. Omuzlarımızda bir yudum suyun, 20 adım yolun hatırı vardır. Bizim kötümüz elin iyisinden yeğdir. Adeta kıyametin koptuğu yeryüzünün tam da ortasındayız. O nedenle ki birbirimize her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır. Yine halk irfanıyla ifade edildiği şekliyle dirlik neredeyse varlık oradadır. Dirliğin olmadığı yerde devlet de yoktur. Burası hepimizin ebedi vatanıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de kıyamete kadar yaşayacak devletimizdir.”

AKLIN NEREDEYDİ

Erdoğan’ın konuşmasını, AK Parti milletvekilleri zaman zaman alkışlarken, muhalefet genel olarak sessiz kalmayı tercih etti. Erdoğan’ın devlet içindeki Paralel Yapı’yı eleştirdiği sözlerini dinleyen CHP’liler “Daha önce aklın neredeydi” diye laf attılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti hükümetlerinin yaptığı yatırımlar ve aldığı ekonomik kararlardan söz etmesi üzerine de yine CHP sıralarından “Cumhurbaşkanı gibi konuş” itirazı geldi.

62’NCİ HÜKÜMETİN SÖZCÜSÜ

Törenden sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını, “Seçim öncesinde ‘Sayın Erdoğan’dan cumhurbaşkanı olmaz, olmamalıdır’ sözümüzün teyidini gördük. Sayın Cumhurbaşkanı Meclis’in açılışında Türkiye vizyonu çizeceği yerde 62’nci Hükümet’in sözcüsü olarak uygulamalardan özetler sunmuştur. Bu da tatmin edici olmamıştır” diye değerlendirdi.

KORUMALAR ARASINDA KRİZ

Erdoğan’ın törenle karşılanıp şeref kapısından Meclis’e girişi sırasında, beraberindeki korumaların kendisine eşlik etmesi sıkıntı yarattı. TBMM korumalarının müdahalesi üzerine korumalar arasında mini bir kriz yaşandı. Erdoğan, konuşmasının ardından Meclis’ten ayrılırken de Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı Bakanlar Kurulu üyeleri ve AK Parti milletvekilleri tarafından uğurlandı.

Obama’dan sonra prompter

Haberin Devamı

TBMM’ye gelişinde törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı eşlik etti. TBMM’de ilk kez ABD Başkanı Barack Obama için konulan prompter, bu kez Erdoğan için kuruldu. Erdoğan, konuşmasını prompter’a bakarak yapan ilk Cumhurbaşkanı oldu. Daha önceki törenlere kıyasla en büyük fark, Cumhurbaşkanlığı locasında değişen yüzler oldu. 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ekibinin Köşk’ten ayrılmış olması nedeniyle locada, Erdoğan’ın ‘A takımı’ yer aldı. Erdoğan’ın Ailesi de törene katılmadı.


Asker ve yargı

Haberin Devamı

TBMM’nin 24. Dönem 5. Yasama Yılı açılış törenine Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ve YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya da katıldı. Törende Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in yanı sıra Kuvvet Komutanları da hazır bulundu.

Davutoğlu ders çıkarsın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuşmasını, şöyle değerlendirdi: “Konuşma boyunca dikkatle Sayın Davutoğlu’na baktım. Yüzü hiç hoş değildi. Cumhurbaşkanı vesayetten kurtulmaktan söz ederken, herhalde Ahmet Davutoğlu’nun bundan bir ders çıkarması lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!