Çözüm sürecinin koordinasyonu için kurul

Güncelleme Tarihi:

Çözüm sürecinin koordinasyonu  için kurul
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2014 01:56

Abdullah Öcalan’ın HDP heyeti aracılığıyla ısrarla gündeme getirdiği çözüm sürecinin yasal zemine kavuşturulması talebi karşısında hükümet adım attı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, süreci yürütmek ve koordinasyonunu sağlamak amacıyla kurul oluşturulduğunu ve çalışmaların yasal zeminde yürütüleceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası çözüm süreci ve diğer görüşülen konular hakkında şunları söyledi:

KAPSAYICI BİR YAPILANMA

“Çözüm süreciyle ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkarılması yönünde çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalara ilişkin usul ve esasları belirleyen bir Bakanlar Kurulu kararıdır, imzalanmıştır, tahmin ediyorum. Bu akşam (dün) Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanacaktır. Burada kısaca yapmak istediğimiz kanunu arz edeyim; esasen Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra, yani terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi kapsamında yapılacak çalışmaları, kurulan birimleri, bu birimlerin koordinasyonu, ne şekilde yapılacağını, sizler de Resmi Gazete’den alıp okuma imkânınız olacak, bütün kamuoyumuzun olduğu gibi. Bu çalışmalara ilişkin esaslarda önce çalışma alanlarını, yapılanmayı ve bu çalışmaların işleyiş tarzlarını başlıklar altında belirliyoruz. Siyasi alan, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar, hukuki düzenlemeler ve insan hakları, sosyal programlar, ekonomik tedbirler, kültürel programlar, toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları, güvenlik silahsızlandırma, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar, eve dönüşler ve bununla birlikte sosyal yaşama katılım ve uyum çalışmaları psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları kamuoyu bilgilendirme çalışmaları başlığı altında kapsayıcı bir yapılanma ortaya konmuştur.

Haberin Devamı

DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLANACAK

Yapılanmada iki ayaklı, Çözüm Süreci Kurulu, kurumlar arasında izleme ve koordinasyon komisyonları. Çözüm Süreci Kurulu’nun görevi, sürecin genel koordinasyonu yürütmek, komisyonların hazırlandığı eylem planlarını değerlendirip onaylamak sürecin işleyişine ilişkin gerekli kararları almaktır, kurulun üyeleri bizzat başbakan veya görevlendireceği başbakan yardımcısının başkanlığında, başbakan yardımcıları Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma Bakanları, Başbakanlık Müsteşarı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı ve MİT Müsteşarından müteşekkildir. Her çalışma alanıyla ilgili sorumlu kurum ve ilgili kurumlar belirlenmektedir ve devam ediyor. İşleyişinde eylem planları ve uygulanmaya dair değerlendirme raporu hazırlanacak, kurula sunulacak, kurul eylem planlarını sorumlu kurum ve ilgili kurumlar gerek görmesi halinde değiştirebilecek.

Haberin Devamı

İSTEDİĞİMİZ AÇIKÇA ORTAYA KONDU

Biliyorsunuz 4. Madde çözüm sürecindeki görevlerden dolayı hukuki ve idari cezai sorumluluk doğmayacak hükmü de çalışma usul ve esaslarına aynı şekilde yansıtılmış bulunmaktadır. Bununla yapmak istediğimiz esasen kanunun gerekçesinde, Meclis’teki görüşmeler sırasında da açıkça ortaya konmuştu. Türkiye’nin müzmin, kronik bir sorunu olan terörü tamamen sona erdirmek ve halkımız arasında toplmumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik kapsamlı bir çerçeve kanundu. Bu, büyük bir oydaşmayla Meclis’ten geçti. Zannediyorum 282 oyla ve bu ciddi muhalefeti de karşısında bulmadı. Dolayısıyla çözüm süreci dediğimiz ve bu konunun bir parçası olan önemli konuda da bundan sonraki aşamaların kanun çerçevesinde yürütülmesi ve buna ilişkin komisyon ve kurulların da çalışmalarını bu kanun çerçevesi içerisinde yürütmesi esasları belirlenmiş oldu. Artık Bakanlar Kuruluna yetki ve sorumluluk veren bu kanunun bu çalışma usül ve asasları çerçevesinde görevine devam edeceğini söyleyebilirim.”

Haberin Devamı

RESMİ GAZETE’DE VAR

(IŞİD’in terör örgütü listesine alınmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının olmadığı iddiaları) Bir milletvekili bunu önce basın servis yaparak sonra da soru haline getirerek kamuoyunda sanki IŞİD ile ilgili sanki hükümet hiçbir karar almamış gibi, bu yüzden de IŞİD’e daha çok müsamahakar davranıyormuş gibi siyasi çalışma hazırlığında bu sayın milletvekili ve onun partisi. 30 Eylül 2013 tarihli ve 2013/5428 sayılı bakanlar kurulu kararıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1267, 1988 ve 1989 sayılı kararlarıyla listelenen kişi kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunanların Türkiye’deki mal varlıkları dondurulmuştur. 10 Ekim 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Anılan Bakanlar Kurulu kararının eki bir sayılı listede mal varlıklarının dondurulmasına karar verilen kişi, kuruluş veya organizasyonlar da listelenmiştir. Listenin El Kaide ile bağlantılı tüzel kişi, kuruluş veya organizasyonlar bölümünün 21. sırasında Irak El Kaidesi’nin mal varlığı dondurulmuştur. Aynı listenin 21. sırasının (u) bendinde IŞİD de mal varlığı dondurulacak terör örgütleri arasında yer almıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!