2 milyon kişi sandığa gitmedi

Güncelleme Tarihi:

2 milyon kişi sandığa gitmedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2014 17:56

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk sonuçları ulaşmaya başladı. Seçimlere ilişkin ilk göz çarpan nokta, yaklaşık 2 milyon seçmenin bugün sandığa gitmemesi oldu. 30 Mart Yerel Seçimleri'nde sandığa giden kişi sayısından 2 milyon daha az insan bugün oy verdi. Bugün sandığa gitmeyen en önemli isimlerin başında ise 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer geliyor. Eski başbakanlardan Tansu Çiller de oy kullanmadı.

Haberin Devamı

30 Mart yerel seçimlerinde toplam 52 milyon 695 bin seçmenin, resmi rakamlara göre, yüzde 88.64'ü sandığa gidip oy kullandı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise yurtiçi seçmen sayısı 52 milyon 894 bin olarak belirlendi. Ancak yurtiçi seçmenlerin ilk verilere göre yaklaşık yüzde 77'si oy kullandı. Bu sonuç, bir önceki seçime göre, 2 milyon seçmenin sandık başına gitmediğini gösteriyor.

2 milyon kişi sandığa gitmedi
ESKİ CUMHURBAŞKANI SEZER OY KULLANMADI

DEMİRTAŞ YAKLAŞIK YÜZDE 2.5 OY ARTTIRDI

Seçimlerde en çok merak edilen konulardan biri, Selahattin Demirtaş'ın oy oranıydı. 30 Mart yerel seçimlerinde HDP ve BDP'nin toplam oy oranı 6.5 olarak gerçekleşmişti. Seçimlerin ilk sonuçları ise, Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı için oyların yaklaşık 8.9'unu alacağını gösteriyor. Bu durum kesinleşirse, Demirtaş, 30 mart seçimlerine göre partisinin oyunu bir milyondan fazla arttırmış olacak.

Haberin Devamı

İŞTE SÜRPRİZLER

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise, Yalova'da Erdoğan'ın üstünlüğü göze çarptı. Erdoğan Yalova'da 50.24 oy oranına ulaşırken, İhsanoğlu yüzde 43.75, Demirtaş ise yüzde 6.01'de kaldı.

AĞRI DEMİRTAŞ ÖNDE

30 Mart seçimlerinin başabaş gittiği bir başka il, Ağrı'da ise Demirtaş önde. Ağrı'da Demirtaş oyların yüzde 50.75'ini alırken, Erdoğan yüzde 46.31, İhsanoğlu ise yüzde 2.94 oy aldı.

ERDOĞAN BAYBURT VE RİZE'DE REKOR KIRDI

Erdoğan'a destek rekoru Bayburt ve Rize'den geldi.

Rize'de Erdoğan'ın oy oranı yüzde 80.43 olurken, İhsanoğlu yüzde 18.38'de kaldı. Demirtaş ise yüzde 1.2 oy aldı.

Bayburt'ta Erdoğan yüzde 80.25 oy aldı. İhsanoğlu 19.05 oy oranında kalırken, Demirtaş'ın oranı 0.70 oldu.

Erdoğan'a destek konusunda Bayburt ve Rize'yi Konya izliyor. Erdoğan'ın Konya'da aldığı oy oranı yüzde 74.78 .

TUNCELİ DEMİRTAŞ DEDİ

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun doğum yeri Tunceli ise, Cumhurbaşkanlığı için "Demirtaş" dedi.

Erdoğan Tunceli'de oyların sadece yüzde 18.14'ünü aldı. Demirtaş'ın oy oranı yüzde 48.65 olurken, İhsanoğlu'un ise yüzde 33.21 alması dikkat çekti.

EN BÜYÜK ÇEKİŞME BAHÇELİ'NİN MEMLEKETİNDE

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en büyük çekişme ise MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'de yaşanıyor.

Haberin Devamı

OYların yüzde 85'inin sayıldığı Osmaniye'de Erdoğan

çok az farkla önde.

Erdoğan'ın oy oranı yüzde 48.67 iken, İhsanoğlu 48.61 olarak görülüyor.

GÜL'ÜN MEMLEKETİ NET ŞEKİLDE ERDOĞAN DEDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri ise, seçimlerde yine Erdoğan dedi. Erdoğan oyların yüzde 66.80'ini alırken, İhsanoğlu yüzde 31'de, Demirtaş ise yüzde 2'de kaldı.

İHSANOĞLU EN ÇOK OYU KIRKLARELİ'NDEN ALDI

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu en çok oyu Trakya'dan aldı.

İhsanoğlu rekorunu ise, Kırklareli'nde kırdı. Kırklareli yüzde 68 ile İhsanoğlu derken, Erdoğan yüzde 29'da kaldı. Demirtaş ise yüzde 2 oy aldı.

Edirne'de ise İhsanoğlu'nun oyu yüzde 64.88 oldu. Erdoğan'ın yüzde 32.04 oy aldığı Edirne'de Demirtaş'ın oranı ise yüzde 3.07 oldu.

Haberin Devamı

İHSANOĞLU'NUN MEMLEKETİ ERDOĞAN DEDİ

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun memleketi Yozgat ise, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde "Erdoğan" dedi.

Erdoğan Yozgat'ta yüzde 65.9 oy alırken, İhsanoğlu'nun oy oranı yüzde 33. 16'de kaldı.

ÜÇ BAKAN'IN MEMLEKETİ İHSANOĞLU DEDİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halen kabinede görev yapan üç bakanın memleketlerinde, Ekmeleddin İhsanoğlu önde.

Batı Trakya doğumlu olan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun seçim öncesinde yoğun çalıştığı Trakya kentlerinde, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da Ekmeleddin İhsanoğlu önde gidiyor.

Ekonomi Bakanı Bakanı Nihat Zeybetçi'nin milletvekili seçildiği, oyların yüzde 80'den fazlasının sayıldığı Denizli'de de İhsanoğlu önde.

Haberin Devamı

İhsanoğlu'nun oy oranı Denizli'de 49.45 olurken, Erdoğan'a verilen oyların oranı da çok yakın; Yüzde 47.20. Demirtaş ise Denizli'de yüzde 3.35'te kaldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in memleketi Adana'da da İhsanoğlu Cumhurbaşkanlığı için Erdoğan'dan daha fazla oy aldı. İhsanoğlu Adana'da

yüzde 50.96 oy alırken, Erdoğan'ın oy oranı yüzde 39.80 oldu.

ANTALYA'DA İHSANOĞLU ÖNDE

30 Mart yerel seçimlerinde AK Parti ile CHP arasında büyük rekabetin yaşandığı Antalya'da, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İhsanoğlu önde.

İhsanoğlu'nun oy oranının yüzde 53.32'ye ulaştığı Antalya'da Erdoğan yüzde 41.50, Demirtaş ise yüzde 5.18 oy aldı.

HÜKÜMETTEN İLK TEPKİ BOZDAĞ'DAN

Haberin Devamı

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıkların kapatılmasının ardından hükümetten ilk tepki, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan geldi. Bozdağ, twitter'dan paylaştığı mesajında, medyaya eleştiri getirdi. Adalet Bakanı, "Bazı medya organları sonucu gördüklerinden şaibe haberlerinde köpürtmeye hız vermiş görünüyor.İyi köpürtmeler.Hiç bir köpük,gerçeği örtemez" ifadesini kullandı.

'EĞER KEDİ GİRERSE...'

Bu seçimde olası bir elektrik kesintisiyle ilgili olarak yorum yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Biz gücünü şeffaflıktan alan bir enerji yönetimi sergiliyoruz. Ne varsa bunları kamuoyuyla paylaşacağız. Bir önceki seçimde olumsuz hava şartlarını, yaklaşık 200 bin trafonun durumuyla alakalı farklı gerekçeler söylemiştik. Bunların bir tanesinde kedi girmesiyle alakalı, çok fazla espri konusu olan bir maddeyi de biz söyledik. Cümleme 'bunu espri olarak da kabul etmeyin' diyerek başladım. Bilerek ve bunun farkında olarak bu cümleden bahsetmiştim. Şundan emin olunsun; bu 200 bin trafonun herhangi birine kedi girerse ben yine bunu kamuoyuyla paylaşırım. Çünkü biz işimizi ciddi yapıyoruz. Ama girmemişse de bunu da paylaşırız. Önemli olan konu şu; muhtemel yenilgisini bir trafo merkezinin arkasına saklanarak izah etmeye çalışmak şu anki demokratik ortamla bağdaşmıyor" dedi. Yıldız, bunun demokratik bir seçim olduğunu belirterek, kazanmanın da kaybetmenin de gerekçesinin siyasi olduğunu vurguladı.

İŞTE 2013 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUCU

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!