Bu tepe düşerse Kobani IŞİD’in

Güncelleme Tarihi:

Bu tepe düşerse Kobani IŞİD’in
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2014 01:11

Zorava Tepesi’ne sınırı bulunan Karaca Köyü’nden, IŞİD ile YPG güçlerinin savaşı çıplak gözle izlenebiliyor. IŞİD, Zorava Tepesi’nin tam karşısında bulunan Aşağı Sıftık ile Yukarı Sıftık köylerini ele geçirdi. Tepeyi almak için de ağır silahlarla saldırıyor. YPG’liler ‘Doçka’larla karşılık veriyor. Stratejik tepe düşerse, IŞİD’in Kobani’yi ele geçirmesi an meselesi. IŞİD’den çoluk çocuk kaçan Kobanililer ise tarlalarda, çadırlarda yaşam savaşı veriyor. Bir çadırda en az 200 kişi kalıyor.

Haberin Devamı

Bu tepe düşerse Kobani IŞİD’in


KOBANİ sınırında olan Suruç’un Karaca köyünde IŞİD saldırısından kaçan Kobanililer tam bir insanlık dramı yaşıyor. Köyün her evinde en az 3 Kobanili aile misafir edilirken, yer bulamayan Kobanililer tarlalarda ve çadırlarda yatıyor. Bir çadırda en az 200 kişinin kaldığı Karaca köyünde bulunan yaşlı, çocuk ve kadınlardan oluşan Kobanililer hastalık ve açlıkla mücadele ederken, köyün tam karşısındaki Zorava Tepesi’nde YPG güçleri ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. IŞİD’ten kaçan Kobanililer sınıra gidip gün boyu çatışmaları dürbünle takip ediyor.

DOÇKALI SAVAŞ

Haberin Devamı

YPG ve IŞİD arasında yaşanan çatışma seslerinin duyulduğu Karaca köyünün hem IŞİD’in elinde bulunan Sıftık köyüne hem de YPG elinde bulunan Zorava Tepesi’ne sınırı bulunmakta. YPG ve IŞİD arasında yaşanan çatışmalar Karaca köyünden görülebiliyor. Akşam saatlerinde Türk uçakları gecenin ilerleyen saatlerine kadar sınırda devriye gezerken, gündüz YPG güçleri ile IŞİD arasında sıcak çatışmalar yaşanıyor. Toplarla YPG güçlerine saldıran IŞİD’in hedefinde ise son derece stratejik bir öneme sahip Zorava Tepesi bulunuyor. Zorava Tepesi’nin tam karşısında bulunan Aşağı Sıftık ile Yukarı Sıftık köylerini ele geçiren IŞİD, Zorava Tepesi’ndeki YPG güçlerine ağır silahlarla saldırıyor. YPG güçleri ise IŞİD’in saldırına ‘Doçka’larla karşılık veriyor. Stratejik öneme sahip Zorava Tepesi IŞİD’in eline geçtiği takdirde IŞİD Kobani’yi ele geçirmek için ciddi bir avantaj elde edebilecek.



ŞEĞO DİYOR Kİ

Haberin Devamı

IŞİD’in elinde bulunan Sıftık köyünden kaçarak Suruç’a gelen Kobanililer de YPG ve IŞİD arasında geçen çatışmaları takip etmek için sınıra geliyor. 6 gün önce Suruç’a geldiklerini söyleyen Muhammed Şeğo şöyle devam ediyor: “Zorava Tepesi şu anda stratejik olarak Kobani’nin en önemli bölgesi. IŞİD bu tepeyi alırsa direk Kobani’ye saldırma fırsatı yakalayacak. Bizler her gün bu bölgeye gelip çatışmaları yakından takip ediyoruz.”

Bu tepe düşerse Kobani IŞİD’in

1 EV 40 KİŞİ

IŞİD’in eline geçen Kobani’nin Zerik köyünden kaçarak Türkiye gelen Muhammed Abdu tam 9 aydır yollarda olduğunu söylüyor. 9 ay önce Halep’ten kaçıp önce Kobani’nin Mımıç köyüne yerleşen Muhammed Abdu, IŞİD ile ilk karşılaşmasını ise şöyle anlatıyor: “IŞİD bir gece ansızın Mımıç’a girdi. Evdeki silahlarımıza el koydular. Tam 18 gün boyunca IŞİD’in elinde esir kaldım. Ben böyle bir zulüm görmedim. IŞİD ile El Nusra birbiriyle çatışınca ailemle beraber kaçıp Zerik köyüne yerleştim. Ancak IŞİD oraya da saldırınca Zerik’ten Türkiye’ye geldim. Tam 40 kişi 1 evde yaşıyoruz. Kardeşim şu anda IŞİD’in elinde esir durumda. Kendisinden haber alamıyoruz.”

Bu tepe düşerse Kobani IŞİD’in

TARLADA UYKU

Haberin Devamı

IŞİD’ten kaçıp Türkiye’deki sınır köylerine getirilen Kobanililerin çoğu evlere, camilere ve taziye evlerine yerleştirilirken yer bulamayan Kobanililer fıstık tarlaları ve çadırlarda kalıyorlar. Bölge halkının yardımlarıyla karınlarını doyurmaya çalışan Kobanililer kelimenin tam anlamıyla yaşam mücadelesi veriyor. Suriye sınırında bulunan Fıstıklı köyünün muhtarı yaşadıklarını “Bu köyde tam 500 Suriyeli var. Onlara yer sağlamak için şehir dışında yaşayan insanlar evlerinin anahtarını yolluyor. Ancak yine de yetmiyor. İnsanlar fıstık tarlasında yatmak zorunda kalıyor. Elimizde avucumuzda ne varsa gıda için harcıyoruz ama yetmiyor. Bize acil gıda yardımı yapılmalı” sözleriyle aktarıyor.

Haberin Devamı

ACİL İLAÇ GEREK

Karaca köyünde kurulan bir çadırda gönüllü doktorluk hizmeti veren Halil Gülmez ise yaşanan sağlık sorunlarını şöyle anlatıyor: “Olaylar başladığında yıllık izin alıp buraya geldim. İlk gün insanların geçişini sağlamak için sınırda görev yaptım. Çocuklar 2 gün sınırda açıkta kaldığı için hastalandılar. Bu çadırda tam 200 kişi kalıyor. Tek başıma KOBANİ’den gelenlere sağlık taraması yapıyorum. Ancak yetişemiyorum. Çoğu çocuk soğuk algınlığına yakalanmış. Şeker ve tansiyon hastası olan yaşlılar da var. Acil olarak ilaç ve gıda yardımına ihtiyacımız var.”


Ceylanpınar’da 5 Uygur 3 Tacik, 1 Alman, 1 Rus IŞİD militanı yakalandı

ŞANLIURFA’nın Ceylanpınar ilçesinde yasadışı yollardan Suriye’ye geçmek isteyen ve IŞİD’e katılacakları ileri sürülen 4 ülke vatandaşı 10 kişi yakalandı. Ceylanpınar’daki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) ait arazide yakalanan Doğu Türkistan kökenli 5 Çinli, 1 Alman, 1 Rus ve 3 Tacikistanlı toplam 10 kişi sınırı yasadışı yollardan geçmek isterken güvenlik birimleri tarafından gözaltına alındı. Yakalanan 10 kişi yasal işlemlerinin ardından sınırdışı edildi. Sözkonusu kişilerin üzerinde fotoğraf makinesi, flaş bellek, elektronik eşyalar çıktı. Bu kişilerin IŞİD’e katılmak için Suriye’ye geçmeye çalıştıkları iddia edildi.

Haberin Devamı

15 KALAŞNİKOF

Türkiye’ye geçmek isteyen 43 kişi de ağır makineli silahlarla birlikte yakalandı. Yakalanan 43 kişinin üzerinde 15 kalaşnikof silah, bu silahlara ait 15 şarjör ve 500 mermi ele geçirildi. Yasal işlemler için gözaltına alınan şüphelilerin, IŞİD’e karşı savaşan PYD’liler olduğu, IŞİD’in Kobani’ye bağlı bazı köyleri almasından sonra Türkiye’ye kaçtıkları öğrenildi. / Fevzi KIZILKOYUN / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!