Kesinlikle fotoşop yok!

Güncelleme Tarihi:

Kesinlikle fotoşop yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2014 01:49

Milattan önce 200 yılında inşa edilen Apollon Tapınağı’nın restorasyonunda beyaz çimento ve mermerle basamak yapıldı. Radikal.com.tr’de yayınlanan tarihi tapınağın son hali tepki çekti.

Haberin Devamı

ÇANAKKALE’nin Ayvacık ilçesi, Gülpınar beldesinde yer alan 2 bin 200 yıllık Apollon Smintheus Tapınağı’nın basamakları beyaz çimento ve mermer tozu ile kalıp çakılarak yeniden yapıldı. Şimdi de arkeolojik alanın dışında sütun ve tamburlar yapıldı. Torna tezgâhında yivleri açılıyor. Yakın zamanda tapınağın bir kısmı hem de orijinal yerinde ayağa kaldırılacak. Kazı Başkanı Prof. Coşkun Özgünel yapılanın ‘restorasyon’ olduğunu savunuyor.

VENEDİK’E AYKIRI
Sponsor firmanın desteği ile tamburları ve frizleri yaptıklarını, temmuz ayı sonuna doğru ilk sütunu dikeceklerini söylüyor. Ancak hem arkeologlar hem de restoratörler hayretler içinde bu gelişmeyi izliyor. Bakanlığın nasıl izin verdiği ise merak konusu. Çanakkale Koruma Kurulu’ndan da onay alan projenin Venedik Tüzüğü’ne aykırı olduğu ileri sürülüyor.

34 yıldır Özgünel’de

Haberin Devamı

TAPINAK ilk olarak 1785’te keşfedildi. R.P. Pullan 1866 yılında kazılara başlayıp tapınağı bilimsel olarak arkeoloji dünyasına sundu. 1980 yılından bu yana ise tapınak ve çevresinde kazı, sondaj ve restorasyon çalışmaları Prof. Dr. Coşkun Özgünel tarafından sürdürülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!