Emniyette şimdi de 'ihraç' depremi

Güncelleme Tarihi:

Emniyette şimdi de ihraç depremi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2014 12:09

BÜYÜK rüşvet operasyonun ardından emniyette başlayan görevden alma, yer değiştirme, açığa alma işlemlerin ardından şimdi de ihraçlar başladı.

Haberin Devamı

Mersin’de yasadışı dinleme yaptıkları iddia edilen eski İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya ile birim amirleri meslekten ihraç edildi. İstanbul ve Mersin’de şuana kadar 40 polis ihraç edilirken 173 birinci sınıf emniyet müdürü de ihraç edilmeleri için kurula gönderildi.

MÜFETİŞLER RAPOR HAZIRLADI

17 Aralık operasyonun ardından emniyet içerisinde kozmik soruşturma başlatılmıştı. İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün görevlendirdiği müfettişler geriye dönük soruşturma yürüterek rapor hazırladı. Müfettişlerin hazırladığı raporlar doğrultusunda çok sayıda birinci sınıf emniyet müdürü, şube müdürleri, amirler görevden uzaklaştırılmıştı. Başta 17 Aralık operasyonu yürüten İstanbul Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü’nde müdür, amir pozisyondakiler olmak üzere Ankara, Adana, İzmir, Mersin olmak üzere çok sayıda polisinde silah ve kimliğine el konularak açığa alınmıştı.

40 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ

Açığa alınan polislerden 213’ü meslekten ihraç edilmek üzere İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edildi. Emniyet personeline ilişkin meslekten ihraç cezası verme konusunda tek yetkili olan Yüksek Disiplin Kurulu İstanbul ve Mersin'de görev yapan 40 polisin meslekten ihraç kararına imza attı. Mersin eski İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya ile o dönem altında görevli amir, komiser ve memur pozisyonda bulunan 20 kişiye meslekten ihraç edildiklerine dair tebliğ yapıldı. İçişleri Bakanı Efkan Ala, göreve gelir gelmez yaptığı açıklamada, Mersin Emniyeti'nin vali, emniyet müdürü ve siyasi parti il başkanlarını 'dinlediğini' belirterek "Güneyde bir ilimizde 6 ay boyunca devlet içerisinde bir çete dinleme yapıyor. Bunu seçim öncesi kendi ittifaklarıyla siyasete dizayn vermek için kullanıyorlar" demişti.

173 KİŞİ DE DİSİPLİNDE

Emniyetin en tartışmalı isimlerin başından gelen ve Büyük rüşvet operasyonun ardından önce Emniyet Genel Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı görevinden, ardından da silah ve polis kimliğine el konularak açığa alınan Ramazan Akyürek’in de aralarında bulunduğu 173 birinci sınıf emniyet müdürünün de meslekten ihraç edilmeleri için Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildikleri öğrenildi. Müfettişlerin raporları doğrultusunda disiplin kuruluna sevk edilenlerin de bu hafta içerisinde meslekten ihraç edilecekleri ve kendilerine tebliğ yapılacağı ileri sürüldü.

OPERASYONUN BEYİN TAKIMIDA İHRAÇ EDİLMİŞTİ

17 ve 25 Aralık operasyonu yürüten İstanbul Emniyeti Organize'den Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ile Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı, Mali Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy ile aralarında bulunduğu 6 polis de daha önce meslekten ihraç edilmişti.

İLİŞKİ KESMEYENLERE MAAŞ YOK

Terfi ve atama döneminde 30 bin polisin görev yeri değişmişti. Geçmiş yıllarda şarka giden ve şark görevini tamamlayıp batıya dönen polis sayısı 10 bin olurken, 20 bine yakın polis ise Şark kapsamına alınan bölgelere tayin edilmişti. EGM, tayinlerden sonra polislerin bir an önce bulundukları yerlerden ilişkilerini kesip yeni yerlerine başlamaları için ilişkilerini kesmeyenlere maaş ödemesi yapmadı. Polislerin ilişkilerini keserek yeni yerlerine başlamaları durumunda maaşlarının ödeneceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!