Seçim hilesine 8 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

Seçim hilesine 8 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2014 22:15

Bugün yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde usulsüzlük yaptığı tespit edilenlere çeşitli para ve hapis cezaları verilecek. Seçimlerde başkası adına oy veren veya vermeye teşebbüs edenler, 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Haberin Devamı

Mükerrer oy kullanan veya kullanmaya teşebbüs eden kişiler de aynı şekilde cezalandırılacak. Seçim esnasında yaşanması halinde hileli hareketlere ilişkin öngörülen cezalar şöyle:

- Kendisi ya da bir adaya oy vermesi için seçmene menfaat, kıymetli eşya, vazife veya hizmet vaat edenler 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Para, menfaat, vaat ve hizmetleri kabul eden seçmen de aynı şekilde cezalandırılacak. Tehdit, cebir veya şiddet kullanarak işleyenler hakkında ceza bir misli arttırılacak.

- Seçmenin sandık yerine gelmesini engelleyenlere 1 yıldan 4 yıla kadar hapis verilecek. Bu suçun memuriyet nüfuzunun veya herhangi birinin salahiyetini suistimal suretiyle işlendiği tespit edilirse ceza 2 yıldan az olmayacak.

SANDIĞI ÇALANA 5 YIL

Haberin Devamı

- Oy sandığının yerini değiştiren, sandığı açan, çalan veya tahrip edenler ya da içindeki oy zarflarını alan, çalan ve değiştirenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Siyasi partilerin veya bağımsız adayların oy pusulalarını veya seçimle ilgili her türlü evrakı zapt eden ve imha edenlere 3 yıla kadar hapis verilecek.

- Sandık seçmen listesine, gelmeyenler adına sahte imza atmak, mühür koymak veya parmak basmak gibi hileli bir hareket ile sandığa oy atan veya attıranlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek, bu kişilere para cezası da uygulanacak.

- Seçim sonucunu veya seçim tutanaklarını tamamen ya da kısmen değiştirenlere sahte tutanak tanzim edenlere 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!