Zil çaldı

Güncelleme Tarihi:

Zil çaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2014 02:05

Yaz tatilinin ardından 16 milyon 400 bin öğrenci ve 873 bin öğretmen dün ders başı yaptı. Milli Eğitim Bakanı Avcı, Balgat Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi’nde ilk ders zilini çalarak, 2014-2015 eğitim-öğretim yılını başlattı.

Haberin Devamı

Avcı, TEOG nakilleri ile ilgili olarak, “Geçen hafta kontenjan 39 bin 37 idi. Büyük bir rahatlama yaşandı. Eylül sonuna kadar nakil taleplerini alacağız. Bu hafta 9. sınıfta olup başka bir okula nakil talebinde bulunan öğrencilerin devam kaydı tutulmayacak. Bu öğrencilerimiz nakil işleriyle uğraştığı için, nakil olmak istediği, kontenjanı müsait olan okula gidip e-okul sistemi üzerinden kaydını yaptıracak” dedi. Avcı, şunları söyledi: “Mesleki ve teknik eğitimin önü artık hatırlamak istemeyeceğimiz nedenlerle uzun bir süre kapalıydı. Bu okullarımız hak ettikleri ilgiyi maalesef yakın zamanlara kadar göremiyorlardı. Oysa burada birinci sınıf eğitim veriliyor. Bu ders yılından itibaren önümüzdeki yıllarda en büyük önceliğimiz mesleki ve teknik eğitim olacak. Hükümet programımızda da, strateji planımızda da vurgulandı. Teknolojideki değişimleri eğitim sistemimize aktarabilmek için ne mümkünse yapacağız. Bu amaçla sektörle çok yakın işbirliği içindeyiz. Bu yıldan itibaren özellikle mesleki ve teknik eğitim alanında çok köklü değişimler, dönüşümler yaptığımızı ve bu okulların önümüzdeki yıllarda öğrencisi olmak için kıyasıya yarışılan okullar olduğunu göreceksiniz. İleride meslek hayatına atıldığınızda da bu okullardan mezun olmanın gururunu yaşayacaksınız.”

Haberin Devamı

ÖĞRETMEN STRATEJİ BELGESİ

Öğretmen Strateji Belgesi’nin kendinden önceki bakanların da üzerinde titizlikle çalıştığı bir konu olduğunu söyleyen Bakan Avcı, aralık ayında Milli Eğitim Şûrası’nı toplayacaklarını belirtti. Avcı, “Şûra’nın 4 ana temasından biri de öğretmen niteliğinin arttırılması. Şûra’da da bu konuyu enine boyuna ilgili bütün paydaşlarla, uzmanlarla, akademisyenlerle, uygulamadan gelen arkadaşlarımızla, öğretmenlerimizle elden geçirdikten sonra ocak ayı içinde strateji belgemizi açıklamış oluruz” dedi.

İSTİHDAM GARANTİSİ BULUNUYOR

“Talep artarsa endüstri meslek liselerinin sayısı arttırılabilir mi?” sorusu üzerine, hem sayıyı, hem kaliteyi, hem de yönetim planını artırıp, değiştirmeyi düşündüklerini vurgulayan Avcı, şunları söyledi: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Odalar Birliği ve sektör temsilcileriyle geliştirdiğimiz projeler var. Bunlardan bazıları uygulamaya girdi. Organize sanayi bölgelerinde sektörle işbirliği halinde istihdam garantili meslek teknik liselerimiz var. Buralardan mezun olan çocuklarımız zaten stajlarını da içinde bulundukları organize sanayi bölgelerinde yaptıkları için sektörle çok yakın ilişki içinde oluyorlar ve mezun olur olmaz çok uygun ücretlerle iş buluyorlar. Bu okullara bölümüne göre öğrenci başına 3 bin 500 lirayla 5 bin 500 lira arasında değişen teşvik sunuyoruz. Meslek okulları, endüstri meslek liseleri ve mesleki teknik liseleri gelecek yıllarda ciddi yarışlara konu olacak. Çünkü, istihdam garantisi bulunuyor.”

Haberin Devamı

TRAFİK SIKINTISI

Okulların açılmasının trafiğe de yansıması oldu. 15 bin okul servis aracının trafiğe çıktığı İstanbul’da trafik durma noktasına geldi. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte okulların açılmasıyla birlikte trafiğe çıkan servis araçlarına yönelik denetim başlattı. Birçok noktada görev alan ekipler servis araçlarının kurallara uygun olup olmadığını kontrol etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!