Engerek yılanı festivali

Güncelleme Tarihi:

Engerek yılanı festivali
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2004 16:45

Artvin'in Hopa İlçesi'ne bağlı Esenkıyı Köylüleri, köylerinde engerek yılanına sık rastlanmasından esinlenerek, tanıtım amacıyla Engerek Yılanı Festivali düzenleyecek. Esenkıyı Köyü Muhtarı Yaşar Papila, yaptığı açıklamada, Esenkıyı Köyü'nün sürekli göç verdiğini, köyde kışın yalnızca 125 hanenin ikamet ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Esenkıyı Köyü'nde yeşil ile mavinin iç içe olduğunu dile getiren Papila, “Ama ne yazık ki köyümüzü bugüne kadar tanıtamadık. Esenkıyı Köyü olarak kabuğumuzdan çıkmak istiyoruz” dedi.

Köyde engerek yılanına sık rastlanıldığını ifade eden Papila, ”Engerek yılanı insanların ve basının ilgisini çekiyor. Engerek yılanını, reklam aracı olarak çok iyi kullanabileceğimizi düşünüyorum. Engerek Yılanı Festivali yaparak köyümüzü Türkiye ve dünyaya tanıtıp, turizmi canlandırabiliriz. Bu konuda devletimizden ve iş adamlarımızdan destek bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Papila, bir engerek yılanı yakalayarak akvaryuma koyduklarını da kaydederek, “Yılan, köyümüze gelen yerli ve yabancı konukların büyük ilgisi çekti. Bu yılanı köyümüzün hazinesi olarak görüyoruz. Onun için koruma altına almış durumdayız. Köyümüze gelerek yılan yakalanmasına izin vermiyoruz” dedi.

Yakalanarak akvaryuma konulan engerek yılanının bakımını üstlenen Gülpaşa Akçam ise zehri ilaç sektöründe kullanılan engerek yılanının çok değerli olduğunu söyledi.

Kafkas engereği olarak tanınan yılanın Esenkıyı Köyü'nde çok olduğunu belirten Akçam, “10-15 sene önce Almanya, Fransa ve Hollanda'dan turistler köyümüze gelip yılan yakalardı. Ben de onlarla birlikte yılan yakalardım. Daha sonra yılan yakalamak ve yurtdışına çıkarmak yasaklandı. Bu yılanı, gelen konuklara göstermek amacıyla özel izin alınarak yakaladık. Zamanı gelince doğaya bırakacağız ve kış uykusuna dalacak” diye konuştu.

Akçam, engerek yılanının hiçbir canlı türüne benzemediğini ifade ederek, “Ne kadar uzun süre bakarsan bak sahibini tanımaz. Engerek yılanı için en büyük tehlike kış uykusuna yattığında farelerin yılanı yemesidir. Yazın ise yılan fareleri yiyor. Doğanın dengesi gerçekten çok ilginç” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!