Hayalet fakülteye asistan ataması

Güncelleme Tarihi:

Hayalet fakülteye asistan ataması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2014 01:51

YÖK, pasif olan Ankara Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne, talep edilmeden 5 asistan atadı. Rektörlük, itirazları sonuç vermeyince asistanları ODTÜ’ye gönderdi.

Haberin Devamı

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu’nun (YÖK), başta Anadolu’daki üniversiteler olmak üzere yeni açılan üniversitelerin öğretim üyesi açığını kapatmaları için yürüttüğü Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP), tartışma yaratıyor. YÖK, son atamalarında Ankara Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne yetiştirilmek üzere 5 asistan gönderdi. Ancak rektörlük “Bu alanda aktif bir bölümümüz yok” diyerek itiraz etti. Buna karşın asistan ataması yapıldı.

BİNA bile yok

Ankara Üniversitesi’ne başvuran asistanlardan biri, yaşadıklarını sosyal medyada şöyle paylaştı: “Ankara Üniversitesi’nde 1992’de mühendislik ve mimarlık fakültesi kurulmuş ama mimarlık fakültesi hiçbir zaman aktif olmamış. Fakat ilanı görünce aktif olacağını düşünmüştüm. Mimarlık bölümüne ait bir bina yok, hoca yok, öğrenci yok; fakültenin ne zaman aktif hale geçeceğini bilen de yok. Hatta böyle bir planlarının olmadığını da söylediler. Biz şimdi ne yapacağız?”

Haberin Devamı

ODTÜ’YE Gittiler

YÖK iptal kararı almayınca rektörlük çareyi, 5 asistanı Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi’ne göndermekte buldu. Böylece Türkiye’de ilk kez binası, hocası, öğrencisi olmayan bir bölümün asistanı, başka bir okulda eğitime başlamış oldu.

‘Art niyet görmüyorum’

ANKARA Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, konuyla ilgili Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı: “YÖK, ihtiyacı olan üniversitelere öğretim elemanı yetiştirmek için üniversitelerin kullanmadığı kadroları kullanıyor. Talebimiz alınmadan asistan alındı ama sanırım zamansal bir sıkışıklıktan kaynaklandı. Bunda bir art niyet görmüyorum.”

Mülkiye’den itiraz geldi

ANKARA Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, bilinen adıyla Mülkiye ise YÖK’ün talep dışında asistan göndermesine 7’nci İdare Mahkemesi’nde itiraz etti. YÖK, işlemin hukuka ve mevzuata uygun olduğunu belirtti. Mahkeme ise “Üniversite talep etmeden asistan gönderemezsin” kararı verdi.

YÖK: İşlem amaca uygundur

YÖK, Hürriyet’in, “Olmayan fakülteye asistan gönderilmesi doğru mudur” sorusuna, “Ankara Üniversitesi mimarlıkta lisansüstü program açılmadığından kadroya yerleştirilenler ODTÜ’de görevlendirilmişlerdir. Bu süreç ÖYP’nin amacına ve işleyişine uygundur” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!