İnsan taciri şimdi yandı

Güncelleme Tarihi:

İnsan taciri şimdi yandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2014 01:08

İnsan ticaretiyle mücadele yasa tasarısı Meclis’e gönderildi.

Haberin Devamı

Tasarı, satılık çocuklar, fuhuş için kaçırılan kadınlar, sipariş verilen gelinler, karın tokluğuna bakıcılık yapanlar gibi 21’inci yüzyıl kölelerini kapsıyor.

Türkİye, 2009’da imzaladığı, “Avrupa Konseyi İnsan Ticaretine Karşı Eylem Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı”nı önceki gün TBMM’ye gönderdi. Sözleşmenin imzalandığı 2009 yılında İnsan Ticaretiyle Mücadele Ulusal Koordinatörlüğü ve Görev Gücü kuran Türkiye, bu yasa ile hem insan ticareti yapanlara verilen cezaları arttırmayı hem de mağdurlara birçok sosyal olanak sağlamayı taahhüt ediyor.

MAĞDURA YARDIM ŞART

Sözleşmeye göre taraf ülkeler, insan ticaretinin önlenmesi ve caydırıcı cezaların verilmesi konusunda şu hükümleri hayata geçirecekler:

İnsan ticaretinde mağdurun rızasının olduğu iddiası geçerli sayılmayacak. Mağdurların haklarının korunması, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasi veya diğer görüş, ulusal veya toplumsal köken, bir ulusal azınlığa ait olma, mal varlığı, doğum veya diğer mevkiler gibi herhangi bir temelde ayrımcılık yapılmaksızın uygulanacak.
Sınır kontrolleri mümkün olduğu ölçüde güçlendirilecek. Seyahat veya kimlik belgelerinin, kolaylıkla, suiistimal edilemeyecek veya yasadışı olarak kopyalanamayacak nitelikte olması sağlanacak.

ÇOCUĞA ÖZEL HÜKÜM

İnsan ticareti mağdurlarının çocuk ve kadın olması durumunda özel önlemler alınacak. Çocuğun korumaya alınması, vasi tayini, ailesinin bulunması için gerekli girişimler yapılacak.
Mağdurlar için uygun ve güvenli barınma, ruhsal ve maddi destek gibi altyapı olanakları sağlanacak. Tıbbi tedavi hizmetlerine erişim, gerekli hallerde çeviri ve tercüme hizmetleri verilecek.

EN AZ 30 GÜN MİSAFİR

Mağdurların fiziken ya da psikolojik olarak iyileşecekleri, yetkili birimlerle işbirliği için ilişki kurabilecekleri yeterli süre ülkede kalmalarına izin verilecek. Bu süre 30 günden az olmayacak.
Mağdur, uyruğunda bulunduğu veya vatandaşlığa kabul edildiği bir başka ülkeye gönderilecek.
Çocuk mağdurlar, risk ve güvenlik değerlendirmesi sonrası, dönüşlerinin yüksek menfaatlerine uygun olmayacağına dair belirtilerin bulunduğu bir ülkeye geri gönderilmeyecek.


İNSAN TİCARETİ NEDİR

Haberin Devamı

Sözleşmede insan ticareti şöyle tanımlandı: “İnsan ticareti, kuvvet kullanarak veya kuvvet kullanma tehdidiyle veya diğer zorlama biçimleriyle, kaçırma, hile, aldatma, nüfuzu kötüye kullanma veya kişinin çaresizliğinden yararlanma yoluyla kazanç veya çıkar sağlanmasıdır. Bu kişilerin istismar amaçlı tedariki, nakli, sevk edilmesi veya teslim alınması anlamına gelir. İstismar terimi, cinsel istismarı, zorla çalıştırmayı, hizmet ettirmeyi, esareti, kulluğu veya organların alınmasını da içerir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!