Hüseyin Avni Paşa’nın bekçisine takipsizlik kararı

Güncelleme Tarihi:

Hüseyin Avni Paşa’nın bekçisine takipsizlik kararı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2014 12:11

CENGİZ İnşaat’ın sahibi olduğu Hüseyin Avni Paşa Korusu’ndaki Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nü kül eden yangının ardından köşk bekçisi hakkında başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Haberin Devamı

Kararda, itfaiyenin yaptığı inceleme sonucunda yangının çıkış nedeninin belirlenemediği için takipsizlik kararı verildiği yer aldı.

YANAN KÖŞK'TEN GERİYE BU FOTOĞRAFLAR KALDI / Foto Galeri

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı 29 Haziran’da meydana gelen Hüseyin Avni Paşa Köşkü’ndeki yangından hemen sonra soruşturma başlatmış, şüpheliler arasında da bekçi Şevket Cengiz’i göstermişti. İtfaiye ve bilirkişi raporları köşkte meydana gelen yangının nedenini belirleyemedi. Raporlarda, yangının köşkün çatı kısmında çıktığı yer aldı. Başsavcılık da raporlar üzerine soruşturmaya takipsizlik kararı verdi.

SARAY ENTRİKALARINDAN HALİDE EDİP HANIM’A

Sadrazam Hüseyin Avni Paşa Osmanlı’nın belki de en çok tartışılan isimlerinden biriydi. Sultan Abdülaziz’in tahttan devrilmesinde parmağı olduğu konuşuluyordu. Devrik Sultan Abdülaziz’in kayınbiraderi Çerkes Hasan tarafından Mithat Paşa’nın Beyazıt’taki bir köşkünde öldürüldü. Ancak Üsküdar, Paşalimanı Caddesi’nde sahibi olduğu koru ve köşk, içerisinde Halide Edip Adıvar’ın ailesi yaşasa bile Hüseyin Avni Paşa’nın adıyla anıldı. Hüseyin Avni Paşa’nın adının anılmadığı tek yer, köşkte açılan Halide Edip Adıvar’ın adını taşıyan okul oldu. Ancak okulun kapanmasının ardından koru ve köşk yine Hüseyin Avni Paşa’nın adıyla anılmaya devam etti.

Haberin Devamı

İçerisinde 3 bin tescilli ağacın bulunduğu korunun yüzde 35 hissesi işadamı Zeynel Abidin Erdem’e aitti. Korunun geri kalan hisseleri bir dönem Korkmaz Yiğit’in üzerine geçmişti. Borcunu ödeyemeyen Yiğit’in hisseleri Üsküdar 3’üncü İcra Müdürlüğü’nden satışa çıkarılmıştı. 12 milyonla ihaleye çıkılan korunun yüzde 65’lik bölümünü 5 milyon TL’ye Medya Holding satın aldı. Koru, 27 Ekim 2000’de Etibank’a el konulmasının ardından TMSF’ye geçti. TMSF’nin elindeki yüzde 65’lik koru alanı 2009’da Cengiz İnşaat’a satıldı. Cengiz İnşaat 2013’te İşadamı Erdem’in elindeki hisseleri de satın aldı.

Yangından sadece beş gün önce 23 Haziran 2014’te tarihi köşkün restorasyonu için ön izinlerin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından verildi.

BAKMADAN GEÇME!