TEOG çilesi bitmiyor, TEOG'da nakil ve tercih süreci sıkıntılı

Güncelleme Tarihi:

TEOG çilesi bitmiyor, TEOGda nakil ve tercih süreci sıkıntılı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2014 06:08

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG)’la liselere yerleşen 8’inci sınıf öğrencileri ve velileri tam bir karmaşanın içinde. Sınavdan sonra önce tercih sisteminde kafalar karıştı, sonra yerleştirmede işler allak bullak oldu.

Haberin Devamı

Yanlışların yok sayıldığı, her yüzdelik dilime 2 bin 400 öğrencinin daha fazla girdiği bu yıl okulların puanları yükseldi, öğrenciler daha alt tercihlerine yerleşti. Geçen yıl 600-700 bin öğrencinin tercih yaptığı sisteme bu yıl 1 milyon 291 bin 851 adayın tamamı dahil edilip, özel okullara gidecek olanlar ayrıştırılmadığı için bir karmaşa yaşanıyor. Velilerin, istediği okula gitmek için 29 Eylül Cuma akşamını beklemekten başka çareleri yok. Çünkü, nakil sistemi kilitlendi.
Sınava girenler A ve B grubu bir listede tercih yaptı. A grubunda öğrencinin puanınına ve yüzdelik dilimine göre 15 liseyi yazması istendi. B grubunda okul ismi değil, okul türünden (Anadolu Lisesi, meslek lisesi, imam hatip, Fen lisesi vs) en az 4 tercih yapıldı. Ancak, özel okul tercihi yapan velilerin bazıları devlet okuluna çocuğunu göndermeyeceği için herhangi bir tercih yapmadı.

Haberin Devamı

TERCİH SÜRECİ SORUNLU BAŞLADI

Tercih sürecinde Bakanlığın hiç bir yeri kazanmayanı boş kalan kontenjanlara yerleştireceği ve özellikle imam hatipe gönderileceği yönündeki söylentiler velilerin bazılarında “imam hatipe” gideceği kaygısı yaşattı. Bunun üzerine parası olan veliler özel okulların kapısına yığıldı. Türk ve yabancı okulların geçmiş yıllara göre yüzü güldü. Geçen yıl bir ya da iki birinci sınıf açan okullar bu yıl 4 hatta 5 sınıf açtılar.

TEOG çilesi bitmiyor, TEOGda nakil ve tercih süreci sıkıntılı

YERLEŞTİRMEDE HAYAL KIRIKLIĞI

22 Ağustos’ta sabah saatlerinden itibaren TEOG sonuçlarını bekleyen veliler ancak öğleden sonra 15.00’te sonuçları görebildiler. Sonuçları görenler de bu durumdan pek memnun kalmadı. Çünkü, öğrencilere geçmiş yıllarda olduğu gibi genel sıralamaları verilmedi. Geçen yılın okulların taban puan ve yüzdelik dilimine göre liste oluşturan öğrenciler umdukları ya da tahmin ettikleri okullar yerine daha alt tercihlerine yerleştirildi. Puanlar birbirine yakın oldu. Bakanlık bu yıl testlerde yanlış soruları saymadı, sadece doğrularla puan hesaplaması yaptı. Geçen yıl 1 milyon 049 bin öğrenci sınava girmişti bu yıl 1 milyon 291 bin 851 oldu. Bu durumda yüzdelik dilime giren öğrenci sayısı arttı. Genel başarı sıralamaları da verilmediğinden, öğrenciler de okulların geçen yılki puanlarını baz aldığı için birçok öğrenci hayal kırıklığı yaşadı.

Haberin Devamı

EVLERİNDEN UZAĞA GİTTİLER

Öğrencilere sık sık “evlerinize en yakın okula yerleştirileceksiniz” söyleminde bulunan Bakanlık, tercih yapmayan 134 bin öğrenciyi boş olan okullara gönderdi. Bunların birçoğu da yüzlerce kilometre ötedekiler oldu. Erenköy’de oturan Tara Akyol’u Çatalca’daki bir okula yerleştiren Bakanlık, aynı şeyi binlerce öğrenciye yaptı. B grubunda Ataşahir, Üsküdar ve Kadıköy dışındaki bir ilçeyi yazmayan Tara gibi yüzlerce öğrenci arasında bazıları il dışına bile gönderildi. Bakanlık her ilçedeki öğrenci sayısı ile o sayıya uygun kontenjanı öngöremedi. Her öğrenci bir okula yerleştirilmek zorunda olduğu için bilgisayarda öğrencinin seçmediği ilçedeki bir okula bile gönderildi.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLER TEK HAVUZA ALINDI

Bu yıl bütün öğrencileri tek sistemle okula yerleştirme esas alındı. Daha önceki yıllarda meslek lisesine ya da özel okula gidenler sisteme dahil edilmiyordu. Bu nedenle büyük bir yığılma oldu. Herkes kendi ilçesindeki okula gidemedi.

TEOG çilesi bitmiyor, TEOGda nakil ve tercih süreci sıkıntılı

GAYRİMÜSLİMLER İMAM HATİP’E

Bakanlık yetkililerinin “İstenmeyen hiçbir okula yerleştirilmeyeceksiniz” mesajına rağmen tercih yapmayan 134 bin öğrenciden 40 bini imam hatip liselerine gönderildi. Bunlar arasında gayrimüslim öğrenciler de yer aldı. Ermeni, Rum ve Musevi olan öğrenciler şimdi imam hatipten ayrılmak için nakilleri bekliyor. Bazıları azınlık okullarına başvurdu. Oysa, sistemde bu öğrenciler için ayrı bir bölüm olsaydı, bu hata önlenirdi.

Haberin Devamı

KAYIT TAKVİMİ ÖRTÜŞMEDİ

Anadolu, fen liselerinden önce kayıt takvimini açıklayan ve öğrenci almaya başlayan özel okullara bu yıl rağbet arttı. TEOG’daki Matematik, Fen ve Türkçe test ortalamları ve 8’inci sınıf ortaöğretim başarı puanı hesaplayarak ayrı bir yerleştirme modülü oluşturan özel okullar önünde veliler kuyruklar oluşturdu. Amerikan Robert Lisesi, Alman Lisesi, Saint Joseph Lisesi gibi okulların önünde gece yarılarına kadar veliler okul kapılarında bekledi. Çünkü bu okullar Bakanlık’tan sıralamaları bu yıl alamadığı için her öğrencinin puanını tek tek hesapladı. Bu arada özel okullarda da puanlar düşeceğine yükseldi, kontenjanları geçmiş yılara göre hızla birçoğu doldurdu.

Haberin Devamı

YERLEŞTİRME SORUŞTURMASI

Geçtiğimiz yıllarda da merkezi sistem dışında öğrenci alan başta yabancı okullar yüzdelik dilimleri alamayınca bir yerleştirme modülü oluşturdular. Bunu Türkiye Özel Okullar Birliği’nin web sitesinde yayınlayınca Bakanlık soruşturma açtı.

TEOG çilesi bitmiyor, TEOGda nakil ve tercih süreci sıkıntılı

NAKİLDE YÜZLER GÜLMEDİ

Tercih etmediği halde imam hatipe yerleşenler, tercihleri arasında en düşük okula otomatik kayıt yaptırılanlar sonuçlardan memnun kalmadı. Ancak, Bakanlık TEOG sürecinde “nakillerde yüzler gülecek” dedi. 25 Ağustos’ta başlayan nakillerde yüzler gülmedi. Çünkü, hiçbir okulda boşluk olmadı. Kayıtlar kilitlendi. Özel okula gidecek olanlar bile yerleştirildikleri devlet okuluna gidip dilekçe vermek zorunda bırakıldı. Dilekçe verenler de sistemden hemen çıkarılmadı. Şimdi, Bakanlık Cuma günü bu dilekçelerle özel okula gidip, devlet okulundan ayrılanlardan kalan boşlukları açıklayacak. Ama bu süre içinde veliler okul okul koşturacak. Şu anda kilidi özel okula çocuğunu gönderecek veliler çözecek. Bu velilerin kararlarını netleştirip, sonrasında devlet lisesinden kaydını alması gerekiyor. Ama anlaşılan bu durum okulların açılacağı zamana kadar devam edecek.

UZAK İLÇELERE YERLEŞEN ÖĞRENCİ SAYISI 9 BİN 802

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, TEOG yerleştirmelerinde evinden uzak ilçelere yerleştirilen öğrenci sayısının 9 bin 802 olduğunu açıkladı. TEOG kapsamında öğrencilerin yüzde 50’sinin ilk üç tercihine yerleştiğini belirtti. Kurt şunları söyledi: Sistem, yakında boş kontenjan bulamadığı durumda, öğrencileri komşu ilçelerdeki okullara yerleştiriyor. Burda da boş kontenjan bulamazsa, il içinde boş kontenjanı olan bir okula gönderiyor. Bunların da sorunları nakil yoluyla çözülecek. A grubuna yerleştirilemeyen öğrenci sayısı 78 bin civarında. 550 binin üzerinde öğrenci ilk üç tercihine yerleşti. Yani ilk üç tercihte yüzde 50’nin üzerinde bir yerleşme var. Tercih yapmayan bu 134 bin öğrencimiz, herhangi bir okula yerleştirildiğinde şikayet ediyor. Sistem öğrencilerimizin milliyetine ya da dini inançlarına bakmıyor, Öğrenci tercih de yapmadığı için sistem otomatik olarak evine en yakın imam hatip okulunun bulduğu yere yerleştirmiş. Bu öğrenci zaten mağdur değil.

KOLEJE GİDEN ÖĞRENCİ 5 BİN 700

Nakillerde ilk hafta olduğu için kolejlere giden öğrencilerden boşalan kontenjanlar şu anda sistemde görünmüyor. 2 gündür, özel okula giden öğrenci sayımız 5 bin 700. Cuma günü özel okula kayıt yaptıran öğrencilerimizden kontenjan boşalacak. Bunlar 2’inci hafta tercihlerinde görünecek. Velilerimizin panik yapmasına gerek yok. 1 Eylül’den sonra açık liseye gidecek öğrencilerimizden boşalacak kontenjanlar var. Geçen yıl açık liseye 96 bin, özel okula 71 bin öğrenci gitti. Bu yıl teşviklerle özel okula gidecek öğrenci sayısının 100 bini geçmesini bekliyoruz. Yaklaşık 200 bine yakın boş kontenjan oluşacak. Boşalan kontenjanlar ve nakiller, evinden çok uzağa yerleşen ya da istemediği bir okul türüne yerleşen öğrencileri hem evine hem de istediği okul türüne yerleşmesini sağlayacak bir sistem.

TEOG çilesi bitmiyor, TEOGda nakil ve tercih süreci sıkıntılı

Galatasaray Lisesi

RESMİ OKULLARA NAKİLLER BEKLİYOR

Öğrencilerin nakil başvuruları e-Okul üzerinden, TEOG kapsamında yerleştirildikleri okul müdürlükleri tarafından alınıyor. Nakil döneminin ilk günü olan 25 Ağustos’ta nakil başvuru sistemi açılmadığı için kimse başvuru yapamadı. Sistem ikinci gün açıldı. Ama bu kez özel okullar e-okuldan öğrenci kaydı alamadığı için yapılamıyor. Dün öğle saatlerine kadar yüksek puanlı bazı okullara verilen nakil dilekçeleri şöyle:

Kabataş Erkek Lisesi:
Koleje 11, resmi okullara 39 dilekçe.

İstanbul Lisesi:
Koleje 21 dilekçe.

Kadıköy Anadolu Lisesi:
Koleje 50, resmi okullara 100 dilekçe.

Cağaloğlu Anadolu Lisesi:
Koleje 20, resmi okullara 101 dilekçe.

İstanbul Atatürk Fen Lisesi:
Koleje 7, resmi okullara 11 dilekçe.

Galatasaray Lisesi:
Koleje 5 dilekçe.

TEOG çilesi bitmiyor, TEOGda nakil ve tercih süreci sıkıntılı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı

GAYRİMÜSLİMLER BAKAN’A SORULDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya, Hürriyet’te çıkan Özel Pangaltı Ermeni Ortaokulu mezunu Arda Christof A.’nın, Ayazağa Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne, Ermeni asıllı başka bir veli K.B.’nin kızı Şişli Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne otomatik olarak kaydedilmesini sordu.

‘ALTERNATİF YERLEŞTİRME’ GÖRÜŞMESİ

Kolejlere TEOG kapsamında ‘alternatif yerleştirme sistemi oluşturdukları’ için Milli Eğitim Bakanlığı’nın soruşturma açmasının ardından, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği yöneticileri Bakanlık yetkilileriyle görüştü. Dernek yöneticileri, özel okulların yaptığı bütün işlemlerin MEB’e bilgi verilerek yapıldığını söyledi. Ayrıca, öğrenci başvurularının ve kayıtlarının dernek ya da 80 özel okulun oluşturduğu Özel Okullar Kayıt Komisyonu’nca değil özel okullar tarafından yapıldığı vurgulandı. Özel okul yöneticileri olumlu sonuç beklediklerini açıkladı.

TEOG çilesi bitmiyor, TEOGda nakil ve tercih süreci sıkıntılı

Prof. Dr. Zühal Topcu

AVCI İSTİFA ETSİN

MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zühal Topcu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), “Öğretmen atamalarını geciktirdiğini, lise yerleştirme sistemini eline yüzüne bulaştırdığını, milli eğitimi siyasallaştırdığını” savunarak, “Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu yaşananların baş sorumlusudur. Derhal istifa etmelidir” dedi.

BAKMADAN GEÇME!