Kuşulular 10 Ağustos'ta da sandığa gitmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Kuşulular 10 Ağustosta da sandığa gitmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2014 12:03

Kütahya’nın Simav İlçesi’nin Yerel Yönetimler Yasası’yla köye dönüştürülen beldesi Kuşu’daki bin 467 seçmen, 30 Mart yerel seçimini ve 1 Haziran’daki muhtarlık seçiminden sonda 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini de boykot edecek.

Haberin Devamı

Muhtar vekili olyarak atanan ortaokul müdürü Feridun Aktay’ın sık sık yaptığı anonslara rağmen köy halkı seçmen kağıtlarını almaya gitmiyor. Belediyenin kapatılmasıyla Kuşu’nun köye dönüştürülmesini halkın kabullenemediğini belirten Aktay, yerel seçimde olduğu gibi cumhurbaşkanlığı seçiminde de seçmenin sandığa gitmeyeceklerini söylediklerini ifade etti.

Her gün sık aralıklarla yaptığı anonslara seçmenlerin itibar etmediğini ve seçmen kağıtlarını almaya gelmediklerini vurgulayan Kuşu Muhtarı Feridun Aktay, "Bin 467 dolayındaki seçmen oy kağıtlarını almaya gelmediği gibi ben kendilerine vermek için ayaklarına gittiğimde de ’nasıl olsa seçimde oy kullanmayacağız’ diyerek almak istemiyorlar. Oy kağıtları elimde kaldı" dedi.

Kuşuluların 2011’de nüfuslarının 2 binin altına düşmesini 19 Mayıs 2011’deki 5.9’luk depremin sonuçlara bağladıklarını söyleyen Aktay, "Depremde can güvenliği açısından beldelerini terk etmek zorunda kaldıklarını ileri sürüyorlar. Daha sonra beldelerine döndüklerini ve 2012-2013 ve 2014 yıllarındaki nüfuslarının 2 binin üzerinde olduğunu ifade ediyorlar. Beldelerinin haksız bir şekilde köye dönüştürülmesini kabullenemiyorlar. Bu haklılıklarını ispatlayabilmek için köy halkından 6 kişi bireysel olarak Ankara İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Bu davalar halen devam ediyor. Davaların kendi lehlerinde sonuçlanacağına da yürekten inanıyorlar. Davalar sonuçlanıncaya kadar önlerine konulacak hiçbir sandığa gitmeyeceklerini söylüyorlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kuşuluların sandığı protesto edeceklerini söylediğini belirten Aktay, şöyle dedi:
"Köy halkı ’Biz isyan etmiyoruz. Devlete başkaldırmıyoruz. Demokratik bir tepkimizi ortaya koyuyoruz. Bir zamanlar ilçe namzedi olan beldemizin köye dönüştürülmesini hazmedemiyoruz. Hem devlet hem de mahkemelerin bizim haklı olduğumuzu göreceğine inandığımız için 10 Ağustos 2014 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy kullanmamaya karar verdik’ diyorlar. Bu yüzden de İlçe Seçim Kurulu tarafından dağıtılmak üzere Muhtarlığımıza teslim edilen oy kağıtlarını almak istemiyorlar. 10 Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de sandığa gitmeyeceğiz yönünde görüş bildiriyorlar. Bekleyip göreceğiz."

YEREL SEÇİMDE SANDIĞA GİTMEDİLER

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında nüfusu 2 binin altına düştüğü için belediyelik statüsünü kaybederek köye dönüşen Kütahya’nın Simav İlçesi’ne bağlı 62 yıllık Kuşu Beldesi’nde vatandaşlar bu kararı protesto amacıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandığa gitmedi. 31 Mart sabahına muhtarsız uyanan Kuşu Köyü’ne Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran tarafından Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay muhtar olarak atandı. Ancak bu atama 2013 TÜİK verilerine göre 2 bin 158 nüfuslu Kuşu Köyü halkını tatmin etmedi. YSK kararıyla geçen 1 Haziran’da, bin 502 seçmenin bulunduğu Kuşu’da muhtarlık seçimleri yeniden yapıldı. Ancak Kuşulular bir kez daha sandığa gitmedi. Sandıktan tek oy bile çıkmadı. Bunun üzerine Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran, ikinci kez sandığı boykot eden Kuşu Köyü’ne Ortaokul Müdürü Feridun Aktay’ı bu defa tarih belirlemeden muhtar vekili olarak atadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!