Yolsuzluklar örtülmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Yolsuzluklar örtülmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2014 00:59

62’nci Hükümet’in programını Meclis’e sunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Hiçbir yolsuzluğun üzerinin örtülmemesi, her türlü iddianın hassasiyetle incelenmesi, bu konulardaki yargı süreçlerinin sağlıklı olarak çalışabilmesi için yoğun bir gayret ortaya koyduk, koymaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Programında, ‘2’nci atılım dönemi restorasyonları’ olarak tanımladığı hedeflerini “İleri demokrasi, insani kalkınma, yaşanabilir mekânlar ve çevre, güçlü ekonomi, öncü ülke” başlıklarıyla açıklayan Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

TEMİNATIMIZ ALTINDA

Türkiye’de düşünce özgürlüğü, inanç özgürlüğü, ifade özgürlüğü, girişim özgürlüğü AK Parti hükümetlerinin teminatı altındadır. Demokrasi yürüyüşümüzü, toplum-siyaset-devlet arasındaki engellerin kaldırılması ve toplumsal talep ve eğilimlerin siyasette ve devlet idaresinde esas alınması anlayışı üzerine bina ediyoruz. Sandığın onurunu koruyacak, çoğunluğun yönetme haklarının gasp edilmesine asla müsamaha göstermeyeceğiz ve bu çerçevede katılımcı demokrasiyi de güçlendireceğiz. Bundan sonra da farklı yaşam tarzlarına saygı gösteren, onları güvence altına alan bir Türkiye hedefliyoruz.

2023’TE AB ÜYELİĞİ


AB sürecine yeni bir ivme kazandırmak ve her alanda reform çalışmalarını hızlandırmak amacıyla 2014-2017 dönemini kapsayan AB’ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı hayata geçirilecektir. Hükümetimiz AB üyeliği konusunda kararlı ve istikrarlı politikasını sürdürecektir. Hedefimiz Cumhuriyetimiz’in 100’üncü yıldönümünü AB üyeliği ile taçlandırmaktır.

ÇÖZÜME DÖRT ELLE


Türkiye’nin kaderini değiştirecek çözüm sürecine dört elle sahip çıkmaya devam edeceğiz. Çözümün ivedilikle sağlanması için gerek duyulan yeni yöntemleri devreye sokmaya ve en önemlisi toplumun her kesiminin bu sürece sahip çıkmaları için gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceğiz.

YARGI HAKEMLİĞİ YİTİRDİ

Yargı alanındaki temel sorunumuz, bazı yargı mensuplarının siyasi-ideolojik bir misyon üstlenmesi ve hakem olma vasfını yitirerek taraf haline gelmesidir. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, yargı görevi yapanların anayasa, kanun ve hukuka uygun vicdani kanaatlere bağlı olmayı, bunun dışındaki bütün bağlılıkları reddetmeyi gerektirir.

DEVLETİ ÇÖKERTECEKLERDİ

Hükümetlerimiz, 7 Şubat, 17-25 Aralık hadiseleri ve takip eden gelişmelerle yeni vesayetçilerin saldırılarına maruz kalmıştır. Bu yapılanmalar sadece hükümetimize yönelmiş bir tehdit değil, devletin varlığına kast eden, onun yapısını çökertmeyi hedefleyen bir ulusal güvenlik sorununa dönüşmüştür.

SİVİL ANAYASA


Kapsayıcı, kucaklayıcı, bütünleştirici, özgürleştirici sivil bir Anayasa hazırlamak için esasında önümüzde hiçbir engel yoktur. Yeni Türkiye’nin Yeni Anayasası’nda her türlü temel hak ve hürriyetin, demokrasinin, hukukun üstünlüğü ilkesinin ve düşünce ile inanç özgürlüğünün temeli, toplumsal meşruiyet olacaktır. Merkezi üniter devlet yapısını, vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini koruyan bir yapı olarak görüyoruz. Merkezi yönetimce yürütülmesi zorunlu olmayan hizmetler yerel yönetimlere devredilecektir.

İSRAİL’E GAZZE ŞARTI

Türkiye’nin Filistin Ulusal Birlik Hükümeti’ne güçlü desteği önümüzdeki dönemde devam edecektir. İsrail’in Filistin’e saldırıları ve başta Gazze, uyguladığı kısıtlamalar sona ermedikçe normalleşme mümkün değildir.

RUSYA VE ERMENİSTAN

Rusya’yla ilişkilerimizde yakalanan ivmeyi daha da güçlendirmeye kararlıyız. Ülkemiz, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerginliklerin ortadan kaldırılması için çaba göstermeye devam edecektir. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine yönelik adımlarımız bu çerçevede sürecektir.

YATAY İMAR MEVZUATI

Önümüzdeki dönemde başta kadim şehirlerimiz olmak üzere tüm mekanlarımızda politikamız, dikey değil yatay bir yapılaşma olacaktır. İmar mevzuatını günün ihtiyaçlarına uygun olarak revize edeceğiz. Kendi konutunu yapanlara kapsamlı teknik destek sunacağız.

Dünya önünde eğilmiş Kılıçdaroğlu ne yazar

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmeyeceğini açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu “Halk seçimini yapmış, onurla sandık başına gitmiş. Bütün dünya, 95 ülkeden temsilciyle Sayın Cumhurbaşkanımızı onore etmiş, Sayın Kılıçdaroğlu bu tablo içinde konuşsa ne yazar, konuşmasa ne yazar. Ben tıpış tıpış konuşacak demem ama göreceksiniz öyle ya da böyle konuşacak” diye yanıtladı. Dışişleri Bakanlığı döneminde diplomatlara yönelik “Bana mazeretle gelmeyin, 24 saat yetmiyorsa 25’inci saati, 6 gün yetmiyorsa 7’nci günü bulacaksınız” sözlerini vekillere de yineleyen Davutoğlu, ilk kez başkanlık ettiği AK Parti grubunda şunları söyledi:

Haberin Devamı

2023’E KADAR NAKIŞ NAKIŞ

“Türkiye’de ilk defa bir iktidar partisi içinde genel başkanlık hiçbir tartışma, hiçbir çatışma, hiçbir fraksiyon mücadelesi olmadan gerçekleşebildi. Bu sorumluluğu birlikte, omuz omuza taşıyalım. Hiçbir fani böylesine tarihi bir sorumluluğu tek başına taşıyamaz. Ancak kolektif bir ortak irade bu sorumluluğu taşıyabilir. Ben sadece bu grupta tecelli ve tecessüm etmiş bu kolektif iradenin, vicdanın, aklın temsilcisi ve sözcüsü olacağım. Bunu yaptığım sürece de hepinizin yanımda durmanızı istiyorum. Eğer burada sizce bir sapma olursa gelip konuşmanız gereken bendenizim. Bu topluluk içine hiçbir şekilde kulis, fitne, fraksiyon, başka partilerde olduğu gibi şucular, bucular gibi bir anlayışı sokmayacağız. Ne zaman aramıza nefs ve ego girerse, işte o zaman konjonktürel bir parti haline dönüşürüz. Bendenizin en önemli sorumluluğu ve görevi bu muhabbet, bu ortak akıl, bu ortak vicdan atmosferini korumaktır, bunu hep beraber gerçekleştireceğimize inanıyorum ve bu konuda da dışarıda aç kurtlar gibi, puslu havayı bekleyen kurtlar gibi bekleyenler de çok beklerler. Biz yaptığımız her çalışmayı planlı yaparız. Planımız da 8 aylık değildir. 2023’e kadar nakış nakış işlenmiş, örgü örgü dizilmiş bir plan üzerinde yürüyoruz. Bunu da kimse geçici bir hesabın içine koymasın.”

Haberin Devamı

Diyanet artık Başbakan’a bağlı

62’nci Hükümet’te Başbakan’a bağlı kurumlara Diyanet İşleri Başkanlığı da eklendi. Yeni kabinedeki görev dağılımı şöyle oldu:
Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bağlı kuruluşlar: MGK Genel Sekreterliği, MİT, TOKİ, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Diyanet İşleri Başkanlığı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın görevleri: Hükümet sözcülüğü, Danıştay ile ilişkiler. Terörle Mücadele Yüksek Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu karar ve görüşlerinin değerlendirilmek üzere Bakanlar Kurulu’na sunulması ve Bakanlar Kurulu’nda kabulü halinde tavsiye kararlarının uygulanmasının izlenmesi, insan hakları ile ilgili konular ve bu konularla ilgili koordinasyon, Kıbrıs ile ilgili koordinasyon işleri.
Arınç’a bağlı olan kurumlar: Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın görevleri: Ekonomik konularda genel koordinasyon.
Babacan’a bağlı kurum ve kuruluşlar: Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Kalkınma Bankası, İhracat Bankası, Vakıflar Bankası Genel Müdürlükleri, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın görevleri: TBMM ile ilişkiler, kamu diplomasisi ile ilgili işlerin yürütülmesi.
Akdoğan’a bağlı kurum ve kuruluşlar: Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü, Radyo Televizyon Üst Kurulu ile ilişkiler.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un görevleri: Medeniyetler İttifakı projesinin yürütülmesi.
Kurtulmuş’a bağlı kurum ve kuruluşlar: Atatürk Kültür Dil Tarih Yüksek Kurumu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, AFAD.
Turan YILMAZ / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!