Mehmet Bekaroğlu Parti Meclisi dışı kalabilir

Güncelleme Tarihi:

Mehmet Bekaroğlu Parti Meclisi dışı kalabilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2014 15:12

CHP'de, partiye transferi çok tartışılan Mehmet Bekaroğlu, Parti Meclisi dışı kalabilir.

Haberin Devamı

Bu konudaki kararı ise, delege ya da Parti yönetimi değil, bir Hakim alacak.
CHP'nin tartışmalı Parti Meclisi seçim sonuçlarında kesin kararı bugün saat 17.00'de Çankaya İlçe Seçim Kurulu hakimi verecek.

BEKAROĞLU İÇERDE Mİ, DIŞARDA MI?

CHP'de kurultay yapıldı, Parti Meclisi için oylar sayıldı.
Ancak seçim çarşaf liste ile yapıldığından, tüzüğün gereği olan "cinsiyet" ve "gençlik" kotalarının nasıl uygulanacağı konusunda anlaşmazlık çıktı.

GENEL MERKEZ'İN HESAPLAMA YÖNTEMİ

CHP Genel Merkezi, cinsiyet ve gençlik kotalarının uygulamasını listelere şöyle yansıttı;
CHP'de dün 60 kişilik Parti Meclisi için iki ayrı liste oylandı.
Bu listelerden ilki Bilim Yönetim Kültür Platformu (BYKP) listesiydi. Bu liste Genel Başkan tarafından 12 aday olarak hazırlandı. Delegeler, bu 12 kişi içinden 8 kişiyi seçti. Mehmet Bekaroğlu da bu listede yer alıyordu.
Kılıçdaroğlu'nun 12 kişilik BYKP aday listesinde toplam 3 erkek, 9 da kadın aday vardı.
CHP tüzüğünde yer alan "cinsiyet kotası" çerçevesinde bu listede yer alan 3 erkek aday, yani Mehmet Bekaroğlu, Sencer Ayata ve Burhan Şenatalar, oylama sonucu ne olursa olsun seçilecek gözüyle bakıldı.
Nitekim Genel Merkez'in yeni PM'yi belirlerken tüzüğü yorumlaması da bu yönde oldu.

Haberin Devamı

Mehmet Bekaroğlu Parti Meclisi dışı kalabilir
BEKAROĞLU: BEN İSTERDİM Kİ…

GENEL MERKEZ TÜZÜĞÜ NASIL YORUMLADI?

CHP tüzüğünde BYKP listesi için sadece "cinsiyet kotası uygulanacağı" hükmü yer alıyor.
Parti Meclisi için ise tüzükte, hem "cinsiyet" hem de "gençlik kotası" uygulanacağı hükmü bulunuyor.
Genel Merkez de, seçim sonuçlarına göre Parti Meclisi sıralamasını şöyle yapıyor;

-Önce BYKP listesi alınıyor. Ve bu listeye "cinsiyet kotası" uygulanıyor.
-Ardından kota uygulanmış haliyle 8 kişilik liste yazılıyor, altına da Parti Meclisi oylamasından gelen en çok oyu almış 52 isim ekleniyor.
Ve ortaya çıkan bu 60 kişilik listeye liste alt alta yazılıyor. Ardından da buna, hem cinsiyet, hem de gençlik kotası uygulanıyor.

GENEL MERKEZİ'İN LİSTESİNE GÖRE; BEKAROĞLU İÇERDE, EMEL YILDIRIM DIŞARDA

Genel Merkez'in Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na verdiği bu liste uyarınca, "cinsiyet kotası uygulanmış" BYKP'de 5 kadın ve üç erkek yer alıyor.
Genel Merkez'in listesine göre bunlar sırasıyla;
Gaye Usluer, Ayşe Gülsün Bilgehan, Selin Sayek Böke, Seyhan Erdoğdu, Elfin Tataroğlu, Burhan Şenatalar, Sencer Ayata ve Mehmet Bekaroğlu oldu.
Listede, hem Ayata'dan, hem de Bekaroğlu'ndan daha çok oy alan, Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım, "cinsiyet kotası" gereği liste dışı kaldı. Yıldırım'la aynı kaderi Bekaroğlu'ndan daha çok oy alan Ayşe Postalcı, Ayşe Eser Danışoğlu ve Ayşin Tektaş Keskin de paylaştı.

Haberin Devamı

KURULTAYI DÜZENLEDİ, PM DIŞI KALDI

Genel Merkez'in bu sonuç belirleme yöntemiyle liste dışı kalan en ilginç isim Emel Yıldırım oldu. Çünkü Yıldırım sadece Genel Başkan Yardımcısı olmakla kalmıyor. Aynı zamanda, kendisini liste dışı bırakan kurultayın da düzenleme komitesi içinde yer alıyor.

GENEL MERKEZ’İN YÖNTEMİNE İTİRAZ GELDİ: KOTALAR TOPLUCA UYGULANIYOR

Ancak Genel Merkez'in bu liste belirleme yöntemine itiraz geldi.
Parti Meclisi oylamasında 57. olan Yaşar Seyman bugün Avukatı aracılığıyla Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na başvuruda bulundu.
İtiraz dilekçesinde, YSK'nın 21 Aralık 2010'da cinsiyet kotası konusunda verdiği karar gerekçe gösterildi.
İtirazda, bu karara dayanılarak, BYKP ve PM listelerinin cinsiyet kotasının ayrı ayrı yapılamayacağının, 60 kişinin topluca bu kotaya tabi tutulacağı görüşü öne sürüldü.

Haberin Devamı

BEKAROĞLU VE AYATA LİSTE DIŞI KALABİLİR

Eğer Çankaya İlçe Seçim Kurulu itirazı haklı bulursa, o zaman PM listesinin yapılma şekli değişecek.
Ve cinsiyet kotası ile gençlik kotası uygulaması topluca yapılacak. Bu durumda da, BYKP'de en az oyu alan iki erkek, yani Mehmet Bekaroğlu ve Sencer Ayata, PM dışı kalacaklar.

CHP'NİN YSK TEMSİLCİSİ YAKUPOĞLU: "BU DURUMUN EMSALİ YOK. HAKİMİN VERDİĞİ KARAR KESİN OLACAK"

CHP'nin Yüksek Seçim Kurulu'ndaki temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, tartışmalı bu durumun ilk kez yaşandığını, emsali bulunmadığını, dolayısıyla Çankaya İlçe Seçim Kurulu Hakiminin 17.00'de vereceği kararın kesin karar olacağını söyledi.
İtiraz edenlerin emsal gösterdikleri 2010 yılındaki kurultayda seçimlerin "çarşaf listeyle değil", "blok listeyle" yapıldığını hatırlatan Yakupoğlu, dolayısıyla bugünkü kurultay ile 2010 kurultayına ilişkin kararın karşılaştırılamayacağını söyledi.
Yakupoğlu, "Tüzük gereği BYKP'ye sadece cinsiyet kotası uygulanıyor. Oysa tüm Parti Meclisi'ne hem cinsiyet kotası, hem de gençlik kotası uygulanıyor.
Dolayısıyla topluca, hem cinsiyet, hem de gençlik kotası uygulaması yapmak yanlış olur. Tüzüğün doğru yorumu, Genel Merkez'in yaptığı yorumdur" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!