20 vali değişti

Güncelleme Tarihi:

20 vali değişti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2014 02:15

20 vali değiştiTürkiye’nin milli güvenliğini yakından ilgilendiren kritik görevdeki birçok vali ve bürokrat değişti. Kararnameyle 9 vali merkeze alınırken, 20 ilin de valisi değişti.

Haberin Devamı

MİT’e ait TIR’ların durdurulması ve sonrasında yaşanan olaylarla gündeme gelen Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Emniyet Genel Müdürü olurken, Gezi eylemleri sırasında attığı ilginç tweet’ler ile gündeme gelen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise merkeze alındı. Ankara Valiliği’ne Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, İstanbul Valiliği’ne Malatya Valisi Vasip Şahin atandı.
Merkeze alınanlar Resmi Gazete’de yayınlanan Valiler Kararnamesi’ne göre, İstanbul Valisi Mutlu ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Mehmet Ulvi Saran’ın yanı sıra Ankara Valisi Alaattin Yüksel, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Osmaniye Valisi Mehmet Oduncu, Çorum Valisi Sabri Başköy, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ve Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer merkeze alındı.

Haberin Devamı

Değişen valiler Malatya Valisi Vasip Şahin, İstanbul’a; Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Balıkesir’e; Merkez Valisi Yusuf Odabaş, Bayburt’a; Merkez Valisi Ahmet Kara, Çorum’a; Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Denizli’ye; Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır’a; Merkez Valisi Süleyman Karaman, Erzincan’a; Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Hatay’a; Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Kahramanmaraş’a; Yalova Valisi Esengül Civelek, Kırklareli’ye; Merkez Valisi Necati Şentürk, Kırşehir’e; Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli’ne; Merkez Valisi Süleyman Kamçı, Malatya’ya; Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Mersin’e; Merkez Valisi Amir Çiçek, Muğla’ya; Merkez Valisi Kerem Al, Osmaniye’ye; Merkez Valisi Selim Cebiroğlu, Yalova’ya atandı.

İZNE AYRILDI

Merkeze alınan Diyarbakır Valisi Kıraç, İzmir Valisi olduğu dönemde Urla Villaları’yla gündeme gelmişti. 25 Aralık fezlekesinde de yer alan iddialara göre, 31 Aralık 2012’de mahkemenin kaçak villalar için yıkım kararı verdiği, Vali Kıraç’ın da yıktırmak için harekete geçtiği belirtilmişti. Kıraç, 4 ay sonra görevden alınmış ardından Diyarbakır’a atanmıştı. Merkeze alınması Resmi Gazete’de yayınlanınca Kıraç izne ayrıldı. Diyarbakır Valiliği’ne de Vali Yardımcısı Mehmet Demir vekalet etmeye başladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı havaalanında karşılamaya gelmemesi ve Valilik ziyaretinde Kıraç’ın bulunmaması ‘boykot’ söylentilerine yol açtı. Kıraç Hürriyet’e yaptığı açıklamada yanlış anlaşılma olacağını düşünmediğini belirterek şöyle konuştu: “Kesinlikle saygısızlık olarak algılanmasın. Tayinimiz çıktığı için ziyaretimize gelmeyeceklerini düşündüm. Bir an önce ayrılacağımız için hazırlık yapıyordum.”

Haberin Devamı

KRİTİK KURUMLAR

Merkeze alınan ve 4 yıldır Ankara Valisi olarak görev yapan Alaattin Yüksel, kararname öncesi emekliliğini isterken, Denizli Valisi Demir de merkeze alınmak için başvurmuştu. Yüksel’in Cumhurbaşkanı danışmanı olacağı öne sürülüyor. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu, MGK Genel Sekreteri olarak atandı. İçişleri Müsteşarlığı görevine Mayıs 2012’de atanan Hacımüftüoğlu, Rize Valiliği görevinde de bulunmuştu. Hakkari Valiliği görevinden 2012’de MGK Genel Sekreterliği’ne atanan Muammer Türker’in Antalya’ya atanması dikkat çekti. Kararname öncesi istifasını açıklayan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Mehmet Ulvi Saran da merkeze çekildi.

Haberin Devamı

SAMSUN’U KENDİ İSTEMİŞ

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Samsun Valiliği’ne atandı. Perşembe itibariyle izne ayrılan ve TRT’deki makam odasını boşaltan Şahin’in kendi isteğiyle Samsun’a atandığı kaydedildi. 17 ve 25 Aralık operasyonları sonrası polisler aleyhine ifade veren gizli tanık Fatih, Şahin hakkında, “Bazı şahıslarla ilgili suç unsuru oluşturabilecek konuşmalar geçtiği halde verilen talimatla bunları tape yapamadık. Bunlardan biri İbrahim Şahin’dir” iddiasında bulunmuştu.

20 vali değişti

GEZİ TWEET’LERİ ATMIŞTI

MERKEZE alınan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Gezi eylemleri sırasında sosyal medyayı etkin kullanması, 1 Mayıs’ta Taksim’de kutlamalara izin vermemesiyle uzun süre gündeme geldi. Rize’nin Fındıklı ilçesinde doğan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hemşerisi olan Mutlu, Mayıs 2010’da Diyarbakır Valiliği’nden İstanbul’a atanmıştı. 4 yıl İstanbul’da görev yapan Mutlu’nun Gezi eylemleri sırasında “Gençler, Gezi Parkı’nda kuş sesleri, ıhlamur kokusu ve arı vızıltısıyla huzurlu bir sabah varmış doğru mu? Aranızda olmak isterdim”, “Yaşanan olaylar içinde zaman zaman görülen ferdi hata ve aşırılıklar özür dilemeyi gerektirir. Bir gönül için bin özür dilerim, saygılarımla” ve “Dut ağacında oklava, darı ununda baklava olmaz” tweet’lerini paylaşmıştı.

Haberin Devamı

20 vali değişti

MİT TIR’LARIYLA GÜNDEME GELDİ

EMNİYET Genel Müdürlüğü’ne atanan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, MİT’e ait TIR’ların durdurulmasıyla gündeme gelmişti. TIR’ların aranması talimatını veren Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı, HSYK’ya Lekesiz hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Savcı Takçı, dilekçesinde Lekesiz’in TIR’ların aranmaması için talimat verdiğini iddia ederek, soruşturmaya engel olduğunu savunmuştu. Lekesiz döneminde Şubat 2013’te Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki saldırıda 14, Mayıs 2013’te Reyhanlı’daki saldırıda da 53 kişi ölmüştü. Hatay’daki Gezi eylemlerinde ise Ahmet Atakan ve Abdullah Cömert hayatını kaybetmişti. Lekesiz, Twitter’da, kendisiyle ilgili haber yapanlarla yasalar önünde hesaplaşacağını yazmıştı.

Haberin Devamı

20 vali değişti

BEKLEMİYORDUM

MALATYA’da 2 yıldır görev yapan Vasip Şahin’in İstanbul’a atanması ise sürpriz oldu. 1964 Bayburt doğumlu olan Şahin, 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra sırasıyla Küre, Pütürge kaymakamlıkları, Muş Vali Yardımcılığı, Mudurnu, Kızılcahamam kaymakamlıkları, Düzce Vali Yardımcılığı ve İller İdaresi Genel Müdürlüğü (2008-2010) yaptı. 11 Mayıs 2010’da Düzce Valisi oldu ve 3 Ağustos 2012’de de Malatya Valisi olarak atanmıştı. Şahin, “İstanbul gibi bir şehrin ağır yükünün omuzlarımıza verileceğini doğrusu beklemiyordum” dedi. Dün Malatya’da Polis Meslek Yüksek Okulu’nun yeni eğitim öğretim yılının açılışına katılan Şahin, “Temennimiz elimizden gelen imkanlarla ve kabiliyetimizle en iyi şekilde hizmet edebilmek. Cenab-ı Hak mahcup etmesin. Tabii bu takdirde bulunan Sayın İçişleri Bakanımıza, hükümetimizin çok değerli üyelerine, Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza desteklerinden ve bize vermiş oldukları bu görevden dolayı çok teşekkür ediyorum. İnşallah onlara karşı da milletimize ve İstanbullulara karşı da mahcup olmayız” diye konuştu. - Mikail PELİT / DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!