IŞİD'in kaçırdığı Türk şoförler yurda döndü

Güncelleme Tarihi:

IŞİDin kaçırdığı Türk şoförler yurda döndü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2014 13:05

MUSUL'u ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının kaçırdığı 32 Türk TIR şoförünü bugün serbest bıraktı. IŞİD'in araçlarına el koyduğu şoförlerden Serdar Bayar, "Bu sabah bize 'Sizi serbest bırakacağız, eşyalarınızı toplayın' dediler. Eşyalarımızı topladık. Bizi Kürt bölgesine doğru yola çıkardılar" dedi. Türk yetkililer tarafından Mahmur'da karşılanarak otobüse bindirilen şoförler, Erbil'e nakledildi. Şoförler burada çok yoğun güvenlik önlemleriyle korundu. Şoförler Türkiye saati ili 21.00'da Türk Hava Yolları uçağı ile Şanlıurfa'ya indi.

Haberin Devamı

Şoförler, uçakla getirildikleri GAP Havaalanı'nda, Şanlıurfa Valisi Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Güvenç ve İl Emniyet Müdürü Pınarbaşı ile yakınları tarafından karşılandı. Uçaktan indikten sonra yakınlarıyla buluşan ve büyük sevinç yaşayan şoförler aileleriyle hasret giderdi.

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ve İl Emniyet Müdürü Faruk Pınarbaşı da şoförleri karşılayan grupta yer aldı.

Şoförlerden Vehbi Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, ailesiyle buluştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi. Kurtarılmaları için kendilerine destek veren devlet büyüklerine teşekkür eden Demir, çok heyecanlı olduğunu ve konuşacak kelime bulamadığını ifade etti.



9 HAZİRAN'DA KAÇIRILDILAR

Musul'u ele geçiren IŞİD, 9 Haziran günü İskenderun Limanı'ndan Musul'un Geyara İlçesi'ndeki termik santrale mazot götüren 32 Türk TIR şoförünü kaçırdı. O günden beri Türk şoförleri ellerinde tutan IŞİD militanları ile aşiretler araya konularak temaslar kuruldu. Günlerce devam eden görüşmeler nihayet olumlu sonuç verdi ve IŞİD, şoförleri serbest bırakma kararı aldı, ancak TIR'lara el koydu.

Haberin Devamı

İŞTE SERBEST BIRAKILAN ŞOFÖRLER

IŞİDin kaçırdığı Türk şoförler yurda döndü
DAVUTOĞLU’NDAN KAÇIRILAN ŞOFÖRLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

"SİZİ BUGÜN BIRAKACAĞIZ"

Türk şoförlerden Serdar Bayar, bu sabah Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde yaşayan yakınlarını telefonla arayarak, IŞİD'in kendilerini serbest bıraktığını söyledi. DHA muhabirinin ulaştığı Bayar, sabah saatlerinde IŞİD militanlarının yanlarına gelerek, "Sizi bugün serbest bırakacağız. Eşyalarınızı toplayın" dedi.

Kendilerinin de bunun üzerine hazırlık yaptıklarını belirten Serdar Bayar, 32 arkadaşıyla birlikte bir araca bindirildiklerini belirten Bayar, "Sağlığımız iyi, bir sorunumuz yok. Eşyalarımızı topladıktan sonra bizi bir araca bindirdiler. Kürt bölgesine doğru yola çıkardılar. Büyük ihtimalle Mahmur yakınlarına götürüp orada serbest bırakacaklar" dedi.

Serdar Bayar, sadece kendi kişisel eşyalarını yanlarına aldıklarını, araçlarına el konulduğunu söyledi. Bayar, DHA muhabirinin, Musul Konsolosluğu görevlilerinin durumuyla ilgili soruya "Onlardan hiç bir haberimiz yok" karşılığını verdi.

Haberin Devamı

IŞİD’in bıraktığı Türk şoförler Mahmur’da
MUSUL'u ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının 23 gün önce kaçırdığı ve bugün serbest bıraktığı 32 Türk TIR şoförünün Kuzey Irak Kürt Bölgesi’ndeki Mahmur’a ulaştığı ve buradan Erbil’e gönderilecekleri öğrenildi.

Mahmur Kaymakamı İbrahim Şeyhullah, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Kaçırılan Türk şoförlerin hepsi şu anda Mahmur’da. Karakolda bekliyorlar. Erbil’deki Türk Konsolosluğu’yla temasa geçtik, birkaç saat içinde kendilerini Erbil’e göndereceğiz” dedi.

HASTA ŞOFÖR AMBULANSALA ERBİL’E GÖNDERİLDİ

Şeyhullah, serbest bırakılan şoförlerin Mahmur’dan Erbil’e götürülmesi için Kürdistan Bölgesel Yönetimi’yle Türk Başkonsolosluğu’nun anlaşmaya vardığını söyledi. 32 TIR şoföründen birinin hasta olduğunu ve tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğunu ifade eden Şeyhullah, “Bu şoförü ambulansla acil olarak Erbil’e gönderdik” dedi.

Şeyhullah, “Önümüzdeki birkaç saat içinde otomobile ya da otobüsle kendilerini Erbil’e göndereceğiz, nasıl gidecekleri problem olmaz, bir şekilde göndeririz” diye konuştu.

Türk şoförlerden Salih Sürer de IŞİD militanlarının kendilerinin araçla İran sınırı yakınındaki Diyala yakınlarına getirip orada bıraktıklarını ve kendilerinin yürüyerek Mahmur’a geldiklerini söyledi.

Sürer, şu anda Musul Karakolu’nda beklediklerini de aktardı.


ARAZİDE BIRAKTILAR

Bu görüşmenin ardından yeniden irtibat kurulan Türk şoförler, IŞİD militanlarının kendilerini araçla Diyala yakınlarına getirip "Buraya araçlar gelip size alacak" diyerek bıraktıklarını söyledi.
Arazide yürümeye başladıklarını belirten şoförler Mahmur İlçesi'ne ulaştı. Şoförlerin buradan da araçlarla akşam saatlerine kadar Habur Sınır Kapısı'na gelmeleri bekleniyor.

IŞİDin kaçırdığı Türk şoförler yurda döndü
ŞOFÖRLERİN EVİNDE BÜYÜK SEVİNÇ

HDP’Lİ KAPLAN: "KÜRT BÖLGESİ'NE YAKIN BİR YERDE BIRAKMIŞLAR"

Şoförlerle ilgili olarak HDP'li Hasip Kaplan açıklama yaptı ve şoförlerin serbest bırakılma detaylarını anlattı. Kaplan, "Minibüsle Kürt Bölgesi'ne yakın bölgeye getiriliyor. Oradan 20 30 kilometre güneyde Mahmur kampı var, yürüyerek oraya geçiyorlar. Bizzat oradaki şoförlerle görüştük. Dışişleri'nin haberi yok, ama bütün basın arıyordu" diye konuştu.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ: OLUMLU GELİŞMELER OLABİLİR

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri IŞİD’in kaçırdığı ve bir süredir elinde rehin tuttuğu Türk TIR şoförleriyle ilgili bazı olumlu gelişmelerin olabileceği bilgisi aldıklarını ancak henüz Türk makamlarına teslim edilmiş bir şoförün olmadığını belirttiler.

Hürriyet’e konuşan bir yetkili şunları söyledi:
“Bazı olumlu gelişmeler olabileceğini bekliyorduk. Otobüs içinde Kuzey Irak istikametinde oldukları anlaşılıyor. Ancak yanlarında halen IŞİD’ten insanlar var. Türk ilgili makamları şu an için (saat 13.30 itibariyle) kimseyi teslim almış değil. Şoförlere canlı yayında, telefondan bağlanmak son derece riskli. Yapılan bağlantılardan dolayı bazı şeyler aksayabilir.”

ERBİL’DE TOPLANTI

Bu arada Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İram’ın da şoförlerin durumuyla ilgili başkonsoloslukta ilgili birimlerle bir toplantı yaptığı öğrenildi. -

IŞİD, 10 Haziran’da Musul yakınlarında 31 Türk TIR şoförünü kaçırmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!