267 milyarı alamadı

Güncelleme Tarihi:

267 milyarı alamadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay, Süleyman Mercümek'in TYT Bank'ta batan yaklaşık 1.5 milyon dolarının ödenmesi yolunda karar veren 3'üncü Asliye Ticaret Mahkemesi'nin kararını bozdu. Mercümek'in 267 milyar lirayı bulan alacağının kaderi, iflas masasının ikinci alacaklılar toplantısına kaldı.

Bosna'ya yardım paralarını yok etmekle suçlanan ve dolandırıcılıktan ağır cezada yargılaması süren Süleyman Mercümek, Yargıtay'ın bir kararıyla sarsıldı. Mercümek, TYT Bank'ta batırdığı 267 milyar lirayı, mahkemenin lehte verdiği kararı Yargıtay'ın bozması üzerine alamadı. Mercümek'in, Yargıtay'ın bozma kararının düzeltilmesi istemi de reddedildi. İstanbul 3'üncü Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen ve Yargıtay aşamasında reddedilen dava Mercümek tarafından 1994'te açıldı. Mercümek'in, avukatı Ünal Somuncuoğlu aracılığıyla müflis TYT Bank aleyhine açtığı davaya konu olaylar şöyle gelişti:

Davacı Mercümek, merkezi Frankfurt'ta bulunan AMEXBANK'a (Amerikan Express Bank) havale edilmek üzere TYT Bank'a 30 Mart 1994 tarihinde kendi iddiasına göre 1.5 milyon dolar yatırdı. İddiaya göre Mercümek'in yüzde 10 faiz için yatırdığı bu para AMEXBANK'a havale edilemeden TYT Bank'ın faaliyeti Marbank ve Impexbank'la birlikte Bakanlar Kurulu tarafından durduruldu. Mercümek bu gelişme üzerine İstanbul 3'üncü Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurarak AMEXBANK'a havale edilmek üzere TYT Bank'a yatırdığı 1.5 milyon doların mülkiyet hakkının kendisine ait olduğu gerekçesiyle iflas masasına kayıt yapılmadan iadesini istedi.

YARGITAY'DAN RET

Mahkeme, açılan dava nedeniyle bilirkişi oluşturdu. Bilirkişi incelemesinde TYT Bank'a havale için yatırılan paranın 1.5 milyon dolar değil 1 milyon 459 bin 905 dolar olduğu tesbitini yaptı. Bilirkişi raporunda paranın davacı Mercümek'e iade edilmesi gerektiği vurgulanınca mahkeme de bu rapor doğrultusunda davacı lehine karar verdi. Mahkeme, yaklaşık iki yıllık bir yargılama sonunda 1 milyon 459 bin 905 doların idaresi İş Bankası'na devredilen müflis TYT Bank'ın iflas masasına kaydedilmeden davacı Mercümek'e iadesini kararlaştırdı. Davalı müflis TYT Bank, iflas masasının temyizi üzerine Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi 3 Mart 1997'de bu kararı bozdu. Yargıtay'ın bozma gerekçesinde TYT Bank iflas masasının ikinci alacaklılar toplantısı yapılana kadar bu paranın Mercümek'e iade edilemeyeceği belirtildi. Mercümek, avukatı kanalıyla son yolu denedi ve Yargıtay'a ‘Tashihi karar’ yani karar düzeltme isteminde bulundu ama reddedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!