Hükümete yakınız ama iyi çocuk değiliz

Güncelleme Tarihi:

Hükümete yakınız ama iyi çocuk değiliz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2014 02:14

Hakim ve savcılar 12 Ekim’de sandık başına giderek HSYK’nın 11 asil 6 yedek üyesini seçecek.

Haberin Devamı

Seçimlerde YARSAV ve Yargıçlar Sendikası’nın oluşturduğu blok ile hükümetin desteklediği iddia edilen Yargıda Birlik Platformu ve aralarında mevcut HSYK üyelerinin de bulunduğu bağımsız adaylar yarışacak. Sosyal demokrat, milliyetçi ve muhafazakar yapıdaki hakim savcıların oluşturduğu Yargıda Birlik Platformu bugün adaylarını tanıtacak. Adayların 5’i sosyal demokrat, 5’i milliyetçi, 5’i de muhafazakar yapılarıyla biliniyor. Tanıtım toplantısında HSYK adaylarına ‘kimseye biat etmeyecekleri, yargı bağımsızlığını savunacakları, hiçbir şekilde yakınlarını yüksek yargıya seçtirmeyecekleri’ni de içeren 13 maddelik ‘Etik Sözleşmesi’ de imzalatılacak. Platform üyelerinden Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Basri Bağcı, platformun nasıl ortaya çıktığına ilişkin özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ADALETSİZLİKLER BİR ARAYA GETİRDİ

“Bizi bir araya getiren şey, HSYK’nın 3.5 yıl boyunca imza attığı adaletsizliklerdir. HSYK’nın ilk 3.5 yıllık sürecinde, yapılan atamalara bakıldığında yargıda tek renk, Cemaat hakimdi. Ancak son 8 ayda bir denge oluştu. Yargıda belli bir kitle, adalet kaygısıyla değil; emir-komuta mantığıyla, başka bir yerden aldığı emirle hareket ediyorsa, yargıya olan güvenin zedelenmesi kaçınılmazdır. Birinci önceliğimiz bunun kaldırılması, yargıyı saygınlık zedelenmesinden kurtarmaktır.

YARGIDA TUZ KOKTU

Hükümete yakınsınız eleştirisi yapıyorlar. Hükümete yakın olmak suç mu? Hükümetle diyaloğumuz olsa da iyi çocuklar değiliz. Yeri geldiğinde hükümetin icraatlarını eleştiren arkadaşlarımız da var. Yargı sorun kaynağı haline geldi. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in dediği gibi ‘tuzun kokması’ gibi bir durum ortaya çıktı. Yargıda bir dizayn faaliyeti olduğu net.

HÂKİM VE SAVCILARA UZANABİLİR

Polislere ilişkin bir soruşturma var. Dinlemelerin bir kısmı hâkim kararıyla yapılan dinlemeler. Zaten ciddi suç teşkil eden eylemler var. Bunlarla mücadele etmek için delil uydurmamıza, kumpas yapmanıza gerek yok. İlerde hâkim savcılarla ilgili bir soruşturma olabilir mi, gidişata bakarsanız olacak gibi gözüküyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!