Kaçak Kuran kursu cezasını kaldırmak Meclis takdirinde

Güncelleme Tarihi:

Kaçak Kuran kursu cezasını kaldırmak Meclis takdirinde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2014 23:52

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kaçak Kuran kursları başta olmak üzere kanuna aykırı eğitim kurumu açan, işleten ve öğretmen olarak çalışanlara TCK’ya göre verilen 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasını yürürlükten kaldıran düzenlemeye vize kararı mahkemeyi böldü.

Haberin Devamı

AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın da aralarında bulunduğu 17 üyeden 13’ü ret, 4’ü iptal yönünde oy verdi. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararda kanun koyucu sıfatıyla TBMM’nin “takdir yetkisini” kullanarak, bu eylemleri suç olmaktan çıkardığı ve bunun da Anayasa’ya aykırılık taşımadığı belirtildi. Ret kararına katılmayan AYM üyeleri Mehmet Erten, Serdar Özgüldür, Osman Alifeyyaz Paksüt ve Ayla Perktaş ise Anayasa’nın çağdaş eğitimi koruyan maddelerinin etkisizleştirildiğini ve düzenlemenin iptalini savundular. Karşı oylar özetle şöyle:
Mehmet Erten: Yürürlükten kaldırılan kural, yerine başka düzenleme yapmamak suretiyle etkisiz hale getirilmektedir. Bunun Anayasa’nın 42. maddesini ihlal eder nitelikte olduğunun kabulünde tereddüt bulunmamaktadır.
Serdar Özgüldür- Ayla Perktaş: Düzenleme tamamen yürürlükten kaldırılmak suretiyle söz konusu fiili işleyenler yönünden ceza yaptırımına son verilmiş; böylelikle bu suçun failleri idari para cezası ya da kimi özel kanunlardaki idari tedbirler dışında ceza hukukunun ilgi alanı dışına çıkarılmışlardır. Oysa ceza hukuku Anayasa’nın öngördüğü hukuk devletinin gerçekleşmesinde ve korunmasında çok önemli bir işleve sahiptir.
Osman Alifeyyaz Paksüt: İptali istenen yasa kuralı, mevcut (ve zaten yetersiz) yaptırımı tamamen ortadan kaldırmakla, devletin bu konuda anayasal düzeni korumak konusundaki görevlerini layıkıyla yapamaz hale gelmesi sonucunu doğurduğundan Anayasa’ya uyarlık taşımamaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!