IŞİD saldırıyor, Suriyeliler kaçıyor

Güncelleme Tarihi:

IŞİD saldırıyor, Suriyeliler kaçıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2014 10:10

İç karışıklığın sürdüğü Suriye’de, PYD kontrolündeki Kobani’yi ele geçirmek isteyen IŞİD militanları saldırmaya, Suriyeli siviller ise kaçmaya devam ediyor. Dün bütün gün beklemelerine rağmen Türkiye’ye alınmayan Suriyeliler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yeniden sınır hattında toplanmaya başladı. Kobani’ye gitmeleri yönündeki teklifi zorunlu olarak silah altına alınacakları gerekçesiyle reddeden Suriyelilerin bekleyişi devam ederken, sınır hattındaki önlemler ise üst düzeye çıkarıldı.

Haberin Devamı

Suriye’de IŞİD örgütü, kontrolündeki Telabyad’dan 70 kilometre uzaklıkta bulunan PKK’nın bu ülkedeki kolu olan PYD kontrolündeki Kobani’yi ele geçirmek için bu hafta başında harekete geçti. IŞİD militanları Kobani’ye giden güzergah üzerinde bulunan köylere saldırı başlattı. Türkiye sınırının yakınındaki köylerde çıkan şiddetli çatışmaların ardından bazı köyler IŞİD kontrolüne geçti. 3 gün süren çatışmaların ardından Telabyad’dan Kobani’ye giden güzergah üzerindeki yaklaşık 10 köyün kontrolü IŞİD’e geçti, 20 kadar köyde yaşayanlar ise kendilerine de saldırılabileceği endişesiyle evlerini terk ederek geri çekildi.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Çatışmalardan ve endişeyle evlerini terk edenlerin boşalttığı köyleri geçen IŞİD militanları, yolu yarılayarak Kobani’ye 35 kilometre yaklaştı. IŞİD militanlarının ilerleyişi sırasında, Türkiye sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki iç kesimlerde bulunan bazı noktalarda çatışmayı sürdürdüğü bildirilirken, zaman zaman ateşlenen tank toplarının patlama sesi ise Türkiye tarafından da duyuluyor.

BİNLERCE İNSAN SINIRDA BEKLEDİ


Dün sabah IŞİD saldırılarından kaçan yaklaşık 3 bin Suriyeli, Türkiye sınırına dayandı. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin Dikmetaş Mahallesi yakınlarındaki sınır hattında toplanan Suriyeliler, Türkiye’ye geçme istedi. Gün içerisinde sayıları 3 bine ulaşan Suriyelilerin, Türkiye’ye girmelerine ise güvenlik güçlerince izin verilmedi. Sınır hattında zırhlı araçlarla polis ve askerler yoğun önlem alırken, geçişine izin verilmeyen Suriyeliler ise 40 dereceyi bulan sıcak altında saatlerce Türkiye’ye alınmayı bekledi.

Haberin Devamı



GECEYİ SINIRDA GEÇİRDİLER

Türkiye’ye geçme talepleri kabul edilmeyen kalabalıkta bulunanlara, bekledikleri noktadan 20 kilometre uzaklıktaki Kobani’ye gitmeleri çağrısı yapıldı. Zırhlı araçlardan Kürtçe bilen askerler aracılığıyla yapılan anonsta Kobani’ye gitmeleri, burada barınacakları ve gerekli ihtiyaçların AFAD tarafından Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan kendilerine ulaştırılacağı iletildi.

BÜYÜK BÖLÜMÜ GECE SINIR KESİMİNDEN AYRILDI


Askerlerin yaptığı bu anonsun yanı sıra PYD yetkilileri de benzer çağrıda bulunarak kalabalığı güvenli olduğunu ifade ettikleri Kobani’ye gelmelerini istedi. Çağrı sonrası bazı Suriyeliler Kobani’ye giderken, 2 bin civarında insan ise bekleyişini sürdürdü. Umutla bekleyişini gece yarısına kadar sürdüren kalabalık, Türkiye’ye alınmayınca yeniden yakındaki köylerine döndü. Sınırda bekleyenlerin büyük bölümü geri dönerken çoğunluğu kadın ve çocuk 200 kişilik kalabalık ise sınır hattında sabahladı.

SINIRDA YENİDEN TOPLANMAYA BAŞLADILAR

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yüzlerce Suriyeli yanlarına aldıkları bazı eşyalarıyla yeniden Dikmetaş Mahallesi yakınındaki sınır hattına gelmeye başladı. Sayıları giderek artan kalabalıkta bulunanlar, Türkiye’ye geçmelerine izin verilmesi umuduyla yeniden beklemeye başladı.

Haberin Devamı

EKMEK VE SU GETİRDİLER

Sınırdan geçmesine izin verilmeyen Suriyelilere ise Suruç ve çevre mahallede yaşayanlar tarafından ekmek ve su getirildiği görüldü.

IŞİD saldırıyor, Suriyeliler kaçıyor


SAVAŞMAMAK İÇİN GİTMİYORLAR

Öte yandan evlerini terk eden ve Türkiye’ye geçme talepleri kabul edilmeyip, PYD hakimiyetindeki Kobani’ye gitmeleri teklif edilen kalabalığın ise bu öneriyi kabul etmemelerinin nedeninin savaşmak istememeleri olduğu ifade edildi.

Sınır hattında bekleyen Suriyeliler, Kobani’ye gitmeleri durumunda kadın, yaşlı ve çocuklar dışındaki yetişkinlerin silahlandırılarak cepheye sürüldüğü ve savaşmak istemedikleri için Kobani’ye gitmek istemedikleri kaydedildi.

SINIRDA ÖNLEMLER ARTIRILDI

IŞİD’in saldırıları ve Suriyelilerin Türkiye’ye gelmek için sınıra dayanmasının ardından güvenlik önlemleri de üst seviyeye çıkarıldı. Sınır hattındaki devriye sayılarını artıran askerler, hakim tepelere zırhlı araçları konuşlandırıp Suriye tarafını anlık olarak gözetlemeye başladı. Askeri yetkililerin de sınır boyunca yaşananları takip ettiği Şanlıurfa ve sınır hattındaki ilçelere, çevre kentlerdeki birliklerden personel ve araç takviyesi yapıldığı da bildirildi.

KOBANİ NÜFUSU 4 KATINI AŞTI

IŞİD’in Telabyad ile Carablus arasında kaldığı için kendisine hedef olarak belirlediği Suriye’nin Halep kentine bağlı Kobani ilçesinde de endişeli bir bekleyiş var. Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nin karşısında olan ve Suriye’de olaylar başlamadan önce nüfusu 100 bin civarındaki Kobani’de, nüfusun savaşla birlikte 400 bini aştığı bildirildi. Yoğun olarak Kürt nüfusun yaşadığı ve iç karışıklığın başlamasının ardından PYD’nin kontrolüne geçen Kobani’ye, çatışmaların olduğu iç kesimlerden Kürtlerin yanı sıra Arap ve Türkmenlerin de göç ettiği belirtildi. Aynı zamanda PYD eş başkanı Salih Müslim’in de memleketi olan Kobani’de, IŞİD güçlerinin saldırısına karşı önlemler alındığı, silahlı grupların ilçe dışında mevziler kazarak savunma hattı oluşturduğu kaydedildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!